”Ținând cont de declarațiile președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, Serviciul de Informații și Securitate confirmă recepționarea informațiilor respective de la partenerii noștri ucraineni. În același timp, menționăm că, SIS desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situației în țară și cooperează strâns cu serviciile de informații partenere”, se arată într-o declarație a Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău.
În acest context, SIS confirmă că, ”atât din informațiile prezentate de partenerii noștri ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului Republica Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice”.
”În acest moment, nu putem oferi mai multe detalii, deoarece există riscul de periclitare a diverselor activități operaționale aflate în desfășurare. Asigurăm cetățenii Republicii Moldova că toate instituțiile statului lucrează în plină capacitate și nu vor permite realizarea acestor provocări”, mai precizează SIS.
Prezent, joi, la Consiliul European de la Bruxelles, preşedintele Ucrainei a declarat că a aflat despre un presupus plan al serviciilor secrete ruse de “distrugere” a Republicii Moldova. Liderul de la Kiev precizeaza că a informat-o despre situaţie pe Maia Sandu. Informaţiile arătau “cine, când şi cum” ar acţiona în cadrul planului de “perturbare a democraţiei din Republica Moldova şi de preluare a controlului asupra tarii”, a subliniat Zelenski, care a adaugat că planul este asemănător cu cel de ocupare a Ucrainei.
Liderul de la Kiev a precizat însă că nu ştie dacă Moscova a ordonat sau nu punerea in aplicare a planului.
Recent, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că ”Occidentul i-a pregătit Republicii Moldova rolul Ucrainei, iar președintele țării, Maia Sandu, aspiră la NATO și este gata pentru unirea Republicii Moldova cu România”. Externele de la Chișinău au respins categoric declarațiile lui Serghei Lavrov ”care nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse”, scrie rfi.ro