Elif Memet, o tânără din Constanța de numai 20 de ani, în prezent studentă la Universitatea Columbia, a fost aleasă de laureatul Premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz, pentru a-i coordona cercetarea în inegalitate economică. Elif Memet este singura din anul întâi care reușește acest lucru.
Elif Memet, absolventă a Liceului Internațional de Informatică din Constanța, pe care l-a absolvit ca șefă de promoție, a fost admisă anul trecut la Universitatea Columbia, cu bursă integrală, datorită rezultatelor excepționale avute în sectorul academic, prin rezultatele deosebite obținute la olimpiade și concursuri, atât naționale cât și internaționale.
Elif s-a declarat fascinată de lucrările lui Joseph Stiglitz încă din clasa a VIII-a, când i-a citit primul articol, iar de atunci i-a citit majoritatea cărților, printre care ”În cădere liberă”, ”Globalizare, speranțe și deziluzii”, ”Mecanismele globalizării”.
Ea a fost acceptată de curând printre cei zece Science Research Fellows admiși pe an, primind în același timp și o bursă de 10.000 de dolari pentru a-și realiza lucrarea de cercetare în timpul verii.
Tema de cercetare aleasă de ea nu este hotărâtă încă, Elif oscilând între “Relația dintre inegalitatea economică și sistemul de sănătate american„ și ”Relația dintre schimbările climatice și inegalitatea economică”.
Elif Memet este vorbitoare de șase limbi străine, a fost cel mai tânăr delegat la Harvard WorldMUN – Bruxelles 2014, a participat la Doha Gathering of all Leaders in Sport Forum 2013, iar anul trecut a fost invitată la Casa Albă în urma câștigării unui concurs internațional de eseuri, ea ocupând primul loc pe Europa. Eseul realizat de, pe atunci, eleva din Constanța a răspuns la întrebarea “Cum se poate eradica sărăcia globală de către cetățenii lumii?”, iar soluția dezbătută în ansamblu de Elif Memet propunea microfinanțări în agricultură. Ea a participat la acest concurs alături de peste 1.000 de elevi din 65 de țări. Clasându-se pe locul 13 la nivel mondial și prima din Europa, Elif a fost invitata la Ceremonia de Premiere ce a avut loc la Washington.
Cercetarea nu este singurul domeniu de activitate a tinerei, în această perioadă ea ocupând funcția de Ambasador al Colegiului Columbia, făcând parte din Columbia Energy Club, Columbia Financial Investment Group, Lion Fund (fondul de investiții al Universității), este membră a board-ului Columbia Club of New York, cel mai tânăr membru al Consiliului de Afaceri Româno-American, coordonatoarea Ligii Studenților Români din Străinătate – filiala SUA și asistentă personală a prințesei Marina Sturdza.