Deputatul PNL Adriana Saftoiu a postat pe Facebook :
Ziua de ieri, așa cum s-a desfășurat în spatiul virtual și in spațiul real (plenul Camerei Deputaților) poate fi suportul unui studiu despre manipulare, despre goana după imagine, despre încălcarea regulilor, inclusiv de cei care le invocă acerb, despre continua compromitere a actului de legiferare si dezbatere in Parlament, cu instrumente diferite, dar cu acelasi final. Dacă nu aș fi fost acolo, până la finalul ședinței (22.50) și aș fi urmărit doar ceea ce se vedea pe FB sau la tv chiar as fi crezut ca PNL a părăsit plenul.
PNL a rămas în sală până la capăt votând împotriva propunerilor PSD. In Parlament, poți bloca o lege prin vot si invocând procedurile parlamentare. Îmi pare rău pentru toți cei care cred că, în Parlament, poți bloca promovarea unei legi altfel. Balamucul poate face rating, dar legile pot fi blocate, amânate, respinse doar prin vot.
PNL a votat timp de 13 ore împotriva articolelor si amendamentelor. A blocat votul final programat la ora 12,30 prin proceduri, l-a “asezat” în banca, unde ii era locul, pe Serban Nicolae prin recurs la regulamentul Camerei.
Începând cu ora 10:30, prin liderul de grup și vicelideri (conform regulamentelor) am blocat votul final, care ar fi trebuit să aibă loc la ora 12,30, prin recurs la procedură.
Pas cu pas: Invocând art. 91, alin 3 din Regulament, R. Turcan cere suspendarea ședinței din considerente de solemnitate față de moartea Regelui. Se votează: 67 pentru,124 împotrivă.
PNL cere modificarea ordinii de zi prin includerea moțiuni pe energie a PNL. Respins. PNL cere amânarea discutării celor 2 proiecte (ANI și Răspunderea magistraților), explicând că nu se justifică urgența votării lor.
PNL cere, din nou, modificarea ordinii de zi cu mutarea celor 2 proiecte la punctele 37 și 38. 80 pentru, 138 împotrivă. Si continuăm pe acceaași procedură cerând mutarea unor articole pe alte poziții. O tactică ce făcea posibilă depăsirea orei la care era prevăzut votul final.
PNL cere, de la tribună, ca Legea privind statulul judecătorilor și procurorilor să fie retrimisă la dezbateri în comisiile permanente și să se aștepte, în același timp, avizul Comisiei de la Veneția înainte de votul final pe toate cele trei legi ale justiției.
Depășim ora 12,30 prin toate aceste luări de poziții. Votul final e deja amânat și începe votarea celor peste 1200 de amendamente. Primul obiectiv de a fi amânat votul final fusese atins. Nu ne mai rămânea decât să rezistăm până la finalul sedintei votând impotriva amendamentelor si a articolelor din lege.
PNL a stat acolo, a respins prin vot tot ce propunea presedintele de sedintă, a continuat să invoce încălcarea regulamentului prin luări de cuvânt de la microfonul Camerei Deputaților. La fel și in comisie, PNL a reusit prin argumentări blocarea unor texte dure din proiectul Iordache. Inclusiv în această dimineață, am blocat prin proceduri si exceptii procedurale amendamentele UNJR venite peste noapte.
În paralel, se desfăsura o opoziție care se baza pe efecte vizuale si auditive. Noi respingeam fiecare propunere a PSD, îl dădeam afară pe senatorul intrus, dar în spațiul virtual începea atacul la PNL doar pentru că nu aveam timp să ne filmăm. Ba, aflam că am părăsit dezbaterile.
Poate miercuri, la votul final, ne achizitionăm niste telefoane cu baterii rezistente și in loc să respingem legile prin vot, prin luări de cuvânt, facem poze, filmăm, ne deificăm pe FB, împrumutăm un megafon si lăsăm doar PSD să voteze.