Opinia reputatului scriitor si intelectual Bedros Horasangian in revista Observator Cultural despre haosul din tara si modul in care trebuie actionat in cazul Antena 3.

Solidaritatea, antena unei naţiuni

Ultimele mişcări pe plan politic se derulează cu repeziciune. Cu activitatea politică externă stăm bine. Este limpede că, pe plan extern, atît preşedintele Iohannis, cît şi premierul Dacian Cioloş au mai bune contacte UE & NATO şi prezenţe internaţionale decît predecesorii lor. Legă­turile personale fac mai multe parale decît zeci de hîrtii diplomatice. De aici, importanţa contactelor directe, de aici, importanţa încrengăturilor dintre oamenii politici din diferite ţări/alianţe. De aici şi capacitatea de-a negocia şi de-a găsi alternative viabile, chiar şi acolo unde s-ar părea că nu există căi de înţelegere.

După o mie de ani, Papa Francisc s-a întîlnit, pe aeroportul din Havana, cu Patriarhul Chiril al Pravoslavnicei Rusii. Degeaba fac comentatorii noştri (puţini, altfel) aprecieri oaţe [sic!], acordul semnat între cei doi lideri religioşi creştini poate avea o însemnătate uriaşă. Creştinătatea unită ar putea găsi soluţii la problemele acute ale actualităţii europene. Mai ales, dar nu numai, situaţia din Orientul Mijlociu şi fenomenul migraţiei impunînd măsuri concrete şi pragmatice. Ajunşi aici, am spune că ar trebui să depăşim ide/i/osin­craziile şi partizanatele intestine, spre binele ţării numite România şi al poporului numit român.

Una dintre marile belele lăsate pe capul României şi al românilor de către fostul preşedinte Traian Băsescu a fost această duşmăneală româno-română, care a atins cote de mare emoţie (ca să nu spunem ură) şi a produs mari prejudicii nu doar imaginii (de care se face mult prea mult caz) României pe plan extern, ci şi găsirii şi adoptării unor măsuri/legi care să îmbunătăţească viaţa naţiunii. Om cu om, popor în întregul lui.

Dihonia mereu întreţinută între diferite segmente de populaţie, clivajul adîncit între băsescienii (activi şi profitori şi astăzi) şinebăsescienii (neputincioşi de a lupta cu sistemul şi serviciile coordonate malefic pe căi oculte de fostul rezident de la Anvers) mai produc efecte şi astăzi. Lupta anticorupţie – care este mereu clamată ca prioritate ZERO a naţiunii române (am mai spus-o/scris-o) nu poate produce efecte viabile de una singură. Lupta anticorupţie şi la fel de clamatele stat de drept&indepen­denţa Justiţiei nu pot exista benefic întru folosul ÎNTREGII societăţi, fără a fi cuplate la un între set de reforme şi modificări de substanţă în felul nostru de a trăi. Munci. Educa. Învăţa. Împărţi dreptatea. Ca şi bunăstarea. Bucuria de a trăi. Seninătatea de a muri. De la viaţa de zi cu zi – sănătate, educaţie, protecţie socială, cultură etc. – pînă la proiectele de anvergură ce s-ar întinde pe ani şi decenii. Nu doar prin cîrpăcirea unor clădiri părăginite şi toată tevatura din jurul lor, că sînt potenţiale surse de nenorociri prin riscul lor seismic ridicat, nu doar prin zumzăielile multiple legate de interdicţiile la fumat sau defăimat.

Da, avem nevoie de o sală de concerte la Bucureşti care să vină în întîmpinarea pretenţiilor şi a prestigiului Festivalului „Enescu“. Dar tot atît de important ar fi ca, în trei-cinci ani, să NU mai existe localităţi fără apă curentă şi fără WC-uri (faimoasele haznale) care produc Breaking News şi ucid copii în ultimii ani. Ministerele şi experţii noştri, în loc să producă proiecte (cu sau fără bani europeni, care de multe ori sînt aruncaţi în vînt, dacă nu livraţi unor buzunare prea largi) viabile şi cu impact în ridicarea nivelului de trai – de ce să ne fie ruşine de o astfel de formulare? –, sînt angrenaţi în fel de fel de hărţuieli haiduceşti, legate de zîzaniile dintre partidele politice. Şi partizanii lor.

Ceva trebuie făcut. Ceva trebuie să se mişte. Schimbarea de dragul schimbării unor nume cu alte nume, al înlocuirii unei generaţii de politicieni cu lupi tineri puşi pe acelaşi tip de căpătuială nu va duce, nu duce deja, nicăieri. Trebuie timp, răbdare şi puţină toleranţă. Chiar şi la rău. Noţiunea de compasiune şi cea de generozitate parcă au dispărut din imediatul nostru. Am ajuns să ne bucurăm de răul altuia. Nu avem de ce să ne bucurăm de răul/necazul altuia. Medicii nu reuşesc să depisteze de unde provine nu ştiu ce bacil/bacterie/virus şi deja Monica Macovei vrea pedepsirea vinovaţilor. O mamă cu copil bolnav spunea emoţionată că ar vrea ca să se facă bine copilul ei şi că nu e interesată să depună plîngere penală împotriva autorităţilor. Doar un exemplu.

Ceva trebuie făcut. Ceva trebuie să se mişte. Nu prin închiderea posturilor de televiziune ale grupului media Intact se va face drepate în România. Justiţia selectivă şi vădit partizană nu va aduce decît zîzanie şi conflict. Nu strada poate decide ce să facă sau nu un guvern. Alegerile sînt singurul drum al democraţiei. Altfel ajungem la situaţia hilară ca DNA, ANI, DIICOT, ANAF, Procuratura Generală şi celelalte instituţii de forţă, aliate cu serviciile secrete, să decidă agenda politică a unei naţiuni. Asta ar însemna autocraţie, şi nu democraţia pe care a tot blamat-o extrema dreaptă românească interbelică. Şi s-a ajuns la crime politice, la Holocaust şi la destrămarea României Mari.

În situaţia geopolitică actuală, România nu-şi poate permite o destabilizare a ţării din motive de ambiţii politice. Ale unui partid sau ale altuia. Iar preşedintele actual, Klaus Iohannis are un rol extrem de important, de a ţine în frîu toate forţele, interne şi externe, care ar dori destabilizarea României. România şi poporul român sînt mai importante decît toate ambiţiile, orgoliile şi vanităţile unora sau altora de pe eşichierul politic. Şi nu doar. Incidentul de ultimă oră cu postul de televiziune Antena 3, aflat în pragul unei evacuări silite, oricît de aparent legale, trebuie tratat cu maximă înţelepciune. Se pot găsi soluţii, fără istericale de intelectuali justiţiari în călduri şi fără satisfacţia gregară de a primi răul ca pe o mare bucurie sau ca pe un succes personal.

Solidaritatea, antena unei naţiuni

18 COMMENTS

 1. Da. Cam la fel mi-au spus şi ai mei plus mulţi străini prieteni de familie ai lor şi ai mei. Multora le-a rămas regretul pentru subiectul ”Antonescu preşedinte” şi Ponta acelaşi om, împreună o echipă puternică, tînără şi de perspectivă îndepărtată. Eşecul a fost îngrozitor pentru toţi cei care erau convinşi de pasul genial!
  Şocant pentru mine a fost propunerea: 1 euro pe lună din ţară şi cît se va dona întrun cont pentru răscumpărarea acestui sediu(propunerea de la grupuri uriaşe din străinătate şi doar străini de românica care nu au nicio legătură cu românica-destui prieteni de familie), asta pentru că nu mai sînt cămine orfelinat pentru donaţii să se îmbogăţească hoţii! Ne-am făcut de rîsul lumii cu fleoşcăiala de reforme în bătaie de joc! Toţi românii pe care-i cunosc fie şi străinii sunt şocaţi de tot ceea ce se întîmplă în ţară şi totul la vedere încît nu mai poţi acoperi cu argumente mizeriile practicate!
  Nu vă mai bazaţi pe politicieni! Toţi fac jocuri precum dai cu zarul!

  • Solutia ?!? Daca ai adevar absolut, da-ne solutia !
   Nu exista, bre ! E in fibra noastra “Miorita”… pe-apus de soare… nu ala din Barbu Stefanescu Delavrancea, cu “Moldova e a urmasilor”, e apusu’ recent, cu d-alea de dupa Colectiv (guseth, medicinistu-gigoloi…)
   M-as face grec…aia, macar, au sirtaki si Platon la origini…
   Au si ei probleme, nu ma mai primesc… da’ nici “roman in tara mea m-am nascut, roman vreau sa mor” nu cred sa se intample – apropo d-un film cu basarabeni, pe care teve-urile n-au timp sa-l dea, ca reiau “be-de”-urile si “”surasu’ in plina vara”, sa stim de unde venim…..
   Cazul A3 ramane “caz” pentru aia de-i stimam… da’ sper sa nu fie un caz gen “lovitura de stat cu 7,4 milioane de voturi… sanse-ar cam fi…

 2. Domnule Radu Tudor,am ratat întregul discurs a lui Iohannis :
  1. Îmi puteți trimite un link să văd toată declarația lui Iohannis în Parlament ?
  2 .Sunt revoltat de gestul șocant făcut azi de Victor Ponta când a părăsit parlamentul când a cuvântat Iohannis . Nu pot să cred că Antena 3 l-a susținut pe acest copil imatur pentru o funcție așa importantă
  3. Ce a spus Iohannis bun și rău azi în Parlament ?

 3. Astazi am privit viata dintr-o alta perpectiva. Imaginati-va, meditati, ganditi-va.

  Dumnezeu ne-a creat si ne-a lasat sa facem si sa modificam legi dups bunul nostru plac si asa cum ne spune propria constiinta, insa exista anumiti indivizi care triseaza, inseala si se fac ca nu vad ilegalitatile. Asa ca, eu unul stau linistit pentru ca aceste persoane oricat s-ar chinui nu vor reusi sa iasa nepedepsite, mai devreme sau mai tarziu. Exista un SRI si un DNi nvizibil (ingerii) care vad TOTUL si li se pregateste factura tuturor celor care triseaza in aceasta viata FRUMOASA insa fac sa sufere persoane nevinovate.
  Kovesi, Stanciu si Coldea ii stiu de frica lui Basescu. Continuati dragii mei, continuati… curand vine scadenta si nu veti putea spune: N-AM PUTUT!!!

 4. Pe cine invită permanent la Cotroceni ocupantul principalului scaun şi principala funcţie?
  – Grupul de Dialog Social?
  🙂 cîţi infractori dovediţi sau în dovedire penali sunt?
  🙂 Pe cine reprezintă aceste Grupuri?
  🙂 Poporul care nu are nicio legătură cu infracţiunile?
  🙂 sau poporul e din categoria Grup Social Infracţional!
  Apropo de ANI , azi mă gîndeam dacă ANI are funcţionari cu pete în activitate şi pentru că nu au şef şi comunicatori , instituţia fiind destabilizată , o să se ajungă ca această instituţie ANI prin hotărîrile date prin instanţe să fie anulate şi toţi în afară de voi A3 vor fi curăţaţi de orice înfracţiune sau pedeapsă!
  Pentru ce atîtea instituţii care nu au niciun folos real pentru funcţionarea acestei ţări?
  Doar pentru păpat venituri de la bugetul statului?
  Şi nu e unica!

 5. bine, bine, inteleg ca trebuie “sa stam strins uniti”, dar astept sa fie recuperat, cu aceeasi fermitate, si un anumit prejudiciu de 640 000 de euro.
  Asta asa, pentru inceput, ca parca si terenurile de la Nana erau cindva ale statului!

 6. CUM?
  Cristiana Anghel, marea grevistă a foamei plătită de A3 cind era prin greva foamei?
  – Cum să plăteşti o ciumă care urăşte totul în jur cu asemenea sumă: 7900 euro 2012-2013 scris negru pe alb în declaraţia ei de avere, aproape 360 milioane lei primiţi de la antene.
  Concluzii în urma acestor ”afaceri”: scăderea audienţei, îndepărtarea telespectatorilor de voi, tot felul de mizerii aruncate în voi cei de la A3 din toate părţile şi e valabil pentru orice invitat, plus enorm de multe necazuri!
  1.Gîndiţi-vă bine ce pact aveţi cu invitaţii şi politicienii!
  2.Niciunii nu vă ajută la necaz după ce şi-au văzut sacii în car!
  Pe acest punct v-am mai atenţionat cu ceva timp în urmă.
  – Cum să plăteştii din banii tăi invitaţii care vor publicitate prin manipulare şi minciuni pentru funcţii politice?
  Caz concret: grevista foamei de mahala!
  – Cu Buşoi aţi procedat identic?
  – Dar cu Ghorghiu şi mulţi alţii care se lipiseră de ecranul A3 în timpuri bune pentru ei, aceleaşi procedee de afaceri?
  – Cu Tălmăcean ”mizerabilul dansator pdl” care i cu cît a fost plătit?
  În loc să plătească ei timpii pentru apariţii, îi plătiţi cam gras voi prin noi!
  Mă tem că toţi foştii invitaţi şi invitaţii din ultima vreme, cei care vă atacă puternic inclusiv băsescu, şi-au făcut plinul din conturile A3 precum grevista foamei!
  Şi abia e începutul dezvăluirilor despre încasări per invitaţi emisiuni tv.

   • Nu e nicio dezvăluire băsistă. aveţi mai jos linkul.
    Din toate comentariile nu cred că am ţinut pe cineva în braţe. Dacă am dat un sfat bun cuiva şi am crezut că e necesar, l-am scris.
    Un buchet de mărăcini sau de boscheţi le era deajuns invitaţilor. Nu merită altceva!

  • Anghel a fost platita la oficial, nu cu sacosele prin spate ca la EVZ.
   Cand Anghel a derapat pe miriste, nu a mai fost primita pe platoul Antenei.

 7. Guvernul Ciolos, guvern impus trebuie sa plece de graba. Asta cu destabilizarea tarii nu prea tine, ea a fost destabilizata atunci cand Ponta a fost fortat si-si dea demisia si a fost impus acest guvern profund antinational.

 8. Doresc să trag un semnal de alarmă cu evenimentele de săptămâna trecută și de asemenea doresc să precizez înainte să continui că argumentele aduse următoarelor afirmații , nu sunt de natură să fie împotriva Antenei 3 .
  Mi-am format o oarecare dezvoltare sănătoasă ca tânăr datorită unor oameni la care țin și îi respect de la Antena 3 , ci conștientizarea a câtorva lucruri esențiale
  CSM-ul a avut dreptate că Antena 3 a adus lezare justiției independente și acum încerc să explic în ce sens :
  Ca telespectator îngrijorat am semnalat Antena 3 că toate anchetele alea nu sunt cinstite chiar dacă sunt corecte . Motivul ?
  Fiecare cetățean este considerat nevinovat până la proba contrarie.Ori ce a făcut Antena 3 e luarea justiției în propriile mâini folosind presa ca unealtă pentru a băga oameni la pușcărie pe baza unor suspiciuni fie ele și rezonabile,metode folosite de organizația discretă “Securitate”. Nu este datoria unei televiziuni , nici dreptul de a impulsiona justiția,de a le da direcții sau în cazul de față,deseori , ordine !
  Cei care au fost reținuți de justiție ca urmare a proceselor publice a presei împotriva lor , li s-au încălcat dreptul de a se apăra și de a avea un proces corect . Este nejust ca cei care au săvârșit infracțiuni să fie cercetați de forțele de justiție datorită presiunii mediatice.Ar însemna că justiția e dependentă de presă ,că ei doar trebuie să se uite la televizor sau pe net și să folosească acele materiale drept dovezi.
  Trustul Intact a venit cu tancul și a băgat bocancul în gura justiției pentru a folosi justiția să-și elimine adversarii politici.
  O soluție ca nici justiția și nici presa să nu fie nimicite în acest război , ar fi ca absolut toate instituțiile de justiție , să ignore toate dovezile pe care presa le publică,împotriva inculpaților
  Asta nu e justiție ! Ca presa să indice făptașul,presa să aducă dovezile iar justiția să le ia în considerare
  Presa are rolul de a informa,dar totuși , dacă presa deschide procese publice împotriva oricărui cetățean al României ,în ciuda dovezilor , asta înseamnă să-ți iei justiția în propriile mâini
  Dacă Justiția,de bună voie deschide un dosar,justiția are tot dreptul să-l rezolve și abia peste 25 de ani sau mai mulți,atâta timp cât strâng dovezile necesare pentru a prinde făptașul și a recupera ceea ce e de recuperat !
  Este inadmisibil ca presa să solicite justiției , ca în 3 ani , să le dea raportul !
  Copii,vă iubesc,vă respect,aveți curaj,dar v-am avertizat că ați depășit măsura dintre justiție și vigilantism . Că ați vrut sau nu,ați comis abuz de putere prin aceste procese publice care încalcă drepturile oricărui cetățean !
  O fi Băsescu un mafiot , părere personală , dar în primul rând e cetățean și are drepturi egale chiar dacă le-ar fi încălcat pe a altora . Justiția nu trebuie să acționeze acuma ,ci doar atunci când au strâns suficiente probe , ori dacă probele vin din partea presei , nu e cinstit și nu e justiție !
  Nu are voie presa să întrebe un procuror în ce stadiu e ancheta , dacă nu îl privește direct ! Când procurorul dorește sau poate da informații,presa va afla prima !
  De când a ajuns Libertatea presei,mai presus de drepturile cetățenești ale cetățenilor ? E greșit când justiția agresează presa dr e și mai greșit când presa pune presiuni pe justiție.
  Fraților ! Ca cetățeni simplii , aveți voie în gura mare să strigați că Băsescu e un mafiot și în calitate de cetățeni ,puteți veni chiar cu dovezi în cazul în care le obțineți dar și cum le obțineți trebuie să explicați . Dar în calitate de jurnaliști , NU AVEȚI ACEST DREPT ! Vă spun un cetățean nebăsist,care sunt anti-sistem și care vă respectă foarte mult pentru că ne ascultați când ne e greu sau bine

   • Îmi pare rău că nu ați înțeles argumentele mele și nu le voi mai repeta vreodată.Doar să nu spuneți că n-am fost de bună voință să vă atenționez.În primul râng siguranța voastră fizică e importată pentru mine

    • “Doar să nu spuneți că n-am fost de bună voință să vă atenționez.În primul râng siguranța voastră fizică e importată pentru mine”
     Asta ce este? O amenintare?

 9. Opinia publica conteaza si vestea impportanata pentru dvs. si noi, aflata de pe site este ca Tribunalul București a dat dreptate Antena 3: Nu există decizie judecătorească pentru evacuarea din sediu!
  Concluzie, ANAF a abuzat, cine raspunde material, cu nume si prenume?

 10. Vorbele lui Iohanis de ieri şi ale lui Cioloş de zilele trecute:
  Mi-am amintit de reforma mizerabilă şi în bătaie de joc privind împărţirea ţării pe zone geografice: zona de sud, de nord, de vest, sau oricare ar fi! Deja în justiţie se practică cu brio de prin 2010. Vă dau un exemplu: un bolnav e internat în Bucureşti 6luni pînă la 1 an dar fără viză pe buletin deşi e luat în Bucureşti de un membru al familiei. Persoana moare între timp şi este înmormîntat la Baia Mare. Procesul de moştenire nu se judecă în Baia Mare unde sînt moştenirile ci în Bucureşti cu tot cu apel(metodă valabilă pentru orice fost oraş sau zonă a ţării).Nimeni nu-şi închipuie cît pierde omul din Baia Mare: timp, bani şi nervi.. Şi pentru că fabricile de acte dubioase funcţionează perfect, omul din Baia Mare sau din altă localitate modificată în zonă geografică se trezeşte fără drept de moştenire şi cu banii luaţi de hotărîrile judecătoreşti motivate pe ”rea credinţă” în baza actelor fabricate depuse la dosar dar şi cu respingerea expertizelor medico-legale din timpul procesului plătite pentru legalitate şi tot din cauza fabricilor de acte cu vechime!
  Aşa da legi şi dreptate pe zone geografice: nord, sud est, vest, sud-est, nord-est!
  Omul locuieşte în nordul ţării şi judecarea se face în oricare zonă a ţării!
  O să ajungem ca procesele de judecată să fie în ungaria, bulgaria, rusia, sau oriunde în lume, numai în oraşul de baştină sau ţara de origine NU!
  Mulţumim pentru”impresia de instabilitate”!
  E perfect controlată şi coordonată de ai noştrii guvernanţi prin reformele de care nu vor să recunoască pentru a fi eterni în funcţii!
  🙂 chiar ne credeţi proşti pe toţi?

Leave a Reply