O decizie spectaculoasa de ultima ora aduce o postare interesanta a senatorului PNL Daniel Zamfir :
In sfârșit!!!! După ce urlu de mai bine de o luna sa se publice acest Ordin, iată că minunea se întâmplă! Salut decizia prim ministrului Dancila! Acum, mai rămâne să răspundă și cei care de ani de zile au permis că Statul Roman sa piardă 7 miliarde de euro!!! Și unii sunt inca acolo, in ANRM, iar alții, sunt tot pe aici, prin republica , cu afaceri prospere!
P.S. Ia sa vedeți cum o să apară deontologii #dedreapta care o sa ma critice că sunt de stânga, impotriva sectorului privat😉
Chiar daca subiectul nu a fost o preocupare pentru dl Orban, sper din suflet sa-! bucure decizia!
Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a emis vineri ordinul prin care preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România, în funcţie de care va fi calculată redevenţa datorată bugetului statului de către producători, va ţine cont de cotaţiile de la bursa CEGH Viena, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Ordinul a fost transmis spre publicare către Monitorul Oficial şi va intra în vigoare începând cu data publicării sale.
Astfel, preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România se va calcula în funcţie de preţurile de tranzacţionare de pe hub-ul de la CEGH Viena, cunoscut şi sub denumirea de Baumgarten, pe baza unei formule de calcul realizată împreună cu Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti.
“Prin Ordinul privind aprobarea Metodologiei de stabilire a preţului de referinţă pentru gazele naturale extrase în România, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale aduce la îndeplinire deciziile Curţii de Conturi din 2010 şi 2015, menţinute prin hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 972 din 4 martie 2015. Curtea de Conturi a stabilit că, prin neactualizarea preţului de referinţă la gaze, din 2008, statul român a pierdut, în perioada 2008-2015, circa 7 miliarde de lei. De asemenea, Curtea de Conturi a cerut actualizarea preţului de referinţă pentru gazele naturale extrase din România”, spun reprezentanţii ANRM.
Aceştia au menţionat că Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a decis emiterea acestui Ordin privind aprobarea Metodologiei de stabilire a preţului de referinţă pentru gazele naturale extrase în România, în urma dezbaterii publice, din data de 7 februarie 2018, la care au participat reprezentanţi ai ANRM, ai producătorilor de gaze, dar şi ai unor profesori de la Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti.
“Am luat act de observaţiile producătorilor de gaze cu privire la noua metodologie de calcul a preţului de referinţă şi suntem deschişi să purtăm, în continuare, discuţii cu privire la această formulă, astfel încât preţul de referinţă să fie echitabil şi specific fiecărui operator, în funcţie de calitatea gazelor exploatate. Am înţeles dorinţa producătorilor autohtoni de a raporta calculul preţului de referinţă la cotaţiile din piaţa românească. Astfel, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale sprijină dezvoltarea pieţei româneşti de tranzacţionare de gaze şi îşi doreşte ca aceasta să devină o bază relevantă de referinţă”, a declarat Gigi Dragomir, preşedintele ANRM, citat în comunicat.
Potrivit acestuia, noul preţ de referinţă nu înseamnă o dublare a preţului gazelor la consumatorii finali, ci condiţii corecte atât pentru producători, cât şi pentru statul român, în condiţiile în care preţul gazelor a fost liberalizat, dar se menţine un preţ de referinţă la nivelul anului 2008.
“Având în vedere că, potrivit formulei de calcul, noul preţ de referinţă este apropiat de cel la care s-au făcut tranzacţii pe piaţa de gaze, în ultimele luni, nu vedem motive pentru o creştere a preţului gazelor pentru consumatorii finali’, a adăugat preşedintele ANRM.
În cadrul dezbaterii din 7 februarie pe tema acestui ordin, care a reunit la aceeaşi masă reprezentanţii ANRM şi pe cei ai producătorilor de gaze, aceştia din urmă au susţinut că varianta unui calcul al preţului gazelor în funcţie de cotaţiile de la o bursă externă este cea mai rea posibilă şi au cerut o formulă de calcul care să ţină cont fie de preţul din contractele lor, fie de cotaţiile de la bursele de gaze din România.
În replică, reprezentanţi BRM au arătat că bursa de gaze din România este abia la început, deci imatură şi irelevantă, precizând totodată că preţul la bursa din Viena este aproximativ acelaşi.
Preţul de referinţă pentru calculul redevenţelor nu a mai fost actualizat din 2008 şi este, în momentul de faţă, considerat la 45 de lei pe MWh, faţă de 89-90 de lei pe MWh, cât este preţul pe piaţă, scrie Agerpres.
Articolul ne spune doar că statul român a „pierdut” 7 miliarde de euro, nu ne spune și cine i-a „găsit”!
Există 6 producători de gaze în România, Petrom și Romgaz dețin împreună 97,5% din totalul producției, ceilalți patru dețin o pondere mică de 2,5%.
Romgaz are ca acționari, statul român cu o participație de 70% și persoane fizice și juridice ce dețin diferența de 30%.
Petrom are ca acționariat: OMV AKTIENGESELLSCHAFT-51%, statul român-21%, Fondul Proprietatea S.A.-10%, persoane fizice și juridice-18%.
OMV AKTIENGESELLSCHAFT are ca acționari: statul austriac-31,5%, IPIC Abu Dhabi-24,9%, angajații-0,4% și 43,3%-Free Float (liber de tranzacționat).
Oare cine sunt norocoșii care au „găsit” grosul din cei 7 miliarde de euro (cam o treime din împrumutul contractat de marinar și guvernator de la BM si UE, făcut cadou băncilor străine ce activează în România)?
Doamne ferește! Domnul Zamfir nu este de stânga, împotriva sectorului privat, ci este de dreapta, împotriva statului! Evident, a statului austriac.
Iar in 2008 au fost atat de neconvenabil negociate pentru Statul Roman…oare de cine ? Nu cumva de guvernul domnului Tariceanu ? Cel care azi acuza in stg si-n dreapta pe care-l prinde ca nu respecta suveranitatea statului roman ? Mai sa fie ! Scarboasa clasa politica,credeam ca doar Iliescu si Basescu sunt la categoria asta.
“Super!” Daca s-ar taxa si populismul conform bursei din Myanmar, poate n-am mai vedea populismul domnului “Stanciu”
De acord cu pozitia dreapta si ferma a domnului senator Zamfir!
zamfir e nationalist socialist, nu populist ca psd ul , dar e mai apropiat de doctrina de stanga.
Omul asta chiar are dreptate! Discutati cu angajatii care stiu despre ce este vorba si veti ramane socati. Eu aflu enorm de multe cand sunt trimisi in control prin tara la contoarele de gaz sau electricitate!
Pe sistemul “am taiat de trei ori si tot scurt e”, am recitit articolul si tot nu pricep: 1) care erau criteriile anterioare de stabilire a pretului de referinta, baza era doar cotatia din 2008? 2) data fiind liberalizarea preturilor energiei, de ce mai e relevanta metodologia de calcul a pretului de referinta?
OT: Pana pe 14 se poate vedea pe net documentarul complet (51min):
http://www.tv5mondeplus.com/toutes-les-videos/magazine/questions-a-la-une-questions-a-la-une-ep11-pertubateurs-endocriniens-poison-nos-enfants
Partea intai se numeste “Perturbatorii endocrini: Otrava pentru copiii nostri”.
In partea a doua, (min 27), “Uniunea Europeana: biznisul sau sanatatea?”, dl Bushoi din Romania e prezentat ca organizand audieri in comisia de sanatate a parlamentului (european) la care invita, pt. partea de marturie a expertilor, doi cercetatori platiti chiar de industrie ca sa nege caracterul periculos a perturbatorilor endocrini. Industria vrea ca parlamentul si comisia sa vorbeasca de lipsa de toxicitate la doze mici (adica de un prag de toxicitate per produs alimentar), in timp ce endocrinologii doresc o clasificare ca la cancer — substanta toxica periculoasa la orice doza din cauza ca se acumuleaza continuu in organism, nu se mai elimina si nu poti tine socoteala ce doza ai incasat deja de-a lungul vietii.
Mai tarziu in film, cei doi cercetatori platiti de industria chimica sunt pozati zambind chiar in biroul Comisarului pe Sanatate din Comisia Europeana (Iunie 2017, inaintea unei decizii asupra perturbatorilor) — dovada ca lobbyul industrial si-a impus punctul de vedere la UE: “prag minim acceptabil” — in loc de “toxic la orice doza” cum vor medicii endocrinologi.
La ce ne trebuie UE, Comisia Europeana, Consiliul European si Parlamentul European daca nu sunt in stare sa se abtina de a primi sponsorizari ilicite ca sa impiedice aparitia unor legi europene de protectie a cetatenilor contra alimentelor si ambalajelor de alimente pline de substante sintetice endocrine care provoaca autism, maturizare precoce, cretinism, scaderea inteligentei copiilor etc.
Cine sa raspunda, fostul ministru al Economiei ? Tudose probabil nu mai da pe la televiziuni pana nu “cade” Dragnea.
Cred că domnul senator a folosit sintagma „să răspundă” în sensul „să plătească”, dar fiecare înțelege cât poate!
Hello! Invitata lui Gadea si Mircea,e cam pe langa subiect sau ocoleste ori nu isi aminteste despre acceptul dat de elvetia privind conturile romanilor in bancile elvetiene! Imi amintesc clar, in august 2013,chiar am scris la momentul respectiv cand am auzit miscarea,nu se vorbaea nimic cand am scris in comentariu aici pe blog,elvetienii au data mana libera la informare si guvernul Romaniei a amanat cateva luni sau un an,adica,de la 1 ianuarie anul urmator si nu din momentul acceptarii initiale! Deci,guvernul Romaniei a pus pedica la controlul conturilor in bancile elvetiene prin amanarea datei de intrare in functiune a dispozitiilor elvetiene! Cei din guvernul Romaniei le-au dat timp la dispozitie sa mute conturile in paradisuri fiscale din bancile elvetiene! Si astea toate s-au intamplat prin acceptul marilor capi ai tarii noastre! Ce tot se “latra” despre guvernul paralel,au batut palma pentru tot ce s-a intamplat in tara asta in cei 28 ani! Va rog sa controlati ordonanta (in septembrie sau octombrie)sa va convingeti!
Scuze,am gresit scriind guvernul pataralel,pe guri este doar stat paralel.