Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a transmis un mesaj şefului statului, Klaus Iohannis, cu ocazia desfăşurării la Bucureşti a Summit-ului “Iniţiativa celor Trei Mări”, spunând că SUA rămâne un partener în extinderea infrastructurii energetice, de transport şi digitale, anunţă Preşedinţia.

“Le transmit salutări participanţilor la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări 2018. Anul trecut am avut onoarea de a susţine un discurs la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia, în Polonia. În cadrul vizitei mele, am reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Iniţiativa celor Trei Mări şi ţelul nostru comun de extindere a infrastructurii, creştere a legăturilor de afaceri, consolidare a securităţii energetice şi reducere a barierelor în calea unui comerţ liber, echitabil şi reciproc în Europa Centrală şi de Est. Iniţiativa celor Trei Mări are un potenţial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii şi în alte sectoare importante de cooperare. O nouă infrastructură energetică este esenţială pentru susţinerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi pieţe şi diversificarea surselor de energie în întreaga regiune. Felicit România, Bulgaria, Ungaria, Austria şi Slovacia pentru progresul înregistrat în sprijinirea diversificării energetice prin construcţia de infrastructură pentru gazoducte”, se arată în mesajul preşedintelui Donald Trump, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiei remis MEDIAFAX.

Trump a adăugat că SUA va rămâne un partener în eforturile de consolidare a infrastructurii, “prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanţă strategică”.

“Statele Unite sunt mândre să rămână partener în aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanţă strategică şi prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări. La multe niveluri, ţara noastră rămâne dedicată colaborării cu cele 12 state membre pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport şi digitale. Transmit mulţumirile mele domnului Klaus Iohannis, Preşedintele României, pentru organizarea acestui important eveniment şi domnului Rick Perry, Secretarul pentru Energie, pentru conducerea delegaţiei americane. Aştept cu interes să aflu despre progresul nostru comun în noi proiecte de investiţii şi parteneriate de afaceri. Statele Unite se angajează să rămână un puternic aliat şi partener în această Iniţiativă pe măsură ce continuăm să ne concentrăm asupra dobândirii unei bogăţii şi securităţi sporite în secolul al XXI-lea. Vă doresc un forum productiv şi încununat de succes!”, completează sursa citată.

La Bucureşti începe luni Summitul celor Trei Mări – Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică – un proiect care reuneşte 12 ţări, respectiv Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte, în perioada 17-18 septembrie, la Palatul Cotroceni, cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, la care vor participa preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, nouă preşedinţi de stat, dar şi Secretarul Energiei din SUA, Rick Perry.

Potrivit sursei citate, în marja Summitului, va avea loc, la Romexpo, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, prima ediţie a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, co-organizat de Administraţia Prezidenţială a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a României, în cooperare cu Consiliul Atlantic al Statelor Unite şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

La Forumul de Afaceri vor participa companii şi oficiali guvernamentali din statele partenere în cadrul Iniţiativei, din celelalte state membre UE, din Statele Unite ale Americii, din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai instituţiilor financiare europene şi internaţionale, precum şi reprezentanţi ai think-tank-urilor şi mediului academic.

”Obiectivul Forumului este să stimuleze iniţiativele de afaceri şi investiţiile în regiune, să dezbată implementarea proiectelor prioritare, dar şi să abordeze factorii potenţiali de creştere şi inovare, cum ar fi IMM-urile, antreprenoriatul tânăr, start-up-urile şi incubatoarele de afaceri din regiune. În cadrul Forumului, vor fi organizate întâlniri de tip bussiness-to-business şi business-to-government, precum şi paneluri de dezbateri de tip policy care vor analiza implicaţiile strategice ale evoluţiilor din cadrul Iniţiativei”, informează Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis va deschide Forumul de Afaceri luni şi ulterior va participa la o sesiune plenară prezidenţială alături de preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, preşedintele Republicii Federale Austria, Alexander van der Bellen, şi de comisarul European pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu.

Luni seară, preşedintele României va fi gazda, la Palatul Cotroceni, a unui eveniment cultural dedicat Centenarului României Moderne şi a unui dineu de gală.

Marţi va avea loc Sesiunea Plenară a Summitului, care va fi moderată de preşedintele Klaus Iohannis. Ulterior, şeful de stat român va susţine declaraţii de presă, alături de preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, de prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, şi de Rick Perry, Secretarul Energiei al SUA.

Reprezentarea statelor participante la Summitul de la Bucureşti va fi asigurată la cel mai înalt nivel, prin prezenţa anunţată a nouă preşedinţi de stat, doi preşedinţi de parlamente naţionale, un prim-ministru şi un ministru al Afacerilor Externe.

”Totodată, la Summit vor fi reprezentate, în calitate de parteneri ai Iniţiativei, Comisia Europeană, prin Preşedintele Jean-Claude Juncker, guvernele Statelor Unite ale Americii, în persoana Secretarului Energiei, Rick Perry, şi al Germaniei, prin ministrul federal al Afacerilor Externe Heiko Maas, precum şi instituţiile financiare europene şi internaţionale, prin Preşedinţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Sir Suma Chakrabarti, şi al Băncii Europene de Investiţii, domnul Werner Hoyer. Banca Mondială va fi, de asemenea, reprezentată la lucrările Summitului”, se precizează în comunicatul Preşedinţiei.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Primele două Summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi Varşovia, în 2017.

6 COMMENTS

 1. “Marsh sau sikktir ba lepro” cu tot cu mesajul tau plin de subantelesuri!
  Mesajul astuia e la fel cu expunerea destul de subtire dar doar laudatio de scriitorul “# vremo taracaafara/elvetia” al acestui articol care e cam pe langa realitate sau nu vrea sa se afle adevarul prin materalul scris(e vorba de imaginea acestui tinut la care tin enorm de mult) acoperind foarte bine porcariile!
  https://m.dcnews.ro/vremo-arakafara-vrem-o-ara-ca-elvetia_613456.html
  Doar daca traiesti cativa ani in interiorul acestui tinut si ai cel putin o cunostinta care sa te puna la curent zilnic cu tot ce se intampla in zone,abia atunci constati ca e un fals cerinta “#vremotaracaafara/elvetia”! Ba habarnistilor/habarnistelor,puneti pe hartie realitatea si nu ce vrei se ofera sau ce credeti voi,asa v-ati obisnuit in romanica sau facand traseul cu oprire cateva zile in SW?! Mi-e scarba de scriitorii care creioneaza tortul deja pus pe tava care nu are nicio legatura cu incredientele adevarate, cum mi-e scarba de clampaii care se dau diasporeni sau reprezentanti ai diasporei,ca diasporenii contribuie financiar la panaramelizarea si haosul din romania,tocmai cei din diaspora care nu au timp sa vada la tv sau stiri din romanica! Ba dementilor, voi care ii credeti pe calampaii urlatori infecti verbal la mitinguri, nu va e greata de gandirea voastra si de creierul vostru bolnav de naivitate?! In loc sa isi ia o paine si ceva mancare zilnic,dasporeanul e prost sa contribuie la mascarada din tara! Cm ati crede voi ca diasporeanul munceste din greu o luna de zile si din munca lui sa sponsorizeze haosul,violenta,ura si dezbinarea in romanica!?! Sunteti prosti sau v-ati tampit cu caputul?!

 2. Nu l-a felicitat pe prea condamnat pentru ca a sabotat Sumitul? Acum se va baga si preacondamnatul in seama, ca de fapt lui i-a transmis mesajul nu lui Johannis

 3. Pe fondul mesajelor incurajatoare venite de peste mari si tari, in Romania, profesorul Andrei Marga face o radiografie a Romaniei zilelor noastre – “Deriva României actuale și cauzele ei” (sursa: DC News).

 4. Asta e Summitul ala care trebuia sa fie finantat din bugetul Cotroceniului. Ala taiat la rectificare. Era nevoie mare sa foloseasca banii la fasoleala si manelareala de ieri din tot Bucurestiul. Au acum carne de porc la discretie la cati godaci au extras din curtile taranilor. Summitul da-l naibii, sa le dea fasole, “sa plece la ei in tara daca nu le place aici” !

 5. Asadar, presedintele american ne anunta ca vom fi OBLIGATI sa importam gaz lichefiat? Si de unde, ma rog?!
  Dar n-ar fi mai profitabil (pentru noi, desigur) sa ne asiguram independenta energetica folosind O PARTE din gazul NOSTRU, aflat in zona ROMANEASCA a Marii Negre?
  Donald Trump merita admiratia noastra sincera pentru felul in care apara si promoveaza interesele economice ale tarii lui. Sint sigur insa ca si presedintele Romaniei va face exact acelasi lucru in privinta intereselor Romaniei! Desigur, dupa alegerile din 2019, cind vom avea, si noi, in sfirsit, un presedinte, nu un simulacru jalnic!

 6. Eu nu am inteles cine vinde gazul natural lichefiat? Ca gazul extras din Marea Neagra pleaca pe conducta interconectata intre tari membre ale initiativei celor 3 mari.
  Deci, ce legatura e cu LNG ul?

Leave a Reply