Președintele american Donald Trump, aflat în vizită la Varșovia, a îndemnat din nou joi statele membre ale NATO din Europa să-și majoreze bugetele alocate apărării, dând ca exemplu Polonia, care îndeplinește obiectivul stabilit în acest scop de 2% din PIB, și a criticat “activitățile destabilizatoare” ale Rusiei, într-un discurs rostit în Piața Krasinski din capitala poloneză, transmite Reuters.
Trump a elogiat si contributia militara a Romaniei in NATO.
Donald Trump a făcut referire în discursul său la Articolul 5 al tratatului NATO, care garantează reciprocitatea apărării statelor aliate, ceea ce constituie o schimbare de ton din partea liderului american, care a stârnit nemulțumire în rândul aliaților prin faptul că nu și-a declarat susținerea față de această prevedere în cursul vizitei sale la sediul NATO de la Bruxelles din luna mai, notează Reuters și CNN.
“Celor care ne critică pentru poziția noastră dură aș vrea să le atrag atenția că Statele Unite au demonstrat nu doar prin vorbe, ci și prin fapte că susțin ferm Articolul 5”, a declarat Trump.
El a făcut apel la Rusia să-și “înceteze activitățile destabilizatoare din Ucraina și din alte zone și sprijinul față de regimuri ostile, inclusiv cele din Siria și Iran, și să se alăture comunității țărilor responsabile în lupta împotriva dușmanilor noștri comuni și în apărarea civilizației înseși”.
Liderul de la Casa Albă a subliniat în alocuțiunea sa că SUA și Polonia împărtășesc valori similare.
“Colaborăm cu Polonia în răspunsul la acțiunile și comportamentul destabilizator al Rusiei. Și suntem recunoscători pentru exemplu dat de Polonia prin faptul că este una din puținele țări care își îndeplinesc efectiv obligațiile financiare față de NATO”, a spus Trump. “Europa trebuie să facă mai mult”, a insistat el.
“Am discutat despre angajamentul nostru reciproc de a salvgarda valorile aflate în centrul alianței noastre: libertate, suveranitate și domnia legii”, a afirmat mai devreme președintele SUA într-o conferință de presă comună cu președintele polonez Andrzej Duda.
Kremlinul a ținut să precizeze că nu este de acord cu aprecierea făcută de președintele american în sensul că Rusia ar avea un comportament destabilizator, amintește Reuters. Donald Trump urmează să se întâlnească pentru prima dată față în față cu omologul său rus Vladimir Putin în marja reuniunii G20 de la Hamburg, unde se va deplasa după vizita la Varșovia.
Trump, a spus joi la Varșovia că SUA sunt dispuse să-și extindă cooperarea energetică cu Europa de Est pentru ca această regiune să nu mai fie niciodată ‘prizoniera’ Rusiei de care depinde pentru aprovizionarea cu gaze naturale, informează agenția EFE.
‘SUA s-au angajat să asigure surse alternative de energie’, pentru Europa de Est, pentru ca această regiune să nu mai fie niciodată ‘prizoniera unicului furnizor energetic’, a indicat Trump în discursul susținut în piața Krasinski din Varșovia, un loc simbol al insurecției poloneze împotriva ocupației naziste.
Promovarea exporturilor americane de gaze naturale lichefiate (GNL) către Europa de Est a fost consemnată de mass-media printre prioritățile de pe agenda vizitei pe care Trump o desfășoară în Polonia.
Polonia este inima geografică a Europei, dar, și mai important, în poporul polonez vedem sufletul Europei, a declarat joi, la Varșovia, președintele american Donald Trump, informează CNN.
‘Națiunea voastră este măreață pentru că spiritul vostru este măreț și spiritul vostru este puternic’, a continuat Trump în cadrul discursului rostit în Piața Krasinksi din Varșovia, unde se află monumentul care amintește de revolta locuitorilor capitalei poloneze împotriva ocupației naziste, monument care este și un simbol al luptei Poloniei pentru independență.
CNN notează că Trump are mulți susținători în Polonia și adaugă faptul că președinții republicani au fost atrași de Polonia încă de când fostul lider de la Casa Albă, Ronald Reagan, a colaborat împreună cu papa Ioan Paul al II-lea, de origine poloneză, și cu mișcarea Solidaritatea pentru a ajuta Polonia să treacă la un sistem politic democratic.
“O Polonie puternică este o binecuvântare pentru Europa și o Europă puternică este o binecuvântare pentru lume”, a declarat liderul de la Casa Albă în discursul rostit în fața mulțimii adunate în Piața Krasinski din Varșovia.
El a atras atenția asupra amenințării pe care o reprezintă terorismul, în contextul recentelor atacuri produse în Europa. “Sunt amenințări grave la adresa securității noastre și a modului nostru de viață. Sunt amenințări pe care le vom înfrunta și vom câștiga”, a subliniat Trump.
El a evidențiat în discurs că ‘toți trebuie să luptăm la fel ca polonezii pentru familie, pentru libertate și pentru Dumnezeu’ și a dat Polonia drept exemplu de ‘curaj’ la capitolul luptei pentru apărarea valorilor occidentale.
‘Occidentul nu va dispărea niciodată, valorile noastre vor rămâne și civilizația noastră va dăinui’, a spus Trump în fața polonezilor adunați în fața monumentului ridicat în memoria victimelor insurecției împotriva naziștilor.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la Varşovia, că discursul public al preşedintelui american Donald Trump din marja reuniunii economice din Polonia a fost “foarte bun”, fiind din nou reiterat angajamentul SUA faţă de respectarea Articolului 5 al NATO, privind apărarea colectivă.
Cu această ocazie, preşedintele Trump a susţinut un discurs public, pe care Iohannis l-a catalogat ca fiind “foarte bun”.
“A reiterat faptul că articolul 5 este evident foarte important şi va fi întrutotul respectat de SUA. Este articolul din contractul NATO, dacă pot să mă exprim aşa, care garantează că orice ţară sprijină oricare altă ţară, dacă este nevoie”, a spus preşedintele.
Da ,da elogiul asta ne costa miliarde de dolari in armament american asta in timp ce in Romania din 89 incoace nu s-a mai facut nimic semnificativ fie vreun aeroport mare o autostradă o noua hidrocentrala ceva…nimic nimic..a si domnule Radu Tudor cu respect va spun ca tulburatul si nu doare inteligenti Trump a spus di despre statul terorist si criminal Arabia saudita, ca e o națiune măreață si un actor important in lupta antiterorista si pt pacea si stabilitatea zonei…arabia saudita tara unde ziaristii sunt decapitat sau ucisi cu pietre cu biciul in public(chiar mai rau ca in Rusia)a se vedea atitudinea ipocrită a SUA ‘ si Arabia saudita fata de quatar a se vdea ce macel oribil oribil comit sauditi fundamentalisti cu armata si prin grupările lor teroriste finanțate de ei,al queda si stat islamic..ucid sute si mii de civile..distrug scoli spitale biserici moschei scoli pt orbi piete orfelinate,cât au fost acuzați evreii niciodata nu s-au comportat in gaza ata de oribil cum se comprta sauditii in yemen cu toate pacatele lor au fost mult mult mai decenti ..si totusi Trump i-a numit parteneri strategici si prieteni buni ai americii..deci nu dai doi lei gauriti pe vorba goală a unui imbecil…Băsescu al Americii..asta e Trump..
N-ar putea SUA, pina la ajutorul asta energetic, ca un gest amical si corect fata de un aliat strategic atit de important 🙂 s-o lase dracu’ din brate pe aratarea aia de la DNA? Sau una zicem si alta fumam?
Ca asa ne-au ajutat si rusii: noi le dadeam petrolul si ei ne luau griul!
MERCI!
merita sa ascultati intreg discursul, din rezumatul asta nu se intelege nimic, ramii cu o idee complet deformata intrucit sunt eliminate multe idei probabil mai putin convenabile mai dihai ca la comitetul culturii si educatiei socialiste…
btw, Polonia tocmai a cumparat tehnologia rachetelor Patriot
tocmai NU a cumparat
Ba da. Au cumparat sistemul si au facut si transfer de tehnologie, partial cel putin. Procentul de transfer tehnologic nu il stiu exact.
ascultati discursul lui Trump, intreg; el asta a zis si banuiesc ca stie ce vorbeste
Iata de unde necesitatea de a aloca 2% din PIB apararii: ca sa avem de unde cotiza catre americani. Mai e vreun prost care nu intelege asta?
Intotdeauna depinde din ce punct de vedere este privita situatia. Din ce-am citit, lucrurile sunt amestecate. Respect pentru natiunea poloneza, exemplu de urmat si de cea romaneasca.
Cam pripita concluzie, domble Tudor. Poate cititi tot discursul. Si vedeti cum cateva referiri aparent linistitoare npentru anxiosii din state de la periferie ai caror lideri stau cu mainile in san (nu, Polonia NU este in aceasta categorie) sunt imediat urmate de intariri ale curentului ideologic extremist, bine condimentate cu aprecieri la adresa istoriei chiar eroice a Poloniei. Chopin, Sf Ioan Paul al Ii-lea, Koszciuszko…Habar n-are el Trump cine au fost, dar ii mentioneaza emfatic. Asa e, acestia sunt spiriul Poloniei, dar se rasucesc in mormnte ca unul ca Trump ii invoca in folosul scopului sau malefic si destructiv.
Sfinte Ioan Paul al Ii-lea, mai fa minune pentru tara ta, pentru Europa… cum ao facut acum 30 de ani….
„… fostul lider de la Casa Albă, Ronald Reagan, a colaborat împreună cu papa Ioan Paul al II-lea …” hm-hm: cum au colaborat?
Pai mai fir-ar analismul militar sa fie:) trump se schimba in bine cand el tot zice sin campania electorala de aia 2% pt nato sau noi ne-am schimbat in bine alocandu-i?:))
Logic ca ne da exemplu. Doooh.
iar esti incoerent. ai pb?
1) Domnule Tudor, constat ca se tot ventileaza, cu o perseverenta de politruci sovietici, minciuna despre celebrul articol 5: “Articolul 5 al tratatului NATO, care garantează reciprocitatea apărării statelor aliate” Minciuna! Art. 5 NU GARANTEAZA RECIPROCITATEA APARARII!!!
Hai sa citim – care stim sa citim – acest articol:
ARTICOLUL 5 ….fiecare dintre ele (statele membre) va sprijini Partea sau Partile atacate prin efectuarea … ORICAREI ACTIUNI PE CARE O CONSIDERA NECESARA….
Asadar, nimic nu obliga unul din statele membre la o actiune pe care statul respectiv NU O CONSIDERA NECESARA!!!
Pai hai sa nu mai vindem gogosi oamenilor!
2) Vad ca este incriminat sprijinul Rusiei pentru “regimuri si persoane” ostile. Suna foarte vag! Ostile, cui? Americanilor?
Ar avea voie, rusii, sa sprijine regimuri ostile … Braziliei? Si de ce ar trebui rusii sa ceara voie americanilor pentru a sprijini pe cineva?
Daca stau sa ma gindesc, si americanii au sprijinit regimuri similare si despoti mai mult sau mai putin luminati, atunci cind interesele economice le-au cerut-o. Ba, daca nu gresesc, l-au sprijinit mult timp pe un baiat, ibn Laden, care era ostil lumii intregi. Bineinteles, l-au sprijinit pina cind acesta a muscat mina care l-a hranit! Demagogia / salveaza Romania, nu?! Si, a propos de interese: ca analist militar, stii cumva ce urmareste ocupatia americana in Afganistan si cit mai dureaza? Daca nu raspunzi, nu ma supar, ca inteleg!
3) Este induiosator gestul americanilor de a ne “elibera” din dependenta energetica fata de rusi. Cel putin in privinta Romaniei, aceasta pozitionare miroase insa destul de urit De ce? Fiindca Romania, fara niciun ajutor, doar LASATA IN PACE, poate deveni, prin forte proprii, independenta energetic. Vreau sa spun, independenta DE ORICINE!
Ceea ce ne propun americanii este sa nu mai fim dependenti de rusi, CI DE EI! Adica, scapi de dracu si dai …
Plus ca, nasul meu imi spune ca energia pe care ne-ar da-o americanii ar fi “usor” mai scumpa decit cea de la rusi. Dar poate am eu nasul infundat 🙂
4) Trump zice ce vrea el, in orice discurs. PENTRU CA POATE!
Noi, pigmeii, trebuie sa fim foarte atenti, cu urechile, cu ochii, cu nasul, cu toate. Dar, mai ales, CU MINTEA!!!! Fiindca unchiu’ Sam tocmai a scapat din gura un porumbel cit un B52:
“OCCIDENTUL nu va dispărea niciodată” Cuuuuuuum? Ceeeeeeeeeeeeee?
Radu Tudor, unde-ti este instinctul de jurnalist? Asta e o stire-bomba! Chiar sa n-o fructifici?
Va sa zica … OCCIDENTUL?? Pai zi asa, Uncle! Deci sa ne mutam in occident, cit mai avem timp. Sauve qui peut, moncher! Il lasam pe Radu Tudor aici, sa stea la granita cu rusii, cu pieptu-i de arama dezgolit si cu scutul de la DEBASELU in cap!
P.S. La emisiunea-minune a Danei Grecu se analizeaza pe toate fetele – si profil – ineptia “De ce risca sa colapseze sistemul de pensii”
Sistemul n-are nicio sansa sa colapseze, asta stie si un licean care a luat bac-ul cu 6. Eu ma astept – cu aceeasi neschimbata admiratie – sa colapseze Dana Grecu. De la A3, nicicum altfel!
bine
Bine ca bine, dar zi-ne si noua, ca analist militar trebuie sa stii: ce cauta americanii in Afganistan, DE ATITA TIMP, SI PINA CIND MAI AU DE GIND SA STEA?
of, Doamne, iar o luam de la inceput cu clasa 1?!
De cind Trump s-a schimbat radical in bine, e criticat de intreaga Europa. Ma rog, mai putin de Radu Tudor, care nu stiu cu ce continent voteaza?!
Nu tu te sperii de ce scrii?!