19 februarie. Ziua Brancusi in Romania. Cel mai important om de cultura roman din toate timpurile. Un artist care a revolutionat arta moderna. Ale carui lucrari se vand cu zeci de milioane de dolari dupa 100 de ani de la creatia lor. Si nu doar acesta e reperul valorii culturale uriase a lui Constantin Brancusi.

E luni 19 februarie si am asteptat sa se insereze pentru a posta acest mesaj. Ca sa vad care dintre cei care se bat cu caramida in piept ca sunt romani si tin la Romania il omagiaza pe uriasul Brancusi.

Unul singur a facut gestul remarcabi. Este vorba despre europarlamentarul independent Mircea Diaconu :

In rest, tacere. Una complice, analfabetizanta, ingrijoratoare si revoltatoare. Conducatorii Romaniei sunt preocupati de lucruri mici si de obicei urat mirositoare. Cu putine exceptii.

Daca in anul Centenarului am fi facut o sarbatoare europeana, poate chiar mondiala, din Ziua Brancusi, s-ar fi miscat lumea. In sensul bun. De placere. Si de nevoia descoperirii romanismului lui Brancusi. Sunt inca destui cunoscatori de arta ce nu stiu sau nu dau doi bani pe radacina romaneasca a lui Brancusi. Era de datoria noastra sa o facem. Spanzuram milioane de euro pe tot soiul de bazaconii balcanice respingatoare – prin icereuri populate cu dubiosi, parasutati politic sau poeti de restaurant – cand vine vorba despre cultura si turismul romanesc.

Brancusi zace insa undeva, mereu uitat in constiinta romaneasca.

Iar daca vreun interes politic sulfuros o cere, atunci se face si o subscriptie publica pentru vreo cumintenie de-a pamantulului, de care se alege praful imediat ce ea nu mai e de folos politic.

Revoltat si el pe felul in care a fost tratat de propria lui tara, olteanul din Hobita a spus candva cu naduf despre conationalii sau romani : “V-am lasat saraci si prosti, v-am gasit si mai saraci si mai prosti”. Cine intelege esenta vorbelor sale, a priceput ca nuantele sunt dincolo de aspectul economic…

Romania putea fi azi vizibila, mandra si laudata in toata presa occidentala, in toate cercurile culturale din Europa si de peste ocean.

Suntem, din punct de vedere spiritual, si mai saraci si mai prosti in anul Centenarului existent doar cu un logo. Pe net.

Sa ne ierti Brancusi.

PS 1 : Salvarea acestui geniu mondial a insemnat Occidentul. Paris, inainte de toate. Daca ramanea pe aici, se ocupau bolsevicii sovietici si romani sa-l bage in temnitele comunismului, unde au fost asasinate elitele Romaniei din toate domeniile, ca sa poata conduce pleava. 

PS 2 : Constantin Brâncuşi, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX, s-a născut la 19 februarie/2 martie 1876, la Hobiţa, judeţul Gorj.

A urmat Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova, între anii 1894-1898, perioadă în care a fost şi cântăreţ la Biserica Madona Dudu.

În vacanţa de vară a anului 1897, a călătorit la Viena, unde a lucrat în secţia de finisare artistică a unei fabrici de mobilă. La întoarcerea în Craiova, a modelat bustul lui Gheorghe Chiţu, fondatorul şcolii, pe care l-a expus, la 18 octombrie 1898, la Expoziţia regională de la Craiova.

S-a mutat apoi la Bucureşti, unde a absolvit Şcoala de Belle-Arte, în 1902. În timpul studenţiei, a realizat lucrările ”Bustul lui Vitellius”, ”Capul lui Laocoon”, ”Studiu”, apoi, prin mijlocirea doctorului Dimitrie Gerota, realizează ”Ecorşeu”, un studiu pentru reprezentarea corpului omenesc, şi bustul medicului Carol Davila, care avea să fie aşezat în curtea Spitalului Militar Central din Bucureşti, în 1912, reprezentând singurul monument public al lui Brâncuşi din Bucureşti.

In timpul sederii sale la Bucuresti a locuit cateva luni in casa parohiala si a cantat in corul Bisericii Mavrogheni, in curtea careia se aflu un bust al sau.

 

9 COMMENTS

  1. Mai prosti ne considera marii capi cu diplome secondhand fara studii si mai saraci din cauza lacomiei scaunarilor care nu se mai satura de venituri,indemnizatii,bonusuri,facilitati si completari din orice pentru acasa! Posibil ca Brancusi sa nu fi fost cetatean de onoare, sa nu faca parte din gloata celor 28 ani de democratie imbibata cu lacomi,escroci,hoti si manipulatori prin minciuni! Sper ca Brancusi sa nu fie asociat cu nesatuii care urla permanent dupa 1990 ca au avut averi uriase,paduri,terenuri,si,astea,toate pe apucat alungand cetateanul din casa lui! Apropo,cum de regele Mihai nu a acceptat proprietatile lu’ tac’su de a ajuns “ponositil” lui karol sa aiba o uriasa avere? Si de unde a scos primul scancet, tocmai din nemturia! Aia din transilvania carora li s-a retrocedat castelul si domeniul de fostul primar johanis,desi nu aveau dreptul legal,de unde scancesc,din nemturia! Din nemturia vor veni in forta toate impunerile bazate pe orice “manipulare si mincini”!

  2. Total de acord cu articolul. Mai putin partea unde poate s-ar putea intelege ca a plecat cumva ca sa nu-i vada pe bolsevici. A plecat mult inainte de asta. Era doar o precizare, ca nu cumva sa fie neclar

  3. Ziua Brancusi, Brancusi, acest maestru universal, ar trebui sa constituie liantul unirii noastre. Ma uitam astazi la concetatenii mei, erau cu totii absorbiti de probleme, erau ingandurati, incruntati, preocupati de zbuciumul zilnic. Cred ca daca s-ar fi oprit o clipa si ar fi cugetat sau ar fi schimbat un minim de idei pe marginea semnificatiei zilei de astazi, cu totii am fi fost mai linistiti, senini si veseli.

  4. Da,suntem prosti si saraci ca natie,puteam fi destepti si bogati daca nu aveam (si mai sunt) curve cu doua fete care se dau mari patrioti dar care ori ii pupa-n fund pe americani ori pe rusi…Copiii nostri nu au nici o sansa aici…sunt nevoiti sa plece !

  5. Nu prea inteleg de ce trebuie sa ne ierte taman el, cel care face generalizari atat de usor. Daca ar fi ramas in tara, ar fi fost si el printre saracii si prostii aia. Ca doar n-om fi avut noi ghinionul sa ne plece fix salvatorul neamului.

    P.S. Domnule Radu Tudor, corectati titlul 🙂

Leave a Reply