Pe fondul unor scandaluri nesfarsite in viata politica, economia continua sa furnizeze surprize imense. Rupta parca de realitatile politice, economia creste fulminant, stimulata de performanta firmelor private straine si romanesti, pe care destui politicieni se inghesuie sa le injure in mod populist si irational. Statistica de ultima ora a INS determina jurnalistii de la zf.ro sa puna un titlu spectaculos :
Produsul Intern Brut a crescut în T3 cu 2,6% faţă de T2, pe date ajustate sezonier, iar raportat la perioada similară de anul trecut avansul a fost de 8,6% şi de 8,8% pe serie brută, a anunţat Institutul Naţional de Statistică.
Aceasta este cea mai mare creştere economică trimestru la trimestru din 2008 încoace.
La nouă luni, PIB a crescut cu 7% pe serie brută şi cu 6,9% pe seria ajustată sezonier.
Astfel, potrivit INS, raportat la perioada similară din 2016, în T1 2017 creşterea PIB, ajustată sezonier, a fost de 5,8%, în T2 de 6,1%, iar în T3 de 8,6%.
Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul III 2017 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul II 2017, publicată în 10 octombrie 2017, astfel : rezultatele trimestrului I 2017, comparativ cu trimestrul IV 2016, au fost revizuite de la 101,8% la 102,0%; rezultatele trimestrului II 2017, comparativ cu trimestrul I 2017, au fost revizuite de la 101,7% la 102,0%.
Pe de alta parte, cele mai importante firme private cer premierului Mihai Tudose sa renunte la limbajul populist impotriva celor care contribuie cel mai mult la bugetul de stat:
Coaliţia pentru Dezvoltarea României, care reuneşte 2.000 de companii, atât româneşti, cât şi străine, cu 600.000 de salariaţi şi cu afaceri de 50 de miliarde de euro pe an, a luat o poziţie fără precedent la adresa premierului Mihai Tudose, care de când a preluat Palatul Victoria şi-a stabilit ca ţintă în discurs multinaţionalele şi băncile pe care le acuză că nu raportează profit, fie că externalizează câştigurile în dauna României, a bugetului de stat şi nu în ultimul rând a românilor ca beneficiari a ceea ce ar trebuit să facă şi să ofere statul.
„Mesajul public lansat de dumneavoastră în numele Guvernului României conform căruia mediul de afaceri este cel care generează lipsa de fonduri la buget pentru şcoli, infrastructură sau servicii medicale este unul profund fals şi dăunător societăţii româneşti.
Negreşit şi în mediul privat (ca şi în zona bugetară) se fac greşeli, există probleme, sunt persoane şi companii care fac evaziune fiscală şi nu respectă legile.
Dar în marea sa majoritate, mediul de afaceri este CORECT şi este cel care produce bunăstare în România. Companiile cu capital străin (multe dintre ele multinaţionale), băncile şi sute de mii de antreprenori români îşi respectă angajaţii şi legile ţării.
Ei sunt cei care asigură banii din care sunt plătiţi profesorii şi doctorii, magistraţii şi judecătorii, din care sunt construite şcolile şi spitalele. Banii care susţin administraţia publică. Banii din care se dezvoltă România. Toate aceste companii şi toţi aceşti antreprenori trebuie RESPECTAŢI“, a spus duminică Coaliţia pentru Dezvoltarea României într-o declaraţie publică.