Un sondaj realizat de Consiliul Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR) arată că 97,5% dintre respondenți nu susțin plata defalcată a TVA și tot o pondere de 97,5% consideră că această modificare va avea efecte negative asupra activității firmei lor, au anunțat luni reprezentanții Consiliului.

La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri în perioada 8 — 28 august au răspuns un număr de 818 firme, din care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari și 1,9% alte forme juridice.

Întrebați dacă susțin modificarea Codului fiscal și instituirea plății defalcate a TVA în mod obligatoriu, 97,5% dintre respondenți au răspuns că nu susțin această modificare.

De asemenea, 97,5% dintre respondenți au menționat că instituirea plății defalcate a TVA va avea efecte negative asupra activității lor.

La întrebarea “Ce efecte pozitive asupra activității dvs. considerați să vor fi generate de plata defalcată a TVA?”, 98,5% dintre respondenți au arătat faptul că nu există niciun efect pozitiv.

Printre cele mai importante dificultăți/efecte negative considerate de respondenți că vor fi generate de plata defalcată a TVA, 97,5% au menționat creșterea birocrației, prin dublarea numărului de plăți, măsuri suplimentare de verificare și de management pentru TVA (obligația contribuabililor de a determina/verifica contul de TVA, obligația de a vira direct la bugetul de stat suma reprezentând TVA aferentă achizițiilor de la furnizorii/prestatorii care nu le-au comunicat un cont de TVA și de a notifica acest fapt furnizorilor/prestatorilor).

Alte efecte negative identificate sunt afectarea cash-flow-ului și blocarea banilor (89,9%), costuri bancare suplimentare cu noul cont, comisioane bancare suplimentare (86,2%), costuri suplimentare pentru contribuabili generate de modificarea sistemelor informative contabile (85,5%), efort semnificativ de implementare tehnică, având în vedere termenul foarte scurt de aplicare (81%), mai rezultă din sondaj.

Întrebați dacă au fost consultați/informați de către autorități privind modul de aplicare a plății defalcate de TVA, 91,9% dintre repondenți au răspuns negativ, doar 8,1% menționând că au fost informați din alte surse, precum mass-media sau internet, scrie Agepres.

4 COMMENTS

 1. Este incredibil – opriti dobitocenia asta! Azi am avut prima sedinta in firma legata de split TVA. E un efort organizatoric semnificativ si un impact negativ pe cash-flow. Sunt multe cazuri neadresate corespunzator in lege (de ex. cesiunea facturilor). In plus sa nu uitam ca trezoreria nu detine un sistem Internet Banking, interactiunea cu ei o sa se faca la ghiseu, deci infiorator pt cei ce vor lucra cu ei.
  Nu exista nici macar un beneficiu pentru companii. Tot ce face statul asta pesedizat e in favoarea asistatilor social,votantii lor de baza, si in dispretul celor care isi castiga singuri banii.

  • Da, dar cresterea economica, dar justitia, dar salariile bugetarilor de la anu’ !
   Nu stii tu dar PSD da numai lapte si miere iar oamenii rai, sistemu’, vor sa-i aresteze si nu-i lasa sa faca bine in Romania.

   Ce-ti trebuie tie cash, nu faci ca Tudose sa-ti tii banii in banca si pe card ?

   Lasand gluma la o parte, chiar e culmea nesimtirii asta: iesi si spui ca nu ai nevoie de card si ca bancile sunt mai rele decat Terente si apoi a doua zi dai Ordonanta de Urgenta in care obligi toate firmele din tara asta sa-si faca un cont la banci !

Leave a Reply