Moscova nu pare să aibă ambiții teritoriale în Europa, dar “vrea să ne demoralizeze și să ne divizeze”, pentru ca președintele Vladimir Putin “să nu întâmpine obstacole” în acțiunile sale din Rusia și în sfera de influență a acesteia, a declarat luni, prin videoconferință la București, Mark Galeotti, expert în Rusia al Institutului pentru Relațiile Internaționale de la Praga.
“Nu văd dovezi că Rusia are ambiții teritoriale în Europa”, a spus Galeotti, care a precizat, de exemplu, că intervenția Moscovei în Ucraina a fost în principal “un act politic”, pentru a pune presiune asupra Kievului.
Moscova “vrea să ne demoralizeze și să ne divizeze”, pentru ca Vladimir Putin “să nu întâmpine obstacole” în acțiunile sale în Rusia și în sfera de influență a acesteia, a spus Galeotti, în cadrul unei dezbateri despre politicile de securitate și militare ruse, organizată la București de ESGA (Experts for Security and Global Affairs Association).
Limita ambițiilor lui Putin este menținerea controlului asupra fostului spațiu sovietic, a adăugat el.
“Cred că Rusia știe că NATO nu poate fi combătută militar. Doar trupele NATO ale Europei, fără militari americani sau canadieni, sunt mai numeroase decât ale Rusiei. E adevărat, multe sunt din Turcia, ceea ce mă îngrijorează”, a mai declarat Galeotti.
În acest context, strategia Rusiei este de a diviza Europa, iar pentru asta apelează la operațiuni subversive, atacuri cibernetice sau acțiuni de dezinformare, a subliniat el.
“Ce face Rusia este o gherilă geopolitică. Și-a dat seama că este în concurență cu Occidentul și că acesta este mai puternic”, așa că Vladimir Putin vrea să exploateze punctele vulnerabile din democrațiile europene, a atras al atenția.
“Rusia poate foarte rar să creeze probleme în Occident, dar le poate pe exploata pe cele existente (…) Rusia folosește orice mijloace pe care le are la dispoziție (…) Nu există niciun aspect al societății ruse care să nu poată fi folosit de stat în scopuri proprii”, a spus Galeotti.
El a susținut că statul rus utilizează uneori, în acest sens, inclusiv grupuri de crimă organizată, servicii secrete, media străine, agenții de propagandă, think-tank-uri, persoane individuale sau oligarhi “care din când în când acționează ca agenți ruși”.
“Este vorba de o campanie care nu e clar coordonată de la centru. Rusia mizează (inclusiv) pe acțiuni individuale. Oamenii fac lucruri despre care cred că sunt pe placul Kremlinului (…) Dacă au succes, Kremlinul se poate implica și susține (…) Este dificil pentru noi, pentru că nu este un plan global”, ci există multe persoane sau instituții care desfășoară diverse acțiuni, a evidențiat Galeotti.
El a spus că Vladimir Putin vrea să demonstreze că Rusia este în continuare o mare putere și că este invitată la masa discuțiilor în orice chestiune internațională, doar că acest lucru se face cu costuri foarte mari pe termen lung, scrie Agerpres.
Rusia nu își poate permite cheltuielile cu operațiunile externe și cu dezvoltarea militară internă din acest moment, a subliniat analistul.
“Putin folosește armata ca instrument de diplomație coercitivă și pentru a ne ține îngrijorați”, a mai declarat el.
Răspunzând unei întrebări privind ce ar trebui să facă Bucureștiul în acest context, el a recomandat ca România să își întărească apărarea împotriva manipulării din partea Rusiei, să se ocupe de problema corupției, care poate fi exploatată de Moscova, și să construiască relații mai bune și să consolideze solidaritatea cu țările din Europa Centrală, “pentru că este crucial”.
Nu e primul razboi hibrid purtat de Romania . Am mai avut un razboi hibrid pentru teritorii inclusiv cu actiuni de comando , dezinformare si de operatiuni psihologice. In mod normal tot acest razboi teritorial azi la secret ar fi fost studiat in academiile de informatii dar la noi e dezastru pe toate liniile…. E razboiul hibrid pentru Banat si Transilvania postbelic.
Cred ca ati gresit exprimarea “razboi hibrid purtat de Romania” ? Romania nu poarta din cate cunosc nici un razboi, cu atat mai mult hibrid, cu nici unul din vecinii sai.
Un sigur lucru adevarat ati spus, “… la noi e dezastru pe toate liniile….”. Asa este, din cate constat Romania nu mai este un stat suveran (un aspect extrem de grav), iar, Natiunea Romana astazi se afla intr-o grava suferinta pe toate palierele majore de dezvoltare, suveranitate, S.N. si multe, multe altele. In sfarsit, razboiul pentru Banat, pentru Transilvania este unul extrem de perfid iar, in acest caz va dau dreptate este un razboi hibrid veritabil axat pe slabiciunile societatii romanesti in ansamblul ei.
Rusia a vrut intodeauna pamant.
Asa ca boul asa vorbeste prostii probabil se va duce si el consiler la o companie ruseasca de petrol.
Orice propaganda ruseasca e inutila ce ma ingrijoreaza sunt greselile colosale facute de occident.
I-am luat parteneri si acum ei ne trateaza ca pe o colonie cu imixtiuni nepermise ale ambasadorilor. Au ajuns mai ghiolbani ca rusii nici maca stalinistii nu-si trimiteau cu surle si trambite comisarii la ministrul justiei sa o faca “independenta”. Cretinozii aia sovietici multi doar cu patru clase o faceau asa mai prin spate.
Ne conduc procurorii la fel ca in anii 50…trist…si ce naiv am fost…
In sfirsit acest Domn reputat analist vine cu o abordare mult mai echilibrata si dupa umila mea parere (NU sunt analist politic) mult mai apropiata de starea efectiva a lucrurilor.
De altfel doar la noi in Romania, ori de cite ori ma intorc in tara, dau piept cu paranoia de nedescris a unei ocupatii iminente de catre Rusi.
Occidentul, poate si pentru ca e …mai departe de noi, nu discuta despre acest aspect, ideea este, cum afirma si M. Galeotti, ca pe lung termen va fi o intoarcere la masa negocierilor, a lui Putin care, nu e un mister, vrea sa conteze si in Europa dar nu prin anexari teritoriale.
Europa care conteaza, Macron, Merkel discuta des cu Fed. Rusa. E intr-un fel destul de “Putinizata” in sensul disponibilitatii de a dialoga cu Putin.
P. e oricum vreti DVS dar nu e un prost.
Punctul de vedere a lui M. Galeotti e reluat in maniera similara in cartea lui Hubert Seipel, stimat si acreditat profesional jurnalist German. Titlul este : ” Acum vorbeste Putin “.
Dupa Modelul ” La France Russe ” di N. Guiguen.
Nici nu ma gandeam la asta, de ceva timp.
Avem noroc ca suntem mai mamaligari si noi nici nu ne aprindem asa usor.
Noi ne lasam calcatii in picioare, invatam si limba ruza, dupa ce terminam cu punureasca.
Uite d-aia au si trimis basisti, markovisti, korvesisti, ciolosisiti si tukani, toti cu lozinci de dreapta, dar gandiri stalimiste, ca sa rezolve naibi problema ca nu tine la noi cu subtilitati.
Daca faceau niste manele poate ne prindeam si noi.
Uite ca le-am dat o idee… :)))
Alo, Pentagonul, ciocu’ mic, ca zburati pe motoare de racheta rusesti pana in 2025!
“Technical and funding challenges will force the Pentagon to rely on Russian-manufactured rocket engines at least through the middle of the next decade, several years longer than originally anticipated.
Despite bipartisan demands from Congress to quickly phase out the RD-180 engines on national-security grounds, it is proving harder than many lawmakers expected to secure an equally reliable domestic replacement.
Government and industry officials said United Launch Alliance, the Pentagon’s primary rocket provider, likely will continue flying some 1990s-vintage Atlas V boosters with Russian-built engines through 2024 or 2025.”
https://www.wsj.com/articles/pentagon-faces-delays-in-shift-away-from-russian-rocket-engines-1504526402
… restul e teatru politic, pt.cine crede in Mos Craciun si 911.
Cineva a spus ca secolul XXI va fi crestin sau nu va fi defel… Deja traim in acest secol 17 ani.. Ce am observat ??? Lumea se pare că s-a transformat intro mare inchisoare, unde domină Legea Pumnului și forței brutale. Pe timpuri miscările de revoltă erau catologate ca fiind a unor rebeli, partizani, revolutionari, haiduci etc Acum la toti li se aplica titulatura TERORISM… Nu se încearcă de a afla cauzele acestei revolte din lumea… care ar fi cauzele aparitiei Miscării DAESH ??Luptelor inttercofesionale… Probabil că un rol fatal a jucat si WEB sau Internetul… Informatia necontrolată,iresponsabila, abuuzul de unpr drepturi in detrimentul altora. Poate ca e cazul ca ONU să reezamineze si sa reactualizeze unele rezolutii referitoare laa mss-media și la cazurile de manipulare, dezinforrmare. Minciuna uneiri conduce la conflicte, razboie… Ar trebui sanctionata informtia faasa, toxica,amorala etc