Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că Alianţa nu va copia conduita Rusiei şi nu va desfăşura noi rachete nucleare în Europa după dispariţia Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), informează agenţia EFE.
”Nu vom copia ce face Rusia. Nu avem intenţia de a desfăşura noi sisteme de arme nucleare pe teren în Europa, dar trebuie să ne asigurăm că menţinem o apărare şi o descurajare credibile într-o lume fără tratatul INF”, a indicat Stoltenberg la o conferinţă de presă înaintea reuniunii miniştrilor apărării din statele Alianţei, care se va desfăşura miercuri şi joi la Bruxelles şi în cadrul căreia se va aborda răspunsul NATO în faţa desfăşurării de rachete ruseşti.
La summitul Alianţei desfăşurat în decembrie în Marea Britanie, Stoltenberg a spus că NATO va răspunde ”în mod defensiv şi coordonat” desfăşurării în Europa a unor noi rachete ruseşti cu capacitate nucleară.
Stoltenberg a amintit că dezvoltarea şi desfăşurarea rachetelor ruseşti SSC-8, care pot transporta încărcături nucleare, a condus la sfârşitul tratatului INF, încheiat de SUA şi URSS în 1987.
”Rachetele SSC-8 sunt doar una dintre provocările pe care le vom aborda. Vom aborda aşadar răspunsul nostru faţă de întreaga gamă de sisteme de rachete ale Rusiei, convenţionale sau nucleare, desfăşurate în prezent sau aflate în stadiul de dezvoltare”, a semnalat el, subliniind că în ultimii ani Rusia a făcut investiţii substanţiale în noi capacităţi militare, atât nucleare cât şi convenţionale.
În contextul acestei evoluţii, a continuat Stoltenberg, NATO la rândul ei şi-a sporit investiţiile în noi capacităţi militare şi, printre alte măsuri, a desfăşurat trupe în flancul său estic.
Washingtonul a acuzat Moscova de încălcarea Tratatului INF prin dezvoltarea noii sale rachete Novator 9M729 (SSC-8, în codificarea NATO), fapt negat de Moscova, care susţine că noua rachetă nu depăşeşte raza de acţiune de 500 km, reproşând la rândul său SUA desfăşurarea de elemente ale scutului antirachetă în Europa.
SUA au anunţat în februarie 2019 că se retrag din tratat în urma refuzului Moscovei de a renunţa la racheta Novator 9M729, o decizie similară venind la scurt timp din partea Rusiei, care a asigurat totuşi că, deşi se retrage din INF, nu va desfăşura rachete cu raze cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri (limitele prevăzute de acest tratat) nici în partea europeană a Rusiei şi nici în alte zone ale lumii, atât timp cât nici Washingtonul nu va desfăşura astfel de rachete, scrie Agerpres.