Publicatia Lumea justitiei a realizat un interviu important cu presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania. Liderul avocatilor face dezvaluiri importante :
—————————
Joi 10 decembrie 2015, cu prilejul Zilei Europene a Avocatului, in Sala de Festivitati a Tribunalului Bucuresti va avea loc sesiunea de comunicari cu tema “Libertatea de exprimare a avocatului” – eveniment organizat de UNBR, Baroul Bucuresti si INPPA. Intrucat evenimentul pune in discutie o tema de maxim interes pentru avocati, confruntati in prezent cu reale probleme in realizarea actului de justitie, in special pe relatia cu reprezentantii din celelalte zone ale sistemului judiciar, am realizat un interviu cu presedintele UNBR Gheorghe Florea (foto). Iata ce ne-a declarat presedintele UNBR:
Domnule Presedinte, sunt probleme privind libertatea de exprimare a avocatului? Ce isi propune sa transmita ca mesaj in sistemul judiciar conferinta privind libertatea de exprimare a avocatului?
Actiunea intitulata “Libertatea de exprimare a avocatului” este initiata de Consiliul Barourilor Europene si se desfasoara la 10 decembrie 2015 in toate organizatiile profesionale din tarile Europei. In conditiile in care dreptul la libera exprimare, ca drept fundamental al cetateanului, capata posibilitatea exercitarii sale depline in contextul revolutiei tehnologice, care permite relativ simplu accesul pe platforme de comunicare virtuala, tratarea dreptului la libera exprimare in raport cu alte drepturi fundamentale este un bun prilej de analiza a limitelor si reponsabilitatilor, dar si a neimplinirilor unor profesionisti. Nu este vorba exclusiv de avocati. Pe siteul www.unbr.ro, intr-o rubrica special creata, spre exemplu, se trateaza despre dreptul la libera exprimare al avocatului comparat cu dreptul la libera exprimare al jurnalistului. Se vorbeste chiar de dreptul la protectia surselor si se abordeaza chiar problema ipotezei in care avocatul insusi este o sursa. In conditiile in care prezumtia de nevinovatie este terfelita si ignorata inclusiv de autoritatile care au obligatia de a avea primele exemplul respectarii drepturilor cetateanului, avocatii incearca prin conferinta organizata la 10 decembrie 2015 sa identifice cai si modalitati de actiune in concordanta cu eforturile Parlamentului European care a initiat un proiect de directiva privind interdictia autoritatilor de a infatisa drept vinovati oameni in legatura cu care nu s-a pronuntat o hotarare definitiva de condamnare. La conferinta sunt invitati magistrati, purtatori de cuvant ai tuturor institutiilor din sistemul judiciar, jurnalisti si colegii nostri, avocatii interesati.