Saturday, April 19, 2025
8.9 C
Bucharest

Razboiul diplomatic al tarilor arabe. Culise

Un comentariul al agentiei Reuters incearca sa descoasa misterul rupturii diplomatice totale intre o serie de tari arabe influente si Qatar. Sa fie acesta miracolul deciziei impotriva teroristilor ISIS si Al Qaeda? Sau e vorba de o lupta de interese cu implicatii foarte complicate, cum sunt majoritatea in lumea islamica?

Comentariul Reuters :

Ruperea relaţiilor diplomatice dintre Qatar şi vecinii săi din Golf – Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrein – le-ar putea costa miliarde de dolari din cauza încetinirii comerţului şi a investiţiilor, precum şi a creşterii costurilor de împrumut pentru statele din regiune, se arată într-o analiză publicată luni de Reuters.

Vecinii Qatarului şi-au justificat măsurile prin faptul că Doha “susţine terorismul”, inclusiv Al-Qaida, gruparea Stat Islamic şi Frăţia Musulmană, confrerie considerată “teroristă” de către Egipt şi ţări din Golf.

Fondul Suveran de Investiţii al Qatarului, cu active estimate la 335 de miliarde de dolari, ar putea ajuta emiratul să evite o criză economică după ce luni Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrein au decis reducerea legăturilor terestre, aeriene şi maritime cu Doha, acuzând emiratul că susţine terorismul.

Datorită facilităţilor portuare recent extinse, Qatarul poate continua exporturile de gaze naturale lichefiate (LNG), care în aprilie au ajutat emiratul să obţină un excedent comercial de 2,7 miliarde de dolari, şi poate importa produsele care până acum veneau din Arabia Saudită.

Dar o parte a economiei emiratului ar putea fi afectată semnificativ dacă disputa se prelungeşte în următoarele luni, o perspectivă care luni a dus la scăderea pieţei bursiere din Qatar cu peste 7%.

Compania aeriană Qatar Airways, pe care se baza emiratul pentru stimularea turismului, se va confrunta probabil cu pierderi importante, după ce i s-a interzis accesul pe unele din cele mai mari aeroporturi din Orientul Mijlociu.

Guvernul din Qatar se împrumută pe plan local şi extern pentru a finanţa cheltuielile de infrastructură de aproximativ 200 de miliarde de dolari necesare pentru a găzdui Campionatul Mondial de Fotbal din 2022. Creşterea randamentelor obligaţiunilor guvernamentale sugerează că, în viitor, costurile de împrumut ale emiratului vor fi din ce în ce mai ridicate, analiştii estimând că şi celelalte state din Golf se vor confrunta cu această problemă.

“Dacă disputa se extinde, ramificaţiile ar putea fi imense. Firmele care gestionează active vor deveni mai prudente şi nu vor face diferenţe între Qatar şi alte state din Golf”, a declarat pentru Reuters un bancher care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
Deoarece toate aceste ţări sunt puternic dependente de exporturile de ţiţei şi gaze, legăturile comerciale şi de investiţii dintre ele sunt destul de reduse, astfel încât efectele negative ale disputei ar putea fi limitate.

Cu toate acestea, Qatarul se va confrunta cu costuri mai ridicate în unele domenii. În 2015, importurile de alimente ale Qatarului s-au ridicat la 1,05 miliarde de dolari, din care 309 milioane de dolari au reprezentat importurile din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Majoritatea produselor, în special cele lactate, veneau pe la graniţa terestră cu Arabia Saudită, astfel încât Doha va trebui să facă alte aranjamente.

Costurile construcţiilor în Qatar ar putea de asemenea creşte, majorând inflaţia, deoarece aluminiul şi alte materiale de construcţii nu vor mai putea fi importate pe cale terestră.

Analiştii avertizează că Arabia Saudită ar putea convinge mai multe state să-şi reducă legăturile cu Doha şi ar putea forţa companiile străine să aleagă între a face afaceri cu Qatarrul şi a obţine acces la piaţa saudită, care este mult mai mare.

Pieţele bursiere din Dubai şi alte centre financiare din Golf au scăzut luni, dar nu atât de mult ca în Qatar, ceea ce demonstrează că investitorii din regiune sunt îngrijoraţi.

După Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrein, au mai anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Qatarul şi Yemenul şi Libia, scrie news.ro


Mai mulţi lideri importanţi ai Hamas au părăsit Qatarul, a confirmat luni mişcarea palestiniană, în timp ce creşte disputa dintre Doha şi vecinii săi în legătură cu acuzaţiile că emiratul sprijină terorismul, relatează agenţia DPA.

Sallah el-Bardaweel, un important lider al Hamas din Gaza, a indicat într-o declaraţie de presă că decizia de părăsire a Qatarului a fost luată în interesul Hamasului şi a dezminţit informaţiile potrivit cărora liderii săi au fost expulzaţi din emirat.

“Are loc o rotaţie în poziţiile liderilor Hamas” după recentele alegeri ale noului birou politic şi, desigur, acest schimb de poziţii ţine de interesele mişcării”, a declarat El-Bardaweel, adăugând că relaţiile dintre Hamas şi Qatar rămân puternice.

Potrivit cotidianului israelian Haaretz, Qatarul le-a cerut să plece unor lideri, inclusiv Saleh al-Arouri, fost membru al aripii militare a Hamas, şi Musa Dudin, care a fost eliberat la schimb dintr-o închisoare.


Arabia Saudită a închis luni birourile televiziunii qatareze Al-Jazeera, la câteva ore după ruperea relaţiilor cu Qatarul de către regatul saudit şi patru aliaţi ai săi, potrivit agenţiei oficiale Spa, citată de AFP.


Egiptul a anunţat luni suspendarea legăturilor aeriene cu Qatarul începând de marţi, după ce a rupt relaţiile diplomatice cu emiratul bogat în gaze naturale, pe care îl acuză că susţine “terorismul”, relatează AFP.

Şase companii aeriene din Golf au anunţat o decizie similară în cursul zilei, după ce Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahreinul îndeosebi au anunţat ruperea relaţiilor lor diplomatice cu Doha.

“Oprirea tuturor zborurilor dintre Egipt şi Qatar” a fost anunţată luni de către Ministerul egiptean al Aviaţiei civile într-un comunicat. Decizia va fi aplicată “începând de marţi 6 iunie, ora 4,00 GMT (6,00, ora Cairo), până la noi ordine”, potrivit comunicatului.

Printre altele, avioanele Qatarului nu vor avea dreptul a trece prin spaţiul aerian egiptean, nici să aterizeze în Egipt, se precizează în comunicat.

La rândul său, compania aeriană egipteană EgyptAir a anunţat într-un comunicat “suspendarea zborurilor sale dintre Cairo şi Doha, începând de marţi, până la noi ordine”.


Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care doresc să călătorească şi să tranziteze frontierele statului Qatar că zborurile companiei Qatar Airways sunt operaţionale spre şi dinspre Europa, inclusiv către România, momentan nefiind afectate cursele pe ruta Doha – Otopeni, Bucureşti şi retur.

MAE precizează că şase ţări arabe – Bahrain, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Republica Arabă Egipt, Yemen şi Libia – şi-au închis sau îşi vor închide de marţi, 6 iunie, spaţiul aerian pentru cursele companiei Qatar Airways pe rutele spre şi dinspre Doha.

Cetăţenii români afectaţi de situaţie pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Doha: +97470445254 şi +97444934848, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCR) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Doha: +97455876606. Ambasada României în Qatar şi Ministerul Afacerilor Externe vor continua să urmărească cu atenţie situaţia şi vor informa prompt cetăţenii români cu privire la ultimele evoluţii.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://doha.mae.ro şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia ‘Călătoreşte în siguranţă’ (disponibilă gratuit în ‘App Store’ şi ‘Google Play’), care oferă informaţii utile si sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare ‘Un SMS îţi poate salva viaţa!’, scrie Agerpres.

 

Hot this week

Studiu FSM : Colapsul strategic naval al Rusiei

Studiu FSM : Colapsul strategic naval al Rusiei Analiza conflictelor...

Gumă de mestecat antivirală

O nouă strategie orală de prevenţie virală: gumă cu...

Ce filme sunt acum în top

''A Minecraft Movie'', adaptarea pentru marele ecran a celui...

Deșertul Arabiei a fost cândva un ținut luxuriant

Unul dintre cele mai mari deșerturi din lume a...

Atenție la urgențe medicale ce pot apărea de Sărbători!

Atenție la urgențe medicale ce pot apărea de Sărbători!   O...

Topics

Studiu FSM : Colapsul strategic naval al Rusiei

Studiu FSM : Colapsul strategic naval al Rusiei Analiza conflictelor...

Gumă de mestecat antivirală

O nouă strategie orală de prevenţie virală: gumă cu...

Ce filme sunt acum în top

''A Minecraft Movie'', adaptarea pentru marele ecran a celui...

Deșertul Arabiei a fost cândva un ținut luxuriant

Unul dintre cele mai mari deșerturi din lume a...

Atenție la urgențe medicale ce pot apărea de Sărbători!

Atenție la urgențe medicale ce pot apărea de Sărbători!   O...

Armata Roşie invadatoare a lui Putin, putred de coruptă

Fostul șef adjunct al Statului Major al armatei ruse,...

Nu se retrag. SUA trimite trupe suplimentare în Europa

Câteva mii de soldați americani se îndreaptă spre Europa...

NATO bate palma cu PALANTIR, deţinută de un influent aliat al lui Trump

NATO a achiziționat un sistem militar bazat pe AI...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img