Incet-incet, lucrurile reintra in fagasul lor normal. Seful Armatei Turciei, cel care l-a salvat pe Recep Tayip Erdogan din lovitura de stat, a venit in Romania sa discute cu liderii armatei noastre. Romania si Turcia, aliati esentiali pentru securitatea NATO in Flancul sud-estic.
Lovitura de stat din Turcia n-a dorit-o nimeni. A avut un sprijin extrem de limitat printre militari, de aceea a si fost infranta. La fel cu nici derapajele islamiste si autoritariste ale regimului politic la putere in Turcia nu sunt nici de tolerat, nici de incurajat.
Dar lucrurile par sa se reaseze, dupa turbulente ingrijoratoare. Marea Neagra are deja doi aliati importanti ce vor sa colaboreze serios pentru intarirea Flancului Estic. Daca se trezeste si Bulgaria din filmele sovietice recente, platforma NATO la Marea Neagra se realizeaza curand.
Comunicatul MApN :
Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a avut o întrevedere marţi, 2 noiembrie, la sediul ministerului, cu generalul Hulusi Akar, comandantul Forţelor Armate ale Republicii Turcia. Oficialul turc se află în vizită oficială în România la invitația generalului Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General, cu care va avea un program extins de activități.
În cadrul întrevederii, au fost analizate situaţia de securitate regională din zona extinsă a Mării Negre şi perspectivele intensificării cooperării în domeniul apărării, atât în plan bilateral, cât şi în context aliat. Totodată, partea turcă a prezentat perspectiva Ankarei cu privire la ultimele evoluții de securitate din Siria și Irak.
În vederea consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO, cu aplicare pe întregul flanc estic al Alianţei, a fost subliniată importanţa implementării deciziilor adoptate de şefii de state şi guverne, la Summit-ul NATO de la Varşovia, cu privire la prezenţa înaintată adaptată pe segmentul sudic al flancul estic.
În context, ministrul Mihnea Motoc a exprimat apreciere pentru runda bună de discuţii, în cadrul aliat, la ministeriala apărării de la Bruxelles, din octombrie a.c. şi a subliniat importanţa efortului aliat, în perioada următoare, în direcţia implementării deciziilor cu privire la prezenţa înaintată adaptată, cu accent pe inițiativele României în domeniile terestru, aerian şi maritim, din regiunea Mării Negre. De asemenea, a apreciat contribuţia importantă a Turciei pentru adoptarea unei abordări echilibrate privind securitatea și stabilitatea flancurilor estic şi sudic al Alianței.