Atacurile de la Bruxelles arată nevoia ca Uniunea Europeană să dezvolte o strategie comună de apărare şi securitate, a declarat marţi premierul italian Matteo Renzi, potrivit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.
Duşmanii Europei sunt uneori crescuţi chiar pe teritoriul său, deseori protejaţi de un cod al onoarei şi tăcerii în cadrul propriilor comunităţi, a afirmat şeful guvernului de la Roma, după atacurile de la Bruxelles soldate cu cel puţin 30 de morţi.
‘Prin urmare, avem nevoie de un program de securitate transnaţional puternic. Dar avem de asemenea nevoie şi de un program cultural, politic şi social’, a declarat el într-un discurs.
‘Uniunea Europeană trebuie să investească într-o structură unitară de apărare şi securitate. Europa discută din 1954 despre o politică de apărare comună’, a spus el.
Renzi nu a oferit detalii specifice, însă a precizat că serviciile de securitate europene ar obţine rezultate mai bune lucrând împreună. ‘Serviciile de securitate trebuie să lucreze mai mult şi mai bine împreună, printr-o colaborare constantă şi punctuală’, a adăugat el.
Italia susţine de mai mult timp o politică europeană de apărare mai integrată, în afara cadrului NATO.
Statul Islamic a revendicat atacurile de pe aeroportul şi de la o staţie de metrou din Bruxelles, a transmis o agenţie de presă afiliată grupării jihadiste.
Renzi a mai spus că în cele din urmă Europa îşi va învinge duşmanii, însă a atras atenţia că acest lucru va necesita timp.
‘Cei care promit astăzi soluţii miraculoase nu îşi dau seama cât va dura această situaţie şi cât de dificil va fi. Nu îşi dau seama cât de superficiali sunt. Cei care astăzi strigă să închidem frontierele nu înţeleg că duşmanii noştri sunt deseori în oraşele noastre’, a adăugat el.
Pe de altă parte, liderii Uniunii Europene au transmis într-o declaraţie comună că atacurile de la Bruxelles nu fac decât să întărească hotărârea de a apăra valorile europene şi toleranţa.
‘Vom fi uniţi şi fermi în a lupta împotriva urii, extremismului violent şi terorismului’, se arată declaraţia comună transmisă de şefii de stat şi de guvern din cele 28 de ţări membre şi de liderii instituţiilor UE.