Bogdan Licu, prim adjunct al procurorului general, a declarat luni că ancheta în cazul incendiului de la clubului Colectiv se află în ultima etapă, iar expertiza primită de la Institutul Naţional de Criminalistică a fost trimisă experţilor desemnaţi de părţile din dosar.
“Nu stagnează (ancheta, n.r.). S-au dispus expertize tehnice. În cazul Colectiv, la sfârşitul săptămânii trecute, a venit expertiza de la Institutul Naţional de Criminalistică şi, conform procedurii, această expertiză a fost trimisă experţilor parte. Sunt părţi din dosar care şi-au pus experţi, conform legii, şi trebuie să ia la cunoştinţă despre rezultatele expertizei, să formuleze obiecţiuni sau să fie de acord cu ea. Este ultima etapă’, a spus Bogdan Licu, răspunzând unei întrebări puse de jurnalişti cu ocazia prezentării bilanţului Ministerului Public pe anul 2015, citat de Mediafax.
Conform unei expertize tehnice întocmită de un specialist în construcţii la solicitarea Parchetului General, Primăria sectorului 4 nu a efectuat, în ultimii cinci ani, verificări în localul unde a funcţionat clubul Colectiv, în condiţiile în care a fost schimbată destinaţia spaţiului şi au fost executate lucrări de amenajare fără autorizaţii.
În expertiză se arată că nu au fost identificate dovezi că angajaţii administraţiei locale ar fi desfăşurat, cel puţin în ultimii cinci ani, activităţi de inspecţie şi control în spaţiul unde au funcţionat succesiv trei cluburi, ultimul fiind Colectiv.
De asemenea, expertiza nu a identificat acte de control sau măsuri dispuse din punct de vedere al respectării legislaţiei nici din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, nici din partea Inspectoratului de Stat în Construcţii Bucureşti.
Din raportul tehnic mai reiese că în incinta de la Pionierul există lucrări de construire şi amenajare care nu îndeplinesc cerinţele legale, iar ‘cea mai mare parte a lucrărilor realizate necesitau autorizaţie de construcţie, o parte dintre lucrări nu îndeplinesc cerinţele impuse de normele în vigoare, în special în cazul în care este necesară o evacuare rapidă a utilizatorilor din spaţiul aferent’.
Raportul mai arată că au fost folosite materiale uşor inflamabile în momentul în care a fost construit tavanul fals, ‘ventilaţiile, atât pentru aportul de aer proaspăt, cât şi pentru exhaustarea celui viciat, nu sunt poziţionate corespunzător’, iar ‘instalaţiile electrice dispuse pe sub panta din lemn sunt neconforme’.
În plus, numărul căilor de acces pentru spaţii publice aglomerate trebuia să fie minim două, însă la clubul Colectiv exista doar una utilizabilă, dar şi aceasta neconformă.
Enorm de multe lucruri in tara asta sunt “neconforme”, dar se descopera de catre tovarasii conducatori cand se produc pagube si catastrofe,iar atunci se cauta cate un Dorel sau cate un acar Paun,dar cauzele sunt multiple si de profunzime.Lipsa de bani sau smechereala si improvizatie,nepasare,lene maxima,incompetenta si chiar prostie totala.Nu se poate cu “lasa ca merge si asa”,dar nici inchiderea nu este o solutie in toate cazurile,ca asa ar trebui sa se inchida,cel putin, juma de tara.Trecerea brusca in extrema opusa este la fel de paguboasa si ar trebui mers pe preventie din vreme pentru a evita catastrofe dar si blocaje.Acum, dupa cazul Colectiv,toate inchiderile de localuri care au urmat,au provocat,se pare,si o importanta gaura la buget, dar si o gramada de someri.Totusi si mentalitatea romanasului este devina,a aceluia care face si el “afaceri”.Sunt putini aceia care din profit isi aranjeaza mai bine afacerea, inainte de viata personala.Majoritatea baga profitul in viloace,masini scumpe,amante,vanatoare si te mai miri ce dotari personale, iar afacerea…lasa ca merge si asa (mai o amenda,mai o spaga-“are balta peste”).Si peste toate domneste vesnica birocratie, care este indreptata cel mai puternic tocmai acolo unde nu este cazul si asta, cel mai probabil, pentru ca foarte multi traiesc de pe urma ei.Iar tara…Batuta pe Loc pana ne-om imputzina de tot.
Nu se spune nimic despre o dezinsectie care ar fi avut loc inainte de ziua tragediei…