Propunerile privind eliminarea încătuşării arestaţilor non-violenţi în spaţiul public şi posibilitatea acuzatului de a alege o altă locuinţă decât cea trecută în acte dacă face dovada că acolo domiciliază, avansate de senatorul PSD Şerban Nicolae, au fost acceptate de comisia juridică a Senatului.

Raportul de admitere a fost prezentat, marţi, în cadrul şedinţei comisiei juridice, la reuniune participând, pe lângă membrii acestei comisii şi senatorul PSD Serban Nicolae, reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei.

“Încătuşarea este o măsură excepţională, ea trebuie restricţionată cu câteva excepţii foarte expres şi foarte clar limitate de textul de lege, în sensul în care se încătuşează doar persoane care sunt suspectate, cercetate pentru şi infracţiuni prin acte de violenţă, ceea ce induce o stare de pericol în spaţiu public, persoanele care s-au sustras sau s-au opus măsurii reţinerii sau arestării preventive“, a spus Şerban Nicolae la finalul şedinţei, potrivit Mediafax.

El spune că acest procedeu nu trebuie lăsat la latitudinea arbitrarului sau discreţionarului “în funcţie de persoană, în funcţie de notorietate, în funcţie de prezenţa sau nu a camerelor de luat vederi”.

Nu este o chestiune de spectacol încătuşarea, nu asta m-a preocupat, ci faptul că în multe situaţii încătuşarea poate să fie o formă de umilire a persoanelor în cauză, mai ales în cazul celor care nu sunt cercetate pentru infracţiuni cu violenţă, care nu generează o stare de pericol în spaţiul public“, a explicat senatorul PSD.

El a mai adăugat că în Codul penal sunt definite foarte clar infracţiunile cu violenţă şi a enumerat ca exemplu tâlhăria, omorul şi violul.

Referitor la arestul la domiciliu, senatorul a precizat că un arestat îşi poate alege domiciliul în cazul în care instanţa decide ca acesta să suporte o astfel de măsură preventivă, dar acuzatul trebuie să facă dovada clară că domiciliază la acea locuinţă şi nu la adresa care figurează în actul de identitate.

Şerban Nicolae a mai spus că 7 mai este termenul de adoptare tacită a modificărilor aduse Codului de procedură penală, dar el şi-a exprimat opinia că aceasta nu e o soluţie.

“Cred că toate propunerile legislative trebuie dezbătute, trebuie lămurite, trebuie să aibă un cadru cât mai larg de exprimare a opiniilor. Nu sunt deloc de acord cu adoptarea tacită”, a conchis senatorul PSD.

 

15 COMMENTS

 1. Pai si de exemplu, aia care devalizeaza vreo 60 milioane de euro din bugetul statului, aia sunt considerati non-violenti, nu?!

  Eu zic sa le faca pe langa hotel in loc de camera de arest, asa cum pretind toti sa aiba plasma, banda de alergare, parfumuri, apa calda si sa le zugraveasca in roz camera, asa cum pretindea mitocanca venita din Buzau sa sparga capitala, detinuta Elena Udrea, deci pe langa hotel in loc de arest, eu zic sa nu le mai puna nici catuse si sa le dea drumul periodic sa se duca sa joace la pacanele in cazinou, asa cum facea Victor Atanasie Stanculescu, care luase condamnare foarte grava dar care dadea la pacanele-n cazinou! Romania, ce dreac….

  • Mi se pare rezonabila parerea dvs.In plus as propune ca daca cumva din furtul “efectuat” (…. de milioane de euro) deputatul,ministrul,senatorul a suferit cumva ,pe parcursul mandatului, vreo pierdere(vreo teapa sau vreun furt din “propietatea sa”) atunci statul roman sa-i vireze DE URGENTA in conturi diferenta( pentru intregirea marimii furtului) astfel incat acestor hoti sa nu li se diminueze “meritul/demnitatea financiara ” cu nimic.
   De altfel cred ca dnul Tariceanu va avea mare grija sa-si arate “barbatia”(5 neveste !!!) si niciunul din noii sai aliati nu va mai primi vreodata aviz pozitiv pentru “arestare preventiva”.
   De astazi inainte,in ROMANIA, doar “gainarii” vor mai efectua “arest preventiv(este “corect “fiindca una este sa furi de foame de cativa lei si alta este sa fii “hot profesionist de milioane de euro”).Poate ii dati un telefon dlui Iohannis (daca il gasiti undeva in excursie pe acest ….mapamond) si-l informati ca sa se poata “bucura” si el.

 2. S-au speriat alesii de catuse,pana una alta tot ei se perinda pe la arest,ca masura de precautie isi astern terenul,au inceput cu pensia speciala si acum zanganeala catuselor ii disturba de la treburile tarii!Ca si pe cel de la csm deranjat de faptul ca media da imagini cu cei incatusati,paai daca asta este realitatea prezentata cum sa arunci gunoiul sub pres,sa tragem cortina,daca n-ati mai da unde am fi, in momentele de difuzare bagati o sarba in caruta,un moment de exaltare patriotica de pe vremea lu’ceasca!Tocmai acum cand ne-am hotarat sa facem si noi,ca e in trend,o zi la puscarie,ca tot high-life-ul politichiei,ce faci dom’le ne strici jucaria?!

 3. PSD-ul nu se dezminte…Nu spun ca aceste masuri sunt un capat de tara,accept si varianta lor dar acesta este un alt pas in a le face viata cat mai placuta si mai confortabila detinutilor cu gulere albe.Liber la furat ! Pentru cateva milioane de euro(nu mai mult) mangliti din banul public merita sa traiesti in conditii omenesti,aproape ca acasa,sa stai cativa ani “inauntru”… Chiar merita !!! Urmatorul pas va fi construirea unei inchisori noi pentru demnitari,urmatoarea eliberarea la domiciliu cu sistemul bratara etc Pana la urma in Romania se va trai mai bine intr-o inchisoare a demnitarilor decat afara.Tocmai ca pentru ei ar trebui sa se instituie cele mai grele conditii de detentie si cele mai mari pedepse,pentru descurajarea totala a acestui cancer care mai are putin si va fi practic unul generalizat…Pentru noi nu pentru ei.Pentru ei va fi bine,PSD-ul lucreaza cu spor la asta.

   • Fac ce-i taie capul,eu ma refer la cei care iau astfel de initiative in plus au si majoritate sa o treaca.Ce face PNL-ul ? Se opune sau nu legea oricum va trece.

   • Ponta se lauda pe Twitter ca are “majoritate comfortabila”, deci PSD decide. Tocmai i-au votat omul lui Tariceanu la ICR.

    Tot ce se voteaza in Parlament trece doar cu permisiunea PSD-UNPR.

    • Ce partid reprezinta de fapt Tariceanu ? USL nu mai exista si chiar daca ar fi existat Tariceanu a fost unul dintre cei mai inversunati contestatari al acesteia in plus oamenii lui de atunci,gruparea Chiliman se alaturase corului de contestatari portocalii desfiintand-o…Cum sa apari tu la spartul targului sa reprezinti un fel de liberalism rupt din PNL ca sa poata Ponta sa cloneze USL-ul si sa-si realizeze fanteziile bolnave ? Nu spun ca trebuia sa ramana in PNL daca nu-i convenea fuziunea cu PDL dar putea sa stea deoparte intr-un partid al sau nu sa profite de conjunctura ca cel mai josnic oportunist

     • Dar intreaba-te mai bine ce liberalism mai reprezinta pnl-ul care se facu frate de sange si saliva cu toata jegosenia boc-basista.Daca s-au bagat in troaca porcilor inseamna ca le-a placut mirosul, considerand ca este singurul parfum care li se potriveste si lor.

 4. O singura intrebare: i-a intrebat cineva si pe politisti daca sunt de acord cu asa ceva?

  Catusele se pun in primul rand pentru a-i proteja pe politisti, pe agentii speciali etc si pe persoana incatusata de eventualele comportamente cauzate de presiunea momentului, comportamente ilogice, poate chiar involuntare.

  Cat despre acei infractori non-violenti, hai sa dam exemplul Nastase. Faptul ca sunt gulere albe nu inseamna ca in acel context nu pot aparea comportamente violente chiar fata de propria persoana.

Leave a Reply