Astronomii sunt oameni absolut spectaculosi, ce realizeaza lucruri unice in lume. O astfel de performanta, ca fotografiile realizate de ESO (Observatorului european austral) reprezinta performante incredibile !

 

 

Nebuloasa Orion, o prolifică pepinieră de stele din Calea Lactee, aflată la 1.350 de ani lumină distanță, a fost fotografiată în detaliu de telescopul VISTA din Atacama, Chile, aparținând Observatorului european austral (ESO), iar imaginea a fost prezentată miercuri pe site-ul eso.org, dezvăluind o parte dintre secretele acestei formațiuni cosmice.

Spectaculoasa nouă imagine este un mozaic de înaltă rezoluție al norului molecular Orion A, cea mai apropiată gigantică “fabrică de stele” cunoscută, realizat în zona de infraroșu apropiat a spectrului. Imaginea dezvăluie numeroase stele tinere și alte obiecte cosmice ce sunt de obicei ascunse în norii nebuloasei.

Noua imagine reprezintă, conform ESO, un nou pas către elucidarea procesului de naștere stelară din Orion A, atât pentru stele ultra masive cât și pentru cele cu masă relativ mică, de tipul Soarelui. Obiectivul telescopului VISTA a străpuns norii nebuloasei dezvăluind și alte comori ascunse, precum discurile de praf și gaze fierbinți din care se pot naște noi stele (discuri protostelare), obiecte Herbig-Haro (zone de nebulozitate de scurtă durată, de ordinul câtorva mii de ani, asociate aprinderii unor noi stele) roiuri mici de stele și chiar roiuri galactice vizibile în spatele Căii Lactee.

Descoperită în secolul XVII și cunoscută și sub numele de catalog Messier 42, nebuloasa Orion este constituită din gaze cosmice și praf interstelar iluminate de numeroase stele tinere. Această formațiune se întinde pe aproximativ 30 de ani lumină (1 an lumină — distanța parcursă de lumină într-un an — este egal cu aproximativ 9.461 miliarde de kilometri).

 

 

7 COMMENTS

  1. practic, noi acum vedem cum arata nebuloasa asta in anul 667 era noastra 🙂 practic habar nu avem daca acum mai exista nebuloasa asta sau nu. vedem ceva ce s-a intamplat in 667, pt ca luminii (imaginii) i-au trebuit 1350 de ani ca sa ajunga pe senzorul telescopului 🙂

    • orice privire aruncata pe cer este o incursiune in masina timpului. orice vedem pe cer (desigur, inafara de comete, eclipse de soare si luna si corpuri apropiate) s-a [petrecut inante sa ne nastem noi. cateodata privim atat de departe incat vedem evenimente care s-au intamplat inaninte sa devenim bipezi…

  2. Ca fapt divers vecina noastra galaxia andromeda se afla ca la 2.5 milioane ani lumina iar mai nou ar exista 2 trilioane de galaxii in univers .Deja ma doare capul cand ma gamdesc cat de banala este planeta noastra si ce specie noua este specia umana la scara universului si ce fabulos este creierul uman care in 10000 de ani a scos o specie din pestera si a urcato in navete spatiale si in 100 de ani uni vor locui pe marte.

  3. Foarte frumos
    “Orionul un spectacol măreț pentru ochiul omului, chiar și de la distanță enorma de la care el il vede, dar ah, ce trebuie sa fie sa străbați prin străzile acelea strălucitoare de slava luminoasă”.
    La Multi Ani pe 2017, Dle R. Tudor și Echipei Antena 3

  4. Off topic
    Sper că s-a mai remediat ceva, am tot avut probleme privind conexiunea – nu se poate stabili conexiunea cu serverul ……
    Am văzut că și alții au scris de aceeași problemă.

Leave a Reply