Baza Aeromedicală SMURD Constanţa, proiect destinat activităţii de salvare cu elicopterul SMURD Constanţa, a fost inaugurată astăzi, 17 octombrie 2016.

Baza, proiectată să funcționeze în cele mai bune condiții, pe termen lung, devine astfel parte integrantă a infrastructurii de intervenție de urgență din Regiunea de Sud-Est a României. Construcția este alcătuită dintr-o platformă de aterizare și un hangar destinate elicopterului SMURD Constanța și unei echipe de minim 6 persoane (piloţi, tehnicieni de aviatie, salvatori aerieni, pompieri descarceratori şi echipaj medical). Din această nouă bază, elicopterul SMURD şi echipajul aero-medical aflat în alertavor fi pregătite să plece la solicitări, 24 de ore din 24.

14725718_664078420420499_1675225137256057509_nDe asemenea, baza aeromedicală asigură intervenția de prim-ajutor și de transfer de urgență către alte centre specializate din regiunea Constanța și de Sud-Est, contribuind astfel la dezvoltarea în România a unui sistem integrat de asistenţă medicală de urgenţă eficient, la standarde europene şi internaţionale.

Terenul din zona Viile Noi, pe care a fost construit heliportul, a fost pus la dispoziție de Direcția de Sănătate Publică Constanţa și este destinat amplasării viitorului Spital Regional de Urgenţă Constanţa. Baza aero-medicală va rămâne în administrarea Ministerului Sănătăţii, având, conform legii, ca operator medical desemnat – Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, care va suporta cheltuielile de funcţionare, respectiv, conform legii, operator aerian desemnat – Ministerul Afacerilor Interne, prin Unitatea specială de aviaţie, Inspectoratul General de Aviaţie.

Beneficiarii acestei inițiative sunt pacienţi în stări critice, accidentaţi grav, din zona judeţului Constanţa, Regiunea Sud-Est, care beneficiază de intervenţia echipajelor de prim ajutor, terapie intensivă şi salvare aeriană și au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă corespunzătoare şi uneori, transferul de urgenţă către alte centre medicale specializate.
Proiectul a fost realizat de Fundaţia pentru SMURD, în urma unui sprijin financiar primit din partea companiilor OMV Petrom şi ExxonMobil România, în valoare de 3,48 milioane de lei (participare câte 50% din partea OMV Petrom şi ExxonMobil România). Bugetul proiectului, în valoare totală de 4,3 milioane lei, a fost completat din fondurile strânse în campania 2% de Fundaţia pentru SMURD, iar, cu sprijinul primit din partea RAJA SA Constanţa, au fost realizate lucrările de racordare la reţeaua de apă şi canalizare. Din 2007 până în prezent, OMV Petrom a alocat peste 3.3 milioane de euro pentru a susține autoritățile și populația în situații de urgență.

“Ne bucură în mod deosebit că am putut contribui la realizarea unei baze aeromedicale moderne în Constanţa. Implicarea ExxonMobil confirmă angajamentul nostru pentru un comportament social responsabil și de sprijin pentru comunitățile în care ne desfășurăm activitatea. Pentru ExxonMobil, siguranta persoanelor este cea mai importantă. Accesul la o infrastructură medicală de urgență modernă este în beneficiul oamenilor: locuitori ai comunității; turiști sau personal implicat în desfășurarea programului nostru de lucrări” a declarat John Knapp, director general al ExxonMobil Exploration and Production România Limited.

“Considerăm că este important să contribuim la întărirea capacității României de a fi pregătită în situații de urgență. De aceea, continuăm parteneriatul strategic pe care OMV Petrom îl are deja de aproape 10 ani cu autoritățile române pentru atingerea acestui obiectiv. Prin punerea în funcțiune a bazei aeromedicale de la Constanța facem un mare pas pentru consolidarea unui climat de siguranță pentru întreaga regiune de Sud-Est a României”, a declarat Mona Nicolici, Manager de Sustenabilitate OMV Petrom.

“Proiectul de construcție a platformei de aterizare a elicopterului SMURD, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, este o inițiativă importantă pentru dezvoltarea activității aeromedicale în județul Constanța și Regiunea de Sud-est a României. Această oportunitate va susține și ne va permite îndeplinirea în cele mai bune condiții a misiunilor desfășurate de echipajele SMURD Constanța și va sprijini, în final, sistemul integrat de asistență medicală de urgență. Pe aceasta cale, adresez sincere mulțumiri partenerilor noștri, companiile ExxonMobil și OMV Petrom, care s-au alăturat acestui demers ambițios”, a declarat dr. Raed Arafat, Președintele Fundației pentru SMURD.

 

4 COMMENTS

  1. Sunt convins ca o asemenea baza este necesara mai ales ca zona Deltei Dunarii si alte locuri relativ greu accesibile sa fie acoperite din punct de vedere aeromedical si totodata este de salutat sponsorizarea celor 2 mari companii.

  2. Eu pe domul Arafat mi l-aş dori de premier al României…Este un român adevărat, dedicat oamenilor şi unei profesii nobile de a salva vieţi.

Leave a Reply