Avioanele britanice Eurofighter Typhoon, care execută misiunea de politie aeriană de la Baza Mihail Kogălniceanu, au interceptat marti, mai multe avioane rusesti care se apropiau de Zona de Identificare Aeriana a Romaniei, se arata intr-un comunicat al NATO.

Mai multe avioane de luptă rusești Su-24 Fencer și Su-30 Flanker au fost urmărite pe 22 iunie intrând în Zona de Identificare a Zborului, care este zona spațiului aerian internațional controlat de România, arată sursa citata.

Aeronavele rusesti nu informaseră despre planurile de zbor și nici nu au contactat controlorii de trafic aerian, scrie Ziare.com.

“Interceptarea de astazi demonstrează că suntem integrați complet în sistemul NATO de poliție aeriană de la baza noastră de operare de aici, din România”, a declarat Stephen Lamping comandantul detasamentului RAF Typhoon din Romania.

“Aceasta a fost o operațiune de rutină pentru RAF care are o mare experiență. Misiunea nu a fost diferită de ceea ce fac alte aeronave NATO în alte zone în mod regulat”, a mai adaugat el.

Avioanele Eurofighter Typhoon au fost alarmate pentru interceptare si au fost coordonate de controlorii de luptă aeriană români care operează de la Centrul de raportare a controlului din România. Avioanele rusești au părăsit FIR (Flight Information Region) România înainte să intre în raza vizuală a avioanelor britanice.

Incidentul a avut loc cu exact o zi înainte ca Federația Rusă să susțină că a deschis foc de avertisment impotriva distrugătorului britanic HMS Defender care ar fi intrat în apele teritoriale ale Crimeei, notează publicatia DefenseRomania.ro. Londra a dezmințit informația și a transmis că e o știre falsă, iar modul în care Moscova a prezentat incidentul indică o campanie rusă de dezinformare. De fapt, distrugătorul britanic efectua o ‘traversare inofensiva in apele teritoriale ucrainene’.

Interceptările aeronavelor în aceasta regiune a frontierei NATO sunt efectuate de catre efective militare de la Baza 57 Aeriana Mihail Kogalniceanu, unde alaturi de aeronavele MiG-21 LanceR si F-16 Fighting Falcon ale Romaniei, partenerii nostri din cadrul NATO participa si ei la misiuni de Politie Aeriana Intarita sub comanda NATO.

Circa 200 de militari britanici sunt detasati la baza militara de la Kogalniceanu.

La finalul lunii martie avioanele Typhoon ale NATO au interceptat mai multe bombardiere ale Rusiei.

Premierul britanic Boris Johnson a asigurat joi că distrugătorul Defender al Royal Navy, împotriva căruia armata rusă susţine că a deschis foc de avertisment în Marea Neagră, traversa apele ucrainene şi a acţionat în mod ‘absolut corect’, relatează AFP.

Potrivit Moscovei, un avion Su-24 şi nave ruseşti au tras tiruri de avertisment miercuri în direcţia unui distrugător britanic care ar fi intrat în apele teritoriale ruse în Marea Neagră, în largul Crimeii, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014.

‘Noi nu recunoaştem anexarea Crimeii, a fost ilegală; acestea sunt apele ucrainene şi a fost absolut corect de a le utiliza pentru a merge din punctul A în punctul B’, a răspuns Boris Johnson, într-un interviu la un post de televiziune britanic.

Armata britanică a explicat miercuri că HMS Defender efectua ‘o traversare inofensivă în apele teritoriale ucrainene, conform dreptului internaţional’, dezminţind tiruri de avertisment trase de forţele ruse şi evocând ‘exerciţii de artilerie’ ruseşti în apropiere.

Armata britanică invitase jurnalişti de la BBC şi Daily Mail la bordul distrugătorului HMS Defender pentru această traversare din portul ucrainean Odesa spre Georgia, trecând printr-o zonă din apropierea Crimeii, unde Rusia dispune de o importantă bază navală.

Potrivit relatării Daily Mail, HMS Defender a fost escortat de avioane de vânătoare şi nave ruseşti şi s-au auzit salve ‘repetate’ de tun.

Incidentul ruso-britanic constituie o premieră şi intervine cu câteva zile înaintea manevrelor militare Sea Breeze 2021, preconizate să aibă loc între 28 iunie şi 10 iulie în Marea Neagră. La aceste exerciţii participă SUA, alte ţări NATO şi Ucraina, ceea ce Moscova nu agreează.

Episodul intervine într-un climat de tensiuni puternice între Rusia şi Regatul Unit, alimentate de o serie de crize diplomatice şi de otrăvirea cu o substanţă considerată armă chimică, în 2018, a fostului agent dublu rus Serghei Skripal (şi a fiicei sale) în Anglia.

Boris Johnson a respins cu toate acestea că relaţiile dintre cele două ţări ar fi la cel mai scăzut nivel: ‘Îmi amintesc de perioade din viaţa mea când lucrurile au fost mult mai rele, tot ceea ce facem este să respectăm legea şi aceasta este una dintre misiunile pe care această forţă navală le îndeplineşte cu alte ţări din întreaga lume’, a spus el.

În urma incidentului cu distrugătorul britanic, ambasadoarea Regatului Unit la Moscova, Deborah Bronnert, a fost convocată joi la Ministerul rus de Externe, scrie Agerpres.

Leave a Reply