Anuntul facut de ministrul de interne Tudorache ma surprinde. Remilitarizarea unei componente importante din MAI – serviciul secret – da un semnal interesant. MAI s-a demilitarizat si a trecut la grade profesionale (cu exceptia Jandarmeriei si IGSU) in contextul integrarii europene si a practicii civil-democratice asupra unor institutii de forta. Modelul european este azi abandonat chiar de “europeanul” Dragos Tudorache si se reintroduce structura militarizata, care a functionat din 1990 pina in 2007, pe baza unui model din perioada dinainte de 1989.


Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a anunţat că Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă se va numi, după reorganizare, Unitatea de Protecţie Internă, va funcţiona ca structură militarizată, în care va exista o combinaţie între personal militar şi personal civil, iar numărul cadrelor se va reduce, precizând că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă va fi pus luni în dezbatere publică.

“Vă confirm, pentru că este deja în proiect, că opţiunea finală a mea şi a conducerii Ministerului de Interne a fost de a organiza noua structură ca o structură militarizată, o combinaţie între personal militar şi personal contractual civil, pentru garanţiile de integritate. Mă refer la posibilitatea de a organiza teste de integritate. Este un lucru foarte important din punctul de vedere al conducerii MAI să avem garanţii de integritate pentru personalul care lucrează în această structură”, a declarat Dragoş Tudorache.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că, pe zona de competenţă, obiectivul a fost să se elimine suprapunerile în dublu sens.

“În intern, de a elimina suprapunerile de competenţă sau neclarităţile între DIPI şi DGA, având în vedere că şi una şi alta aveau gestiunea problemelor de integritate. Primul obiectiv a fost acela de a delimita competenţa noii unităţi de protecţie internă. Pe zona de ordine publică, noua competenţă pe care noua structură o va avea, aici aştept o interacţiune şi un mod de acţiune integrat între noua unitate şi celelalte structuri ale ministerului. Se ajunsese la o izolare mult prea mare a DIPI faţă de celelalte arme. Ei lucrează în susţinerea celorlalte arme”, a precizat Tudorache.

Ministrul a mai spus că a treia zonă de competenţă este cea de gestiune a informaţiilor secrete.

„Prin reoganizarea care se face se reduce numărul cadrelor. Posturile degajate din această reorganizare se vor duce la DGA pentru a susţine activitatea anticorupţie, iar cealaltă parte va merge către Direcţia Operaţiuni Speciale, care se confruntă cu solicitări din ce în ce mai multe din partea parchetelor pentru sprijin operativ”, a mai spus ministrul.

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a spus, într-un interviu pentru News.ro, că după ce a fost finalizată analiza privind DIPI, nu mai are nicio îndoială că această structură trebuie reformată, pentru că ea trebuie să ofere sprijin informativ MAI, DNA, DIICOT şi Parchetului General, însă acum acest lucru nu se întâmplă întotdeauna.

Tudorache a precizat că reorganizarea va fi, cel mai probabil, făcută prin ordonanţă de urgenţă, iar în noul DIPI ar putea fi o parte militarizată, dar şi una civilă, pentru a nu exista percepţia că ne întoarcem în timp, la “faimosul Doi şi-un sfert”.

“De partea cealaltă, ar putea exista percepţia că ne întoarcem înapoi în timp când fostul DIPI, faimosul „Doi si-un sfert” era o structură militarizată. Vă spun cu toată sinceritatea şi deschiderea, de aici vine şi una din rezervele mele. Dacă voi ajunge să optez pentru aceasta, o voi face într-o variantă foarte bine conturată, foarte bine reglată. În niciun caz nu pentru toată structura, în aşa fel încât să obţinem acea eficienţă şi capacitate de a testa integritatea permanent pentru zona cea mai esenţială şi mai sensibilă din structură, dar restul structurii să fie una civilă. Deci, cu aceste concepte de detaliu încă lucrăm în aceste zile şi veţi vedea varianta finală”, a mai spus Tudorache.

 

 

6 COMMENTS

 1. WOW!
  Cîţi infractori dovediţi ascunde haina poliţistă!
  …mulţi tare…c-avu pile la…plantare!
  Şocul va fi uriaş dacă ar controla cazierul fiecărui angajat la poliţie şi jandarmerie, să nu mai spun de plantaţii ca paznic la multe societăţi, fie şi spitale!
  …şi câte societăţi au contract de muncă cu paznicii !

 2. Problema este selectia cadrelor si reasezarea competentelor, nu o mixtura militar/civil. Ce ne facem insa cu amestecul politicului ?! Mai este si vesnica problema a carierismului si fripturismului la romani.
  Fara a generaliza, ca place sau nu, serviciile romane de informatii s-au deprofesionalizat.

 3. Nenea asta Tudorache, de unde si pana unde o ascensiune asa de fulminanta ? Sincer nu prea confirma pentru noi marea majoritate a cetatenilor, pentru cine l-a “inaltat” e super tare.

Leave a Reply