Ar fi “stupid” să se atribuie statutul de “agent al străinătăţii” cotidianului Novaia Gazeta, rar organism de presă încă independent într-un peisaj mediatic rus în general supus autorităţilor, a declarat vineri redactorul-şef al publicaţiei, Dmitri Muratov, înainte de a primi Premiul Nobel pentru Pace, informează AFP.
“Cred că în timpul celor 30 de ani de existenţă a publicaţiei noastre, am făcut atâtea lucruri pozitive pentru ţară, încât a ne declara ‘agenţi ai străinătăţii’ ar fi nefast pentru puterea ţării noastre”, a spus Muratov într-un interviu pentru agenţia de presă franceză.
Recompensat alături de jurnalista filipineză Maria Ressa pentru lupta lor “pentru salvarea libertăţii de exprimare”, rusul de 60 de ani a subliniat că publicaţia sa a scos persoane din închisori din Cecenia, a plantat copaci şi a tratat pe cheltuiala sa oameni fără posibilităţi.
“Prin urmare, a declara ziarul nostru ‘agent al străinătăţii’ ar fi un lucru stupid”, a afirmat Muratov.
Menit să-i vizeze pe cei care primesc o “finanţare străină” şi care desfăşoară “activitate politică”, statutul de “agent al străinătăţii” a fost rezervat de Ministerul Justiţiei rus unor numeroşi jurnalişti şi mass-media critici la adresa Kremlinului, desemnare ce complică foarte mult activitatea lor.
Preşedintele rus Vladimir Putin a atenţionat că Premiul Nobel “nu este un scut” de apărare în faţa acestui statut.
În timpul conferinţei de presă de joi de la Oslo, Muratov a declarat că nu crede că această etichetă îi va fi atribuită chiar dacă acceptă banii oferiţi de Premiul Nobel.
Cunoscut în special pentru anchetele sale asupra corupţiei şi atingerilor aduse drepturilor omului în Cecenia, cotidianul Novaia Gazeta numără deja şase colaboratori care au fost ucişi în anii 1990, printre care celebra jurnalistă Anna Politovskaia, asasinată în 2006.
“Am servit întotdeauna publicul nostru, nu statul nostru. Vrem aprobarea publicului. Suntem mai interesaţi de părerea lor despre munca noastră (…) decât de aprobarea statului”, a mai spus Muratov.
Rusia figurează pe locul 150 în clasamentul privind libertatea presei realizat în fiecare an de asociaţia Reporteri fără Frontiere (RsF), scrie Agerpres.