Noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, aflat marţi la Kiev într-o vizită surpriză, a declarat că Ucraina va primi peste 100 de tancuri de luptă de tipul Leopard 1A5 de la mai multe ţări europene, relatează DPA.

Cel puţin trei batalioane ar urma să fie echipate cu aceste tancuri până în primul sau al doilea trimestru al lui 2024, a declarat politicianul german cu prilejul vizitei, care a fost ţinută secretă din motive de securitate.

Pistorius nu a precizat ce ţări europene în afară de Germania vor furniza tancuri Leopard 1.

Anunţul de marţi vine după ce guvernul german s-a angajat luna trecută să furnizeze tancurile mai moderne Leopard 2, într-o schimbare majoră după luni de apeluri ale Ucrainei la trimiterea de arme grele pentru a înfrunta trupele invadatoare ruseşti.

” ‘Primul’ Leopard 2 a ajuns la Kiev. Vor urma şi altele”, a postat pe Twitter, ironic, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, postând o fotografie în care apare în compania lui Pistorius, care ţine în mână un model redus al tancului german, relatează AFP.

Un purtător de cuvânt al ministrului ucrainean a confirmat pentru AFP că fotografia este realizată marţi, la Kiev. Cu acest prilej, Pistorius s-a întâlnit şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit DPA,

Vizita lui Pistorius, prima sa deplasare la Kiev de cânt a preluat Ministerul Apărării luna trecută, intervine în momentul în care Ucraina presează ţările occidentale să accelereze trimiterea tancurilor grele promise.

Anterior, Spiegel Online a relatat, fără a-şi preciza sursele, că Consiliul pentru securitate al guvernului german a aprobat livrarea a 178 de tancuri Leopard 1 Ucrainei din stocurile industriei, ceea ce înseamnă considerabil mai mult decât s-a anunţat anterior, transmite Reuters.

Unele dintre tancuri vor fi trimise la destinaţie în cursul verii, dar cea mai mare parte vor fi livrate anul viitor, scria Spiegel.

Tancurile Leopard 1 sunt predecesoarele Leopard 2, blindatele cerute de Kiev şi din care Berlinul a acceptat la sfârşitul lui ianuarie să trimită 14 exemplare provenite din echipamentele armatei germane.

Aceasta nu mai deţine tancuri Leopard 1, care au fost înlocuite cu Leopard 2, mai moderne şi mai performante, scrie Agerpres.

Contractorul german din industria de apărare Rheinmetall intenţionează să trimită primele 20 până la 25 de tancuri Leopard 1 Ucrainei în acest an, relatează marţi DPA.

Până la sfârşitul lui 2024, alte 88 de tancuri Leopard 1 ar putea fi livrate, a declarat CEO-ul Armin Papperger marţi, la conferinţa Europa 2023 de la Berlin.

Săptămâna trecută, guvernul german a aprobat exportul tancurilor de luptă Leopard 1 de către industria de apărare.

În afară de Rheinmetall, cu sediul la Dusseldorf, firma EFG din oraşul Flenburg deţine de asemenea sisteme de acest tip.

Leopard 1 a fost principalul tanc de luptă construit pentru Bundeswehr după Al Doilea Război Mondial. Din 1965 şi până la mijlocul anilor 1980, 4.700 de unităţi au fost produse. Bundeswehr-ul a scos ultimele tancuri de luptă Leopard 1 din serviciu în urmă cu 20 de ani.

Rheinmetall şi FFG trebuie acum să-şi recondiţioneze tancurile Leopard 1 pentru export în Ucraina. “Dacă am fi decis în martie (anul trecut n.r.) ca aceste vehicule să fie recondiţionate, ne-am fi mişcat mai repede. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. (…) Cred însă că asta oricum ajută Ucraina mult”, a spus Papperger.

Între timp, Ministerul german al Economiei a aprobat exportul a până la 178 de tancuri Leopard 1A5 către Ucraina.

Ministerele Economiei şi Apărării au făcut în comun anunţul marţi, după ce informaţia a apărut înainte pe surse în media.

“Câte tancuri Leopard 1A5 vor fi de fapt livrate Ucrainei depinde de munca de mentenanţă necesară”, se mai menţionează în comunicat.

Ţările care cumpără arme şi echipament militar din Germania sunt în general obligate să obţină permisiunea Berlinului înainte de a le transfera unei alte ţări.

1 COMMENT

  1. In sfarsit, aeroportul din belgorod e functional pentru zburatoare de urmarire granita cu ukraina si posibile atacuri la secunda! Azi an intrat pe fly24 live zboruri si am vazut un “boieing” care facea trasee pe langa granita ukrainei deasupra zonei “harkyv”, posibil sa transporte armament si militari racolati pentru plasare in zona.

Leave a Reply