Grupul austriac Erste este obişnuit cu atacurile unor politicieni împotriva companiilor sau băncilor multinaţionale, aşa cum este şi Erste Group, a declarat marţi preşedintele Erste Group, Andreas Treichl, care nu crede, totuşi, că politicienii români sunt atât de iresponsabili încât să pună în pericol cea mai mare sursă de finanţare a economiei româneşti.
“Suntem obisnuiti. Daca sunteti din Romania, credeti ca (astfel de acuzatii) au loc doar in Romania. Ne-am obisnuit sa facem fata la schimbari ale mediului politic. Trebuie sa tineti seama de un lucru: BCR este o banca romaneasca si are sarcina de a finanta economia romaneasca. 99% dintre angajatii BCR sunt romani, 99% dintre clientii BCR sunt romani, iar BCR este cea mai mare banca din tara”, a afirmat Treichl, in conferinta de prezentare a rezultatelor anuale ale grupului, desfasurata la Viena.
“Nu cred ca politicienii din Romania sunt atat de iresponsabili incat sa se joace cu cea mai mare sursa de finantare din tara. Nu sunt ingrijorat, am o perspectiva pozitiva asupra Romaniei”, a completat presedintele Erste.
Seful Erste Group a vorbit in termeni laudativi despre economia romaneasca, ce a inregistrat in 2016 cel mai inalt ritm de crestere din regiunea pe care opereaza, de 4.8%.
“Rata somajului este mai mica acum in Romania decat in Austria”, a subliniat Treichl.
Intrebat despre retorica in crestere din mai multe state din estul Uniunii Europene impotriva companiilor sau bancilor multinationale, seful Erste a mentionat ca intrarea bancilor straine pe piata a avut un efect benefic.
“In Cehia, cele mai mari trei banci sunt detinute de entitati din strainatate, iar Cehia are unul dintre cele mai bune sisteme financiare din intreaga Europa. In alte state, unde bancile au fost pastrate fortat sub controlul guvernului sau al altor entitati locale, sistemul bancar a trecut prin probleme uriase.
Cea mai mare parte a sectorului bancar grec este controlat de entitati grecesti. Care sistem bancar este mai bun, cel grecesc sau cel ceh?”, a spus Treichl.
Referindu-se la potențialul de creștere al sectorului bancar românesc, Andreas Treichl a făcut o comparație între Austria și România. În Austria, țară cu o populație de aproximativ opt milioane de locuitori, Erste Group Bank, împreună cu banca de economii, controlează 20% din piață și a acordat credite totale în valoare de aproximativ 70 de miliarde de euro. În schimb, în România, cu o populație de aproximativ 20 de milioane de locuitori, unde Erste controlează 20% din piață, BCR a acordat credite în valoare de șapte miliarde de euro.
“Unde vrei să mergi ca bancă? Nu se pune problema de 2017, 2018 sau 2019. Peste doi ani vom aniversa 200 de ani de la înființare și acesta este motivul pentru care suntem siguri că Erste va mai exista și peste 100 de ani”, a menționat Treichl.
Întrebat dacă este îngrijorat de posibilitatea ca Executivul de la București să adopte o taxă pe bănci pentru a-și finanța deficitul, directorul general al Erste Group Bank a subliniat că performanțele economice ale țărilor care nu au o astfel de taxă sunt mai bune comparativ cu țările care au introdus o taxă pe bănci.
“Dacă România vrea să își reducă potențialul de creștere și toate celelalte performanțe, atunci să o facă! Dacă sunt rezonabili și se gândesc la viitorul populației României, atunci nu o vor face”, a adăugat Andreas Treichl.
În plus, acesta a precizat că BCR este cea mai mare bancă din România, iar politicienii nu pot să fie atât de iresponsabili încât să se joace cu cea mai mare sursă de finanțare din țară.