Austria şi-a dat acordul pentru cel de al 12-lea pachet de sancţiuni europene care vizează Rusia, după ce Ucraina a scos grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International de pe o listă neagră, a declarat, sâmbătă, un diplomat european pentru Reuters, lucru confirmat şi de informaţiile publicate pe site-ul de Internet al guvernului ucrainean.
Austria a făcut presiuni pentru ca Raiffeisen să fie eliminată de pe o listă denumită de Ucraina a “sponsorilor internaţionali ai războiului”, care a fost pusă la punct de Kiev pentru a denigra companiile care fac afaceri în Rusia şi susţin efortul de război al Moscovei, de exemplu prin plata taxelor în Rusia.
“Rezervele Austriei faţă de sancţiuni au fost ridicate”, a afirmat un diplomat european pentru Reuters.
Lista neagră pusă la punct de Ucraina nu are consecinţe juridice, ci are o importanţă simbolică, majorând presiunile publice pentru ca Raiffeisen să plece din Rusia, lucru care banca austriacă susţine că este dispusă să îl facă, dar care până acum nu s-a întâmplat.
“Statutul este suspendat pe perioada consultărilor bilaterale care implică reprezentanţii Comisiei Europene”, se precizează într-un comunicat publicat, sâmbătă, pe site-ul de Internet al guvernului ucrainean.
Austria voia ca Raiffeisen să fie scoasă de pe lista neagră înainte de a semna ultimul pachet de sancţiuni al Uniunii Europene (UE) împotriva Rusiei.
Raiffeisen Bank International are intenţia de a se separa de afacerile sale din Rusia, care oferă asistenţă financiară pentru sute de companii ruseşti, după ce a fost supusă la presiuni din partea organismelor internaţionale de reglementare.
Raiffeisen Bank, bancă universală de top, activează pe piaţa bancară din România de peste 25 de ani, deservind aproximativ 2,3 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice. Banca are 4.919 de angajaţi în 291 de unităţi, 1.124 ATM&MFM şi 27.760 de POS-uri, scrie Agerpres.