Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg vine maine in Romania pentru a participa la doua evenimente importante pentru securitatea Europei de Est si a tarii noastre.

Cel mai important eveniment este ceremonia pentru operationalizarea bazei Scutului American antiracheta de la Deveselu.

 

deveselu-daniel-mihailescu

Al doilea eveniment este exercitiul Dacian Lynx 2016, organizat de Comandamentul Multinational de Divizie Sud-Est ce are sediul la Bucuresti.

Secretarul General NATO da astfel un semnal esential de solidaritate aliata pentru descurajarea agresiunilor si provocarilor de natura hibrida si militara ce vin din partea Rusiei dar si din partea unor actori statatli si non-statali din Orientul Mijlociu.

Jens Stoltenberg se va intalni cu presedintele Klaus Iohannis, cu premierul Dacian Ciolos, iar pe parcursul prezentei sale va fi insotit de ministrul apararii Mihnea Motoc.

———————-

În perioada 5 – 13 mai, Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, din București, va conduce exercițiul Dacian Lynx 2016.

Dacian Lynx 2016, la care participă aproximativ 250 de militari din 11 state membre ale NATO, este un exercițiu de comandament, asistat de calculator, conceput pentru a evalua dacă a fost atinsă Capabilitatea Operațională Inițială și capacitatea de a exercita comanda și controlul asupra Unităților de Integrare a Forțelor NATO din România, respectiv Bulgaria.

1_G.sized

Exercițiul va demonstra, de asemenea, capacitatea Unităților de Integrare a Forțelor NATO din România și Bulgaria de a facilita activități de recepție, staționare, continuare a mișcării și integrarea forțelor Aliate desemnate pentru executarea unei operații.

Comunicatul de la Cartierul General al NATO

NATO Secretary General, Mr. Jens Stoltenberg will travel to Romania on Thursday, 12 May 2016.

The Secretary General will meet with the President, Mr. Klaus Iohannis, the Prime Minister, Mr.Dacian Cioloş, the Minister of Foreign Affairs, Mr. Lazar Comanescu and the Minister of Defence, Mr. Mihnea Motoc.

In Bucharest, Mr. Stoltenberg will visit the Multinational Headquarters South-East together with the Minister of Foreign Affairs and the Minister of Defence.

In Deveselu, the Secretary General will also attend an inaugural ceremony of Aegis Ashore Romania.

Media Advisory

09:45 (local time)        Joint press conference with Romanian President – Cotroceni Palace

10:20                           Secretary General short press statements with the Minister of Defence at the Multinational HQ South-East.

12:00                           Inaugural Ceremony of Aegis Ashore Romania – Deveselu base

13:00                           Joint press point/statements with Romanian Minister of Defence and US Deputy Secretary of Defence, Mr. Robert Work at Deveselu base.

The ceremony and press point at Deveselu base will be streamed live on the NATO Website.

2 COMMENTS

  1. nasol moment.deci de maine suntem oficial tinte in sistemul de navigatie al lacm-urilor 3m14 de pe fregatele si submarinele flotei marii negre.

  2. Un semnal de bun augur din partea decidentilor NATO si din pacate ramanem la acest stadiu.
    Daca se vrea cu adevarat intarirea “flancului estic”, atunci toate componentele acesteia trebuie intarite, respectiv tot ce tine de teritoriul national al Romaniei nu numai din punct de vedere militar ci si infrastructura, nivelul de intelegere a cetatenilor, nivel de trai, ocuparea acestora in “campia muncii”, ca tot acest complex national sa poata suporta efortul de aparare a acestui “flanc estic”. Cu amaraciune constat sincope grave in modul de abordare total gresit a acestui complex si bineinteles toata greutatea cade pe majoritatea cetatenilor Romaniei.

Leave a Reply