Eurodeputatul Ungariei Laszlo Tokes susţine că doar preşedintele României are dreptul de a-i retrage distincţia ‘Steaua României în grad de cavaler’, primită în anul 2009 de la fostul şef al statului Traian Băsescu, pentru meritele sale în Revoluţia din 1989.
Într-un comunicat de presă remis AGERPRES, Laszlo Tokes a făcut o serie de precizări, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins definitiv, ca nefondat, joi, recursul împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti, din iunie 2014, care la rândul ei respinsese ca inadmisibilă solicitarea europarlamentarului de anulare a deciziei Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional ‘Steaua României’ prin care i s-a retras distincţia ‘Steaua României în grad de cavaler’.
Europarlamentarul nu este de acord cu informaţiile apărute în presă, conform cărora el a ‘pierdut definitiv’ distincţia ‘Steaua României’.
‘Retragerea distincţie nu este de competenţa nici a forului care a propus această măsură (adică acel Consiliu de Onoare al Ordinului Naţional ‘Steaua României’), şi nici de competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ci este dreptul exclusiv al Preşedintelui Republicii, deci a celui care l-a acordat. Din punct de vedere pur juridic, chiar şi o eventuală, dar nepotrivită decizie prezidenţială de retragere a distincţiei poate fi atacată în contencios, din varii motive. Deci sintagma ‘pierde definitiv’ este cel puţin nepotrivit folosită’, se arată în precizarea transmisă.
Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional ‘Steaua României’ a decis, cu cinci voturi pentru şi o abţinere, retragerea distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes.
Principalul motiv al retragerii a fost că, în data de 27 iulie 2013, Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască ‘un sistem de cooperare naţională’, astfel încât să ofere ‘protectorat’ Transilvaniei, ‘aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud’.
Laszlo Tokes a atacat decizia în instanţă, aducând ca argumente modul defectuos de alegere a membrilor din Consiliul de Onoare, incompatibilitatea unor membri şi încălcarea Legii avocaturii.
Totodată, el afirma că între membrii Consiliului de Onoare au fost una sau două persoane care au fost şi reclamanţi, ei având astfel dublă calitate, de judecători şi acuzatori.
Potrivit acestuia, şi Legea avocaturii a fost încălcată, prin nerespectarea dreptului de a fi reprezentat de un avocat, aşa cum Tokes solicitase în repetate rânduri.
Pe 15 decembrie 2013, Laszlo Tokes a predat Bisericii Reformate din Timişoara medalia ‘Steaua României în grad de cavaler’, spunând că, dacă vreo persoană doreşte să îi ia înapoi distincţia, să meargă la Timişoara.