O sa vina firma israeliana cu dezvaluiri sau totul e un bluf de proportii?

=======================

 

Tribunalul București a admis luni cererea procurorilor DIICOT de prelungire cu 30 de zile a mandatelor de arestare preventivă emise pe numele celor doi angajați ai firmei israeliene Black Cube, Weiner Ron și Geclowicz David, inculpați în dosarul de hărțuire a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, scrie Agerpres.

Decizia instanței nu este definitivă.

Weiner Ron și Geclowicz David se află în arest preventiv din data de 3 aprilie.

Potrivit DIICOT, Weiner Ron este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrității datelor informatice, în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

Geclowicz David este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrității datelor informatice și complicitate la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

“În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziții de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel, cât și în Londra/UK, împreună cu mai mulți angajați ai firmei, printre care și cei doi inculpați, Weiner Ron și Geclowicz David, au inițiat și constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii mai multor infracțiuni, respectiv infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător și hărțuitor, producătoare de temeri, precum și atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credențialelor de acces și ulterior compromiterii de conturi de poștă electronică, activități urmate de violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept a conținutului acestora”, precizează DIICOT.

În cadrul grupării astfel constituite, Weiner Ron și Geclowicz David aveau roluri și sarcini precis trasate. Astfel, Weiner Ron răspundea de partea tehnico-informatică a activității, deținând cunoștințele informatice necesare, ocupându-se de atacurile de phishing și de compromiterea efectivă a conturilor de email, în timp ce, în prealabil, Geclowicz David era cel care răspundea de contactarea telefonică a persoanelor din familia și anturajul Laurei Kovesi și de obținerea datelor de contact necesare, mai precis adresele exacte de email, care în continuare formau ținta atacurilor informatice.

DIICOT mai arată că, în continuarea demersului, Weiner Ron, introducând fără drept credențialele titularilor legitimi, a accesat în mod repetat și fără drept (fără autorizarea/ consimțământul deținătorilor și utilizatorilor legitimi), respectiv prin încălcarea măsurilor de securitate (ID-uri și parolele de autentificare) căsuțele de email (spațiul alocat de furnizorul de servicii conturilor clienților) a trei persoane.

“După ce în prealabil autorul a accesat respectivele conturi online și a preluat controlul asupra acestora, a luat astfel cunoștință de informațiile și corespondența privată stocate în cadrul respectivelor conturi compromise, date informatice pe care le-a copiat și le-a transferat în mod neautorizat în propriul sistem informatic, producându-se în acest fel modificări inerente în conținutul conturilor atacate”, mai spun procurorii.

 

4 COMMENTS

  • Si astia sunt spioni, insa greii trebuie cautati in alta parte.
   Ne umflam si noi muschii cu cine putem.

 1. Incurcate caile Domnului cu asa zis spionii astia. Nu se intelege nimic deoarece pare un film prost si cu regie si mai proasta. Amatorism, ce Black Cube? ce fel de activitati de acest gen daca au lucrat astia ca la gradinita -grupa mica.
  Cum naiba sa contactezi telefonic familia lui Kovesi, prieteni etc…. ? asteptand sa ce, sa te invite la o cafea?
  Pare pur si simplu o operatiune care s-a dorit a fi devoalata – o operatiune la vedere, pentru ca asa ceva, astfel executat pentru misiunea lor de “mari agenti” Black Cube cu pretentii, e de rasul curcilor. Sau scopul era altul de fapt si tot tam-tamul respectiv.
  Aici nu e vorba de profesionalismul alor nostri vis-a -vis de amatorismul alora, e vorba ca aia parca intentionat si cu buna stiinta au calcat in strachini si au jucat rolul perfect de ultimii fraieri – slabi, nepregatiti – DE CE, asta e intrebarea? Pai un simplu raspuns poate ar fi ca baietii nostri -profi sa arate ca ei sunt the BEST! :), vigilenti si la datorie. Desi asta ar fi un raspuns prea simplu!
  Dar, oricum asta mi-a amintit si de episodul de dinaintea astuia cu ceva valva si atunci, respectiv Turcescu , Darren White si Kovesi in prim plan iar.
  Nu pare interesanta o posibila legatura? stiu, stiu s-a pus praful momentan peste dezvaluirile lui DW, – dar totusi Darren White nu zicea ca vroia confruntare parca cu Kovesi, C. Olaru, Toba? …, iar astia “spionii”,ce sa vezi?!, ii cautau prin computer -mail ,etc.

Leave a Reply