Intarierea Armatei Romane si implicit a Flancului Estic al NATO este o urgenta !
NATO : Rusia încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare
Rusia dispune de un nou tip de rachete care ameninţă Europa – încălcând astfel Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) – iar NATO doreşte imediat o explicaţie, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează Politico.eu.
În cadrul unei conferinţe de presă înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării ai statelor membre NATO, Stoltenberg a acuzat Rusia de încălcarea Tratatului INF, semnat în anul 1987, care interzice o întreagă clasă de rachete care ar putea fi folosite de Rusia pentru a atinge ţinte în Europa.
‘Acum, acest tratat este în pericol din cauza acţiunilor Rusiei’, a mai spus Stoltenberg.
El a declarat că Rusia a recunoscut abia recent că deţine un nou tip de rachete cu rază medie de acţiune, denumite 9M729, care, susţine el, încalcă INF.
‘După ani de negare, Rusia a recunoscut recent existenţa unui nou sistem de rachete denumit 9M729′, a declarat Stoltenberg la sediul NATO. ‘Rusia nu a oferit răspunsuri credibile cu privire la acest nou tip de rachetă. Cea mai plauzibilă variantă ar fi că Rusia încalcă tratatul. Este aşadar necesar ca Rusia să răspundă urgent acestor îngrijorări’, a mai spus el.
După avertismentul lansat de Stoltenberg, ambasadorul american la NATO, Kay Bailey Hutchison, a afirmat în cadrul unei alte conferinţe de presă că Statele Unite ar putea oferi dovezi aliaţilor privind încălcările Rusiei şi ar fi pregătite să ‘elimine’ rachetele ruseşti dacă este necesar.
Tratatul INF a fost semnat de URSS şi SUA la 8 decembrie 1987 la Washington. Pentru prima oară, SUA au acuzat Rusia de încălcarea tratatului în iulie 2014 şi au impus sancţiuni pentru a face presiuni asupra Moscovei să respecte acordul. Ulterior, Washingtonul şi Moscova s-au acuzat reciproc de încălcarea acestui document.
Kremlinul a negat că a încălcat tratatul INF, însă a acuzat recent Statele Unite că fac acest lucru prin sistemul de apărare antirachetă desfăşurat în Europa, inclusiv în România.
Vladimir Ermakov, şeful Departamentului pentru probleme de neproliferare şi controlul armelor din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat luna trecută că aceste componente ale sistemului de apărare antirachetă al SUA din România şi Polonia riscă să ducă la colapsul Tratatului INF.
Potrivit acestuia, instalarea în Europa a unor platforme terestre capabile să lanseze rachete de croazieră cu rază medie de acţiune ‘Tomahawk’ reprezintă o ‘încălcare flagrantă a INF’.
România a subliniat în repetate rânduri că la baza de la Deveselu sunt doar rachete interceptoare, nu şi rachete balistice, scrie Agerpres.
Secretarul american al apărării, James Mattis, aflat marţi în vizită la Paris, a dat asigurări că Statele Unite ale Americii (SUA) vor da dovadă de “o fermitate de neclintit” în angajamentul lor în cadrul NATO, relatează AFP.
“Statele Unite au demonstrat că ele continuă să dea dovadă de o fermitate de neclintit în angajamentul lor în cadrul NATO”, a declarat Mattis într-o conferinţă de presă cu ministrul francez al apărării, Florence Parly.
Mattis a reamintit dictonul “Faptele vorbesc mai puternic decât cuvintele” în ajunul unei reuniuni ministeriale a NATO la Bruxelles şi după ce preşedintele american, Donald Trump, a criticat de mai multe ori, de la alegerea sa în funcţie, ţările membre ale Alianţei, îndeosebi Germania, acuzate că sunt rău-platnici şi că se lasă în seama SUA pentru a le asigura securitatea.
Cele 29 de ţări membre ale NATO s-au angajat în 2014 să aloce 2 % din PIB cheltuielilor pentru apărare la orizontul lui 2024. Dar circa cincisprezece ţări, inclusiv Germania, Canada, Italia, Spania şi Belgia, sunt încă foarte departe de acest obiectiv, cu mai puţin de 1,4 % din PIB pentru apărare în 2018, şi unele se declară incapabile să-şi respecte cuvântul în 2024, invocând constrângeri bugetare.
“NATO este temelia apărării noastre colective. SUA fac o prioritate din împărţirea sarcinii, aceasta fiind şi o prioritate franceză. Este vorba despre o mai bună funcţionare pentru întreaga Alianţă Atlantică”, a subliniat dna Parly, în opinia căreia “Europa nu este o parte a problemei, Europa este o parte a soluţiei”.
După vizita la Paris, James Mattis va participa miercuri şi joi la Bruxelles la o reuniune ministerială a NATO, scrie Agerpres.
Rusia trebuie să oprească construcția sistemului de rachete interzis de tratate sau Statele Unite îl vor distruge, a declarat trimisul SUA la NATO, potrivit Reuters.
Americanii cred că rușii dezvoltă un sistem de lansare de la sol – încălcând un tratat din timpul Războiului Rece – care ar permite Rusiei să lanseze o lovitură nucleară asupra Europei, dar Moscova a negat de fiecare dată că ar face așa ceva.
Ambasadorul SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, a declarat că Washingtonul rămâne adeptul unei soluții diplomatice, dar este pregătit să ia în considerare o lovitură militară dacă rușii vor continua construirea sistemului de rază medie.
”La acest moment, analizăm capabilitățile de eliminare a unei rachete (rusești) ce poate lovi oricare dintre țările noastre”, a spus ea într-o conferință de presă.
”Contramăsurile (luate de Statele Unite) vor fi de eliminare a rachetelor pe care Rusia le dezvoltă încălcând tratatul. Au fost avertizați”, a adăugat Hutchinson, numită în post de Donald Trump.
Declarațiile trimisului SUA la NATO sunt cel mai direct avertisment în privința unei lovituri preventive de după 2017, când un oficial american a spus că Statele Unite vor lua în considerare instarea unui sistem propriu dacă Rusia continuă să încalce Tratatul Forțelor Nucleare cu Rază Medie din 1997.
Tratatul interzice rachetele cu rază medie ce pot lovi Europa sau Alaska. SUA și Rusia au celebrat, anul trecut, la Geneva, aniversarea a 30 de ani de la semnarea tratatului.
În același an, un raport al Departamentului de Stat a concluzionat că Rusia a încălcat obligațiile de ”a nu deține, produce sau testa” rachete lansate de la sol cu raze de 500-5.500 kilometri și de anu ”deține sau produce lansatoare de asemenea rachete”.
”Încercăm de mai mulți ani să trimitem acest mesaj Rusiei, că știm că încalcă tratatul, am arătat Rusiei dovezile pe care le avem că încalcă tratatul”, a spus Hutchinson.