Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este de părere că adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă pentru revizuirea sentinţelor date în baza protocoalelor cu SRI sau a interceptărilor ilegale nu este suficientă, fiind necesară constituirea unei comisii formate atât din experţi juridici din România, cât şi din străinătate, “pentru a consolida obiectivitatea abordărilor care trebuie să revizuiască şi legislaţia, şi Codurile penale”.

“Avem în vedere acest lucru (adoptarea unei OUG privind revizuirea sentinţelor date în baza protocoalelor cu SRI – n.r.), însă cred că nu e suficient. Am vorbit nu o dată despre necesitatea constituirii unei comisii formate atât din experţi juridici din România, cât probabil şi din străinătate, pentru a consolida obiectivitatea abordărilor care trebuie să revizuiască şi legislaţia, şi Codurile penale, în aşa fel încât să avem siguranţa că revenim la normalitate, că revenim la respectul pentru apărarea oricărui cetăţean, că revenim la o justiţie normală, care nu are de-a face cu practicile din trecutul mai îndepărtat. Cred că această comisie va trebui să elaboreze în cel mai scurt timp un set de recomandări pe care să le avem în vedere”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, luni seară, la Antena 3.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa la începutul lunii august, la Antena 3, că va propune premierului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă prin care persoanele care cred ca au fost condamnate în baza interceptărilor ilegale sau a protocoalelor cu SRI să poată cere revizuirea sentinţei. El a spus că o astfel de ordonanţă va fi dată “într-un timp scurt, imediat ce se termină concediile”, iar prin aceasta îi va fi dată încrederea românului că “justiţia se înfăptuieşte aşa cum cere Constituţia”.

“Toţi infractorii au sentimentul că sunt condamnaţi pe nedrept. Nedreptate: stai acolo condamnat, chiar dacă interceptarea nu e legală, dacă-i protocol. Cu privire la interpretarea modificărilor aduse în legătură cu revizuirea unei hotărâri, eu voi propune premierului şi Guvernului adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă. O Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului care să modifice revizuirea ca metodă de reformare a unei hotărâri definitive.  Să-i dăm celui care are sentimentul că este condamnat pe nedrept, pe protocoale, pe interceptări nelegale, să-i dăm posibilitatea să se convingă dacă condamnarea lui este dreaptă sau nedreaptă”, declara Tudorel Toader.

4 COMMENTS

  1. Ok,da ordonanta pentru revizuire dar va fi tras la raspundere cineva?! Vor fi pedepsiti cei care au gresit cu buna stiinta sau e inca o manevra de imagine a politicienilor?!
    Cred ca e un exercitiu de imagine, pedepsire ciuciu!

  2. Bla, bla… bai unchiule, daca in urma unui Protocol au fost prinsi niste politicieni corupti atunci sunt binevenite toate protocoalele. Ca le contestati voi ca nu va convin asta e apa de ploaie, o sa scapati o vreme dar pana la urma veti da socoteala, prea v-ati batut joc de tara asta, mai fura politicienii si in alte parti dar ceea ce ati facut voi e nesimtire clara, daca v-ati imbuibat din furt asta nu va da si imunitate pe viata.

  3. problema mai interesanta e daca, dupa ce li se vor revizui (unora, cel putin) sentintele in sensul achitarii / anularii sentintei initiale, oamenii astia nu vor cere (pe drept, oarecum) compensatii banesti de la stat.
    Se vor stringe zeci si sute de milioane de euro de dat.

    E, cine plateste banii astia? macovei, kovesi, morar, coldea, maior, oprea, boc, basescu, judecatorii, procurorii, securistii ? tariceanu, care era PM si membru in csat cind s-au dat maretele legi din 2005 si cind s-au facut maretele protocoale? Sau se platesc “de la buget” adica de catre prostii care voteaza entuziast si platesc docil impozite? Eu pariez ca prostii.

    Si uite asa o vedem pe Udrea cu inca niste milioane in cont – ca doar si ea a fost victima sistemului ticalosit si, desigur, ea n-a furat nimic, niciodata 🙂

Leave a Reply