Ieri, toata presa a preluat o stire partial falsa : cum ca Seful Statului Major General ar fi declarat ca Armata Romana va achiziona rachete Patriot. Generalul Nicolae Ciuca, un profesionist desavarsit, a si fost criticat pe nedrept de liderul PSD Liviu Dragnea, care a spus in emisiunea Punctul de intalnire de la Antena 3 ca seful SMG s-a grabit, ca nu trebuia sa faca astfel de afirmatii. 

Dupa emisiune, a iesit iures mare in zona guvernamentala in urma criticilor lansate de Liviu Dragnea. Toata seara si toata noaptea, cei din MApN au cautat, au cercetat si au gasit : declaratia buclucasa nu a fost facuta de seful SMG, generalul Nicolae Ciuca ci de secretarul de stat Florin Lazăr Vlădică. Recent numit de premierul Grindeanu, fara vreo legatura sau experienta anterioara in domeniul apararii, Florin Lazăr Vlădică a lansat porumbelul in cadrul unui important exercitiu romano-american ce are loc in poligonul Smardan.

Framantarile sefului SMG – in urma criticilor nejustificate ale lui Liviu Dragnea – se opresc aici.

Iar liderul PSD ar trebui sa-i ceara premierului sa-l demita pe Florin Lazăr Vlădică, care la prima deschidere de gura, a vorbit ce nu trebuie.

Programul multianual de inzestrare al Armatei Romane, in valoare de 9 miliarde de euro, a fost trimis de ministrul apararii Gabriel Les in Parlament. In document sunt prevazute achizitii pentru apararea antiaeriana, dar nu se mentioneaza (evident…) a priori vreo firma de la care se vor achizitiona rachetele antiaeriene. Orice antepronuntare despre o companie sau alta ridica suspiciuni privind modalitatea legala de atribuire a contractului, in valoare de cateva sute de milioane de euro. Este limpede ca militarii isi doresc ce e mai bun pentru apararea Romaniei si analizeaza toate variantele posibile, raspund intrebarilor privind modul in care un produs sau altul se incadreaza in conceptul de aparare nationala si aliata.

Secretarul de stat Florin Lazăr Vlădică s-a grabit sa atribuie unei firme anume deja achizitia, iar seful SMG Nicolae Ciuca a picat la mijlocul acestei povesti nefericite. In mod firesc, generalul Ciuca a precizat doar chestiuni tehnice legate de rachetele Patriot in contextul sistemelor de aparare a Romaniei, fara sa spuna ceva legat de eventuala lor achizitie.

Asa se intampla cand iei oameni de pe strada pentru a fi numiti in fruntea Armatei Romane. Calca in strachini. Florin Lazăr Vlădică e unul dintre ei.


Iata stirea Agerpres de ieri care arata clar cine si ce a spus :

In acest an va fi demarată procedura de achiziție a bateriilor de rachete tip Patriot, dar și a sistemelor de rachete HIMARS și a vehiculelor blindate de luptă 8×8, au anunțat, joi, la Galați, în Poligonul Smârdan, Florin Lazăr Vlădică, secretar de stat MApN, și general Nicolae Ciucă, șefului Statului Major General (SMG). (nota : aici apare atribuirea gresita asupra achizitiei si generalului Ciuca)

Sperăm să avem un răspuns cât mai curând, pentru bateriile de rachete Patriot și sistemele HIMARS (…) În curând vom lua o decizie și pentru primele 94 blindate 8×8 în acest an”, a spus Florin Lazăr Vlădică.

“Programele de înzestrare se integrează într-o concepție integrată de dezvoltare a capabilităților armatei române, specific la sistemul Patriot se știe că s-a reușit achiziția primei escadrile de avioane F 16, ca atare nevoia de aranjare pe nivele și integrat a apărării antiaeriene la nivel național impune de la sine demararea unui astfel de program. Sistemul Patriot se încadrează în sistemul integrat multilevel de apărare antiaeriană a spațiului aerian al României. Sunt în analiză toate opțiunile în dezvoltarea programului, important că va fi demarat în acest an”, a declarat Nicolae Ciucă.

Cei doi oficiali MApN s-au aflat, joi, alături de general John Gronski — locțiitorul comandantului forțelor terestre americane din Europa și Dean Thompson — reprezentant al ambasadei SUA la București — la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan din județul Galați.

Aici s-a desfășurat ceremonia de bun venit pentru primul detașament rotațional de militari americani care fac parte din Inițiativa SUA de Reasigurare Europeană (ERI). Totodată, aici a avut loc un exercițiu tactic cu trageri de luptă cu muniție reală, la care au participat 350 de militari români și americani.

AGERPRES / (AS — autor: Dan Paic, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)


A doua stire Agerpres :

Galați: Peste 350 de militari, la primul exercițiu al detașamentului rotațional din Inițiativa SUA de Reasigurare Europeană

 •  SOCIAL
357 afişări

Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan, județul Galați, a găzduit joi, pe o vreme nefavorabilă cu ninsoare și viscol puternic, un exercițiu tactic cu trageri de luptă cu muniție reală la care a participat și primul detașament rotațional de militari americani care fac parte din Inițiativa SUA de Reasigurare Europeană (ERI).

În cadrul exercițiului tactic au fost efectuate trageri de luptă cu muniție reală, executate cu tancuri M1A2 ”Abrams” și TR-85 M1 ”Bizonul”, vehicule de luptă M2A3 ”Bradley” și MLI-84 M ”Jderul”, obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 ”Paladin” și obuziere calibrul 152 mm. Din cauza condițiilor meteo potrivnice, sprijinul exercițiului cu avioane MiG-21 LanceR și elicoptere IAR 330 — Puma nu a fost posibil.

La exercițiul ”Justice Eagle 17″, care se desfășoară în perioada 10 aprilie — 5 mai, participă peste 350 de militari români și americani din Forțele Terestre Române și Forțele Terestre ale Statelor Unite în Europa. Militarii români fac parte din Batalionul 284 Tancuri ”Cuza Vodă”, Batalionul 300 Infanterie Mecanizată ‘Sfântul Andrei” și Batalionul 285 Artilerie — structuri din Brigada 282 Infanterie Mecanizată ”Unirea Principatelor”. Detașamentul de militari americani este asigurat de Batalionul 1 ”Vulturii luptători” din Brigada 3 Blindate, Divizia 4 Infanterie.

La eveniment au participat șeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, secretarul de stat în MApN, Florin Lazăr Vlădică, adjunctul comandantului Forțelor Terestre ale SUA în Europa, John Gronski, și reprezentantul Ambasadei SUA, Dean Thompson.

Generalul Ciucă a declarat că exercițiul româno-american de la centrul de instruire de la Smârdan marchează începutul unei activități de instruire care va dura pe parcursul întregului an și care va duce la aprofundarea cunoștințelor acumulate în exercițiile din ultimii doi ani, dar și în misiunile din Irak și Afganistan.

“Este o activitate care se desfășoară în condiții meteo deosebite. Noi ne bucurăm de ea pentru că atunci când avem vremea rea rezultatele și condițiile de instruire sunt pe măsură. Abia atunci putem să confirmăm că am reușit să atingem nivelul de instruire pe care ni l-am propus. Prin acest exercițiu se marchează practic începerea unei activități de instruire care va dura pe parcursul întregului an. Prin implicarea Comandamentului American din Europa, și în mod deosebit a comandamentului Forțelor Terestre din Europa, am reușit să organizăm aceste activități într-un plan care va cuprinde obiective de instruire în comun. Este un moment în care aprofundăm toate lecțiile învățate de-a lungul exercițiilor din anii 2015 și 2016 și pe timpul misiunilor pe care le-am desfășurat împreună în Afganistan și Irak. Este un exercițiu care contribuie la ridicarea nivelului de interoperabilitate și atingerea standardelor comune împreună cu militarii americani și prin care Armata Română își consolidează statutul de membru NATO și UE”, a afirmat Ciucă.

La rândul său, generalul John Gronski a apreciat rolul unor astfel de exerciții, menite a îmbunătăți interoperabilitatea, dar și viteza de mobilizare și de deplasare a forțelor în teren.

“Este o onoare să fim azi aici și sunt mândru că sunt aici, apreciez excelenta muncă făcută de soldați împreună. România și SUA sunt aliați și prieteni de foarte mulți ani, iar exercițiul de azi este o demonstrație a determinării României și a SUA de a lupta umăr la umăr pentru a apăra libertatea, dacă e cazul. Vreau să mulțumesc României pentru că este un membru puternic al Alianței. În primul rând, România a trimis 600 de militari în Afganistan, unde se află militari și ai altor aliați, deci România este un contributor cheie. (…) Atât SUA cât și România și alți aliați, toți vrem să continuăm astfel de exerciții, precum cel de astăzi, exerciții care îmbunătățesc viteza de mobilizare dar și de deplasare prin Europa și interoperabilitatea. Vom continua să lucrăm împreună, să apărăm libertatea noastră, pentru că aceasta este o valoare pe care și România și SUA o prețuiesc. Toate aceste exerciții, precum cel de astăzi, sunt exerciții de apărare, este vorba despre a ne apăra proprii aliați, nu despre a fi agresiv”, a spus Gronski.

Secretarul de stat Florin Lazăr Vlădică a apreciat rolul fundamental al parteneriatului strategic cu SUA și NATO.

“Salut prezența militarilor americani de la Brigada 3 Blindate, care pe parcursul a nouă luni de dislocare în România vor participa la exerciții comune pe teritoriul României în vederea îmbunătățirii planificării și interoperabilității cu militarii români. Parteneriatul strategic cu SUA și NATO reprezintă pilonii fundamentali ai securității și apărării naționale a României. Apreciem angajamentul major al SUA față de apărarea colectivă a aliaților din Europa de Est prin dislocarea de forțe rotaționale”, a afirmat oficialul MApN.

Tot joi, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan, s-a desfășurat și ceremonia de bun venit pentru primul detașament rotațional de militari americani care fac parte din Inițiativa SUA de Reasigurare Europeană (ERI), precum și Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului “Justice Eagle 17”.

AGERPRES / (AS — autor: Dan Paic, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)

 

 

18 COMMENTS

 1. saracul Vladica, el a spus adevarul…. nestiind ca trebuie sa mimam ca alegem, ca analizam, facem licitatie…

  • PS: asta se intampla cand toti jurnalistii lui peste dau copy-paste.
   E adevarat, in postarea ta de ieri ai atribuit corect ghilimelele lui Vladica, DAR si SEFULUI SSM. si ai spus “au declarat acestia”. cum au declarat ambii aceiasi fraza pusa in ghilimele, geniule, in cor?
   uneori, prin simplul fapt ca mai gandim inainte sa scriem sau copiem ne arata alta perceptie asupra lumii. zic

 2. stire pe Antena3: “Patronul unui bar cunoscut din Craiova, Ionut Neacsu”
  TITLUL ESTE: “Un celebru om de afaceri din România s-a sinucis”
  hai ca v-ati transformat in tabloid. sau si asta e o greseala a colegilor? 🙂

 3. Am o dorinta, sa avem o armata ca afara, totusi ce ne facem cu industria autohtona de aparare ?
  Ma gandeam la uzina de la Moreni. Nu-s cam multe 94 blindate 8×8 intr-un an ? Pe cine vrem sa imbogatim ? In schimb nicio vorba despre offset. M-am linistit, a fost gasit tapul ispasitor.

 4. Apropo de numiri ati vazut ultima numire la Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti un pusti de 27 ani. Singura lui legatura cu aviatia e aceea ca din cand in cand zboara cu avionu evident in calitate de pasager.

 5. Au spus-o amandoi si au spus-o doi experti si a confirmat si generalul american, au vorbit deci expertii si oamenii care se fac strategiile de aparare.

  Dragnea ar trebui sa taca din gura ca prea se pricepe la toate in tara asta in ultima vreme de la salarii si impozite, ferme de porci si retrocedari de paduri pana la armament si pescuit oceanic mai nou !

  • Nu poți lua S 300 / S400 esti membru Nato si se fi o vulnerabilitate de securitate unu la mana si doi la mana nu ti le permiti S300 S400 sunt sisteme care functioneaa extrem de bine intr-o apărarea integratata/stratificata alaturi de buk m1/m2 sau m3 tor ,pantiser s 1 sau Sm ,sateliți militari,S 350 vytiaz antey 2500 sau S300vm sau mai noul s 300 v4(asta e mai mult antibalistic) ..etc..singur S300 este bunicel dar net inferior luat singur,separat de celelalte sisteme care formeaza o aparate integrată…

 6. Hai ma termina si tu cu Surile tale nu vezi ca au aţipit la Tomahawk.Bataia e centrala pe vanzarea de arme americane vs gazofobia rusa,ma dadaca iouropenii isi dau alta conducta pan orient?!Ce face Mama Rusie?Neamul nostru ca de obicei ca magaru intre drum si samar,la mijloc.

Leave a Reply