Ce a spus ministrul Finantelor Eugen Teodorovici in legatura cu declaratia sa controversata despre dreptul de munca al romanilor in UE :

https://www.antena3.ro/actualitate/teodorovici-nu-vrem-sa-limitam-dreptul-de-munca-al-romanilor-in-strainatate-497008.html

România se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, iar o eventuală funcţie de stabilizare macroeconomică trebuie să aibă ca principal scop sprijinul financiar pentru acţiuni de încurajare a întoarcerii forţei de muncă în ţările de origine, scrie marţi seara ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pe propria pagină de Facebook.

“Nu am pus, nu pun şi nici nu voi pune vreodată în discuţie cele patru libertăţi fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor şi a capitalurilor. Dar dacă o problemă nu este discutată la nivel european, toate celelalte state membre consideră că lucrurile sunt perfecte. Astfel, din România au plecat sute de mii de tineri către alte state, efectele fiind oportunităţi de dezvoltare diminuate, iar economia ţării noastre fiind afectată. Aceste declaraţii au fost făcute în contextul în care România se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, intenţia mea fiind aceea de a propune soluţii care să vină în sprijinul nostru al tuturor, atât din punct de vedere economic cât şi social”, menţionează Eugen Teodorovici.

El afirmă că a dorit să sublinieze necesitatea de a standardiza la nivel european legislaţia şi procedurile privind accesul pe piaţa muncii în statele europene, astfel încât să existe condiţii egale de acces pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene.

“În niciun caz nu este vorba de o piedică sau de o limitare a accesului românilor în spaţiul european, ci mai degrabă dorinţa mea, aşa cum a fost întotdeauna, de a apăra şi promova interesele românilor şi ale companiilor româneşti”, precizează ministrul Finanţelor.

Potrivit şefului de la Finanţe, în Europa Centrală şi de Est şomajul nu a înregistrat cote alarmante nici în perioada de criză, problema principală fiind migraţia forţei de muncă, în special cea calificată, către state mai prospere din Vestul Europei. Acest fenomen duce la dezechilibre majore pe piaţa muncii, care afectează potenţialul de creştere şi încetineşte convergenţa la nivelul Uniunii Europene.

“Prin urmare, o eventuală funcţie de stabilizare macroeconomică trebuie să aibă în vedere, în special, interesele statelor afectate de deficit al ocupării pe piaţa muncii şi trebuie să aibă ca principal scop sprijinul financiar pentru acţiuni de încurajare a întoarcerii forţei de muncă în ţările de origine. Indiferent de sensibilităţile europene am reprezentat şi voi reprezenta întotdeauna interesul României si al românilor!”, încheie Eugen Teodorovici.

Într-o dezbatere la Parlament având ca temă învăţământul universitar dual şi criza forţei de muncă, ministrul Finanţelor Publice a afirmat că permisul de muncă ar trebui limitat la 5 ani fără drept de reînnoire în aceeaşi ţară.

“Eu am ridicat problema asta şi la nivelul colegilor mei, miniştri de Finanţe din Europa, şi am spus, poate sună aşa mai restrictivă, mai nu ştiu, de altă factură, (…) dar asta este, trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, cu atât o zonă devine mai bogată, dar, undeva, lucrurile se rup. Interesul Uniunii Europene, dacă suntem cu adevărat lideri, vorbesc de toţi liderii europeni, la nivel european, trebuie să fie acea coeziune, cu adevărat coeziune politică socială. Nu încarci şi întăreşti partea de Vest şi laşi restul de Europă prin fel de fel de condiţii, o laşi în afară. Deci, limitarea dreptului de a lucra. În ce sens că iar o să văd ştiri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie după primul permis să îţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Că aşa dacă stă în Germania şi tot primeşte drept de muncă, păi nu o să se întoarcă cel din Germania care lucrează în veci în Croaţia, România, adică ţările de unde, poate, forţa de muncă a plecat. Deci, trebuie să fie o astfel de măsură discutată. Maxim 5 ani şi, după 5 ani, la revedere, te duci în altă ţară şi îţi cauţi loc de muncă”, a susţinut Teodorovici.

Declaraţiile ministrului Finanţelor au atras critici din partea sindicatelor, reprezentanţii Blocului Naţional Sindical catalogând drept anti-europeană propunerea lui Teodorovici, venită cu puţin timp înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România.

“Cu foarte puţin timp înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, Ministrul Teodorovici (ministrul Finanţelor, n.r.), ministru desemnat de un partid social democrat, face o propunere miniştrilor de finanţe din statele membre UE în deplină contradicţie cu principiile fundamentale ce stau la baza construcţiei europene. Considerăm că discursul Ministrului Teodorovici este unul anti-european, fără nici o legătură cu prezentul şi viitorul acestui proiect politic de anvergură. Introducerea de restricţii în ceea ce priveşte exercitarea dreptului la muncă de către cetăţenii UE încalcă indiscutabil teze din Tratatul privind funcţionarea Uniunii”, precizează BNS.

Totodată, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, lider al ALDE, a declarat că dreptul de a munci în interiorul Uniunii Europene este câştigat de toţi românii, iar problema deficitului de forţă de muncă în România, o problemă reală, nu se rezolvă prin limitarea unui drept câştigat prin obţinerea calităţii de membru al UE.


Iata declaratia controversata, initiala :

„Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Aşa, dacă ajunge în Germania şi tot primeşte drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croaţia, România de unde a plecat. Maxim 5 ani şi, la revedere, să te duci în altă ţară să îţi cauţi loc de muncă”, a explicat Teodorovici.

„Eu am ridicat problema asta şi la nivelul colegilor mei, miniştrii de finanţe din cadrul Uniunii Europene. Poate e mai restrictivă sau de altă natură această măsură, dar asta este. Trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu încarci şi întăreşti partea de Vest şi laşi restul de Europă din fel de fel de condiţii, în afară“, a spus ministrul Finanţelor.

https://www.antena3.ro/actualitate/ministrul-finantelor-vrea-ca-romanii-care-lucreaza-in-strainatate-sa-aiba-un-singur-permis-de-munca-496965.html

 

6 COMMENTS

 1. Iata un individ a carui gindire, cind se scapa, arata ca el considera ca omul, libertatea lui, banii lui, bunurile lui sunt de fapt ale statului, care ii da voie daca vrea, cind vrea, cit vrea si cu ce pret vrea el, statul, sa faca ce vrea omul respectiv cu el insusi, cu banii si bunurile sale. Un individ care nu stie altceva decit sa taxeze, sa impoziteze, sa ia de la altii, sa normeze, sa hotarasca el si altii ca el vietile altora, sa stabileasca el si fratii lui cit de lung lasa latul scalvilor sai.

  Adica, un marxist. Alte sinonime ar fi: pesedist, socialist, social-democrat, european, umanist, ecologist, mensevic – functie de numarul si tipul minciunilor cu care speciile astea de incapabili si de profitori isi mascheaza convingerile reale, intentiile reale, frustrarile si ura.
  Mai simplu spus, un bolovan care toata viata a parazitat pe altii, care nu trait si nu a produs nimic in lumea reala. Un activist, un jmecher de partid, un politruc, un parazit.
  Un ministru pesedist…. si inca asta-i dintre aia care poate articula… avind impresia ca vorba multa e semn de inteligenta.

  • Teodorovici e mult mai inteligent decat tine, stai linistit.

   Nu trebuie sa fii marxist ca sa iti dai seama ca mobilitatea internationala a fortei de munca e o mare problema din punct de vedere national, iar el a spus lucrurilor pe nume, ceea ce nici un politician roman n-a avut curaj s-o faca.

   E oare bine ca milioane de romani au plecat in afara? Hai sa vedem: pentru ei da, pentru tara nu. Tara ii pregateste gratis de cand sunt mici, iar ei profita si fac bani afara, si mai trimit ceva pe-acasa. Si ce lasa in urma lor? Sate si familii abandonate, copii orfani, mame care au plecat la produs, o dezbinare sociala la scara URIASA.

   Teodorovici intelege ca nu e vina oamenilor ca pleaca din moment ce regulile UE asa sunt, dar nici el nu poate gestiona o tara in care dispare populatia in asa fel. Prin urmare a propus o solutie ca sa se mai schimbe regulile astea, poate prea aspra, dar e ceva, e un inceput de dezbatere.

   Tu Istvan de ghencea, vezi PSD si ai doar reflexul “hua, comunistii”, si asta-i tot, la asta se rezuma gandirea ta. Spala-te pe ochi!

 2. Exprimarea a fost clara “Maxim 5 ani şi, la revedere, să te duci în altă ţară să îţi cauţi loc de muncă”. Acum doar da inapoi si retracteaza!

  Daca intr-adevar vroia libertate si nu vroia piedica sau limitare spunea “50 de ani” sau “pana la pensie” sau nelimitat “oricat si oriunde in UE”.

 3. O mai mare aberatie n-am auzit in ultima vreme si de la cine, din partea omului din guvern de la care aveam pretentii. Cu ceritutdine dl. Teodorovici nu stie cum se desfasoara “ostilitatile” pe “campia muncii” din Romania. Va fi foarte greu sa se aduca acasa toti meseriasii plecati pe alte meleaguri europene. E bine totusi ca aceasta clasa politica amortita a sesizat problema grava cu care se confrunta Romania. Daca vor continua asa vor ramane numai ei sa faca “treaba” .

 4. Iesirea nefericita a lui Teodorovici (lipsa de idei = incapacitate de comunicare) ar putea fi indicativa de nivelul sau standardul echipei de guvernare care va prelua presedintia Cons. UE in urmtoarele 6 luni. Si el si ” niste altii ” din Guvern nu au aflat ca guvernarea este o arta si iti trebuie inteligenta si idei.
  Cea ce ei nu au. De ce nu ne lasa ei pe noi in durerea noastra interioara (cum se glumea candva)? Trimitem bani si aducem bani si cheltuim bani la intoarcerea temporara prin tara.
  Nu e de ajuns? La ce salarii se ne intoarcem , la ce conditii de transport , la ce infrastructura, la ce fel de relatii intre angajator si angajat sa ne intoarcem ? Ar fi mult de spus, ma opresc aici.
  Teodorovici e si el un nehabarnist ca toti ceilalti, sclifositi, incompetenti dar plini de ifose.

  • Daca nu te mai intorci nu mai comenta, renunta la cetatenia romana si vezi-ti de treaba. Bine ca e rau in tara. Tu ai incercat sa schimbi ceva, sa imbunatatesti lucrurile, sa investesti inapoi aici? Sa stea pe margine si sa comenteze, sa mai scuipe o samanta, toti stiu.

   E o solutie, nu e cea mai buna, dar e un inceput de discutie. Ceva trebuie facut oricum, daca toti pleaca din tara, cine o mai locuieste, ce tara mai e aia? Ca vine un partid sau altul la putere, nu vor avea cum sa gestioneze o asemenea situatie cu succes – iar asta a inteles Teodorovici, si a zis-o pentru ca are curaj.

Leave a Reply