Thursday, May 15, 2025
19.8 C
Bucharest

SUA intareste apararea aliata la Marea Neagra

Ca stat membru NATO, de Ziua Armatei, Romania primeste inca un semnal important de solidaritate aliata. Prezenta cvasi-permanenta, pe baza rotationala, a unor nave militare americane in Marea Neagra si in Portul Constanta.

Evenimentele grave ce au avut loc din 2008 pina azi, avand ca element agresor Rusia atat in Georgia cat si in Ucraina, a determinat NATO sa ia o serie de hotarari in vederea intaririi Flancului Estic printr-o prezenta aeriana, maritima si terestra consolidata.

Aceste actiuni reprezinta o respectare ad literam a Tratatului de la Washington din 1949, care este cadrul de drept si politic al functionarii Aliantei Nord Atlantice.

Principiul solidaritatii – toti pentru unul si unul pentru toti – este reflectat intocmai de implicarea SUA si a altor aliati pe teritoriul Romaniei, Poloniei si al tarilor baltice.


Distrugătorul american USS Carney (DDG-64) a sosit marți dimineață în Portul Constanța pentru o escală.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Statului Major al Forțelor Navale, lt. col Corneliu Pavel, distrugătorul face parte din Flota a VI-a americană din Marea Mediterană, iar pe timpul staționării în port, o delegație condusă de comandorul Kenneth Pickard, comandantul navei, are programate vizite protocolare la Comandantul Flotei.

USS Carney (DDG-64) este a 14-a a navă din Clasa de distrugătoare Arleigh Burke, având lungimea de 154 m și o greutate de 9000 tone. Distrugătorul, ce a intrat în serviciu în anul 1996, are la bord un sistem de detectare și distrugere a rachetelor balistice de tip Aegis (Ballistic Missile Defense System) — similar celui operat de NATO în baza de la Deveselu, lansatoare de rachete Tomahawk și Harpoon, precum și sisteme de apărare antiaeriană la atacul aviației ostile, sisteme de detectare și atac în lupta subacvatică și poate ambarca două elicotere de atac Sikorsky MH-60R. Nava dezvoltă viteza maximă de 30 noduri iar echipajul este alcătuit din 33 ofițeri, 38 subofițeri și 210 marinari.

În luna august 2016, Distrugătorul Carney a luat parte la Operațiunea Odyssey Lightning din Marea Mediterană, fiind desemnat să asigure protecția port-avionului USS Wasp, ale cărui avioane au atacat pozițiile militanților ISIS din Libia.

Potrivit Flotei a 6-a americane, USS Carney a părăsit la 18 octombrie baza din Rota (Spania), după o serie de lucrări de mentenanță, pentru operațiuni de patrulare de rutină în zona de responsabilitate a Flotei a 6-a în scopul intaririi NATO în Europa. În afară de partea de est a Atlanticului și Marea Mediterană, zona de responsabilitate a Flotei a 6-a SUA se extinde și în Marea Neagră.


 

Hot this week

Sondaj : Nicușor vs Simion

Candidatul AUR, George Simion, şi candidatul independent Nicuşor Dan...

Bolojan : Sprijinim Ucraina pentru că nu avem interesul sub nicio formă ca Armata rusă să avanseze înspre România

Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a afirmat că...

Simion : românii nu sunt demni să circule fără viză în SUA

Declarația prin care George Simion a lăudat Administrația Trump...

Războiul India – Pakistan, 125 de avioane de luptă în aer

Lupta de miercuri dintre avioanele de luptă pakistaneze și...

Topics

Sondaj : Nicușor vs Simion

Candidatul AUR, George Simion, şi candidatul independent Nicuşor Dan...

Simion : românii nu sunt demni să circule fără viză în SUA

Declarația prin care George Simion a lăudat Administrația Trump...

Războiul India – Pakistan, 125 de avioane de luptă în aer

Lupta de miercuri dintre avioanele de luptă pakistaneze și...

Analiza la zi privind invazia Rusiei în Ucraina şi impactul asupra securităţii României

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (6 mai, ora 22:32) - Emisiunea:...

Concorde, monument istoric

Rachida Dati, ministra franceză a Culturii, a anunţat că...

O navă spațială din epoca sovietică se va prăbuşi pe Pământ

O navă spațială din epoca sovietică, care nu a...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img