Documentar al Agentiei nationale de presa Agerpres :

Bucureștenii inhalează cianuri! Deșeuri toxice descoperite la groapa Glina! Deși a fost suspendată activitatea gropii de gunoi Glina de catre Garda Națională de Mediu, aceasta continuă să funcționeze și să polueze nestingherită sub nasul autorităților.

Încă un apel deschis al locuitorilor din comuna Glina, Popești Leordeni și ai celor din cartierele învecinate cu groapa de gunoi Glina (Berceni, Titan, Sălăjan, Pantelimon, 23 August) pentru a arăta autorităților cum groapa de gunoi Glina — sancționată în urma controlului efectuat în perioada 21.06-26.06.2017 de către Garda Națională de Mediu care a descoperit funcționarea fără autorizație a acestuia, motiv pentru care a aplicat o amendă contravențională de 60.000 lei, precum și sancțiunea de suspendare a activității — continuă să funcționeze și să polueze constant atat aerul cît și panza freatică și nu cu orice substanțe dăunătoare ci chiar cu cele extrem de periculoase, cianurile.
Procurorii au descoperit cu ceva timp în urmă o adevărată bombă ecologică la Glina, după ce patronul unei firme ieșene a a adus la groapa de gunoi de lângă București reziduuri cu cianuri și alte substanțe periculoase.

O anchetă începută de procurorii Parchetului General a scos la iveală detalii șocante despre activitățile care aveau loc la groapa de gunoi Glina. Anchetatorii au aflat că la groapa de gunoi Glina au fost aduse substanțe extrem de periculoase.
‘Raportul de expertiză tehnică judiciară efectuat în cauză concluzionează faptul că obținerea unor nămoluri/șlamuri cu conținut de substanțe periculoase a fost cauzată de aplicarea necorespunzătoare și/sau incompletă a procedurilor de tratare a deșeurilor periculoase — șlamuri galvanice, nerespectarea procedurilor de prelevare a probelor de deșeuri pentru analizele fizico-chimice, trimiterea la ICIM București a unei probe prelevate din alte deșeuri decât cele transportate la depozitul Glina, amestecarea deșeurilor la locul de tratare și depozitare, trimiterea la depozitul Glina a altor deșeuri decât cele pentru care se realizaseră determinările la ICIM București’, se arată într-un raport al procurorilor de la Parchetul General.
Cele două tone de deșeuri s-au dovedit a fi extrem de periculoase spun procurorii, conținând printre altele și cianuri. 
‘Potrivit rapoartelor de expertiză criminalistică întocmite de experți din cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice, cu sprijinul specialiștilor de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului și S.C. W.R. S.R.L., deșeurile analizate fizico-chimic sunt deșeuri de tip nămol sau șlam rezultate din tratarea prin procedee fizico-chimice a apei rezultate din procesele tehnologice de tratare chimică a suprafețelor metalice (procese de galvanizare, procese de zincare); totodată, s-a determinat pH-ul și conținutul de substanță uscată, prezența și concentrațiile azotului amoniacal, sulfaților, cianurilor totale, cromului hexavalent, metalelor grele (cupru, nichel, plumb, zinc), ale hidrocarburilor policiclice aromatice și ale produselor petroliere totale’, se arată în comunicatul procurorilor. (Mai multe informații puteți citi pe http://www.libertatea.ro/stiri/stiri-interne/bucurestenii-inhaleaza-cianuri-doua-tone-de-deseuri-toxice-descoperite-la-groapa-glina-1519935, ziarul Libertatea din 22 iunie 2016).

De altfel, firma acuzată că a depozitat la groapa de gunoi Glina deșeurile periculoase, cu potențial letal, a fost trimisă în judecată împreună cu cel care o administra sub acuzația că a poluat mediul cu substanțe periculoase, pentru că nu s-a asigurat că deșeurile vor fi neutralizate. Practic viața a sute de oameni a fost pusă în pericol, căci nu este exclus ca aceste substanțe să fi pătruns în pânza freatică.

Probele ridicate atunci din aceste deșeuri au indicat substanțe periculoase pentru mediu.

“Am văzut în tabel prezența cadmiului. De exemplu este responsabil la nivel mondial pentru 7 la sută dintre afecțiunile renale cronice, este și un element cu un timp biologic de înjumătățire foarte ridicat. Adică odată patrunsă o cantitate de cadmiu în organism, jumătate din cantitate se elimină in 10-15 ani”, spune prof. dr. Laurențiu Trictor, de la Facultatea de Chimie.

Atunci specialiștii de la garda de mediu au precizat că au izolat aceste substanțe cu potențial letal, însă nu se știe de cât timp depozita această firmă deșeurile la Glina. În concluzie: e greu de estimat cât de grav a fost afectat mediul înconjurător. (mai multe informatii puteti citi pe http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/firma-acuzata-ca-in-2010-a-depozitat-la-groapa-de-gunoi-glina-2-tone-de-deseuri-periculoase-trimisa-in-judecata.html din 22 iunie 2016).

Problema de la groapa de gunoi Glina, cunoscuta de toate autoritatile implicate, o reprezintă distanța extrem de mică față de locuințele cetățenilor din comuna Glina. Groapa de gunoi Glina, operată de ECOREC S.A., încalcă cele mai elementare prevederi ale legislației de mediu privind distanța față de locuințe, care ar trebui să fie de minim 1000 m (Ordinul 119/2014, art.11.1). Conform documentelor expuse pe site-ul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, distanțele la care se află unele locuințe sunt mai mici chiar și de 100 metri, respectiv de 70 metri.

Locuitorii din zonele învecinate gropii de gunoi Glina, scăpați ca prin minunte de incendierea caselor, otrăviți de deșeurile periculoase care sunt depozitate la aceasta groapă și de cianurile care se răspândesc și spre București, cred că autoritățile au și alte pârghii de aplicare a unor sancțiuni pentru închiderea efectivă a gropii de gunoi și încetarea poluării, conform obligațiilor legale ce le revin.

Suspendarea activității prevăzută în procesul verbal de sancționare pentru o autorizație care nu mai avea termen de valabilitate reprezintă o pârghie de continuare a activității gropii de gunoi Glina și în consecință permite răspândirea în continuare a substanțelor toxice în apele și în aerul din jurul depozitului și din zonele învecinate cu acesta.

Localnicii foarte indignați vor să îi aducă la fața locului pe cei care întocmesc diverse studii prin care demonstrează că nu este afectată sănătatea locuitorilor din Glina și Popesti-Leordeni. ‘Îi invităm să stea cu noi aici macar o oră, să vadă cum le cade gunoiul în cap si sunt mâncați de șobolani și tot felul de vietăți crescute la dimensiuni și de jumătate de metru și să respire împreună cu noi vaporii de la cianurile depozitate la groapa. Suntem convinși ca nu vor rezista și vor fugi imediat’, spun locuitorii din zonă.

Ani la rând, localnicii din Glina și din Popești-Leordeni au depus reclamații peste reclamații. Nu s-a rezolvat nimic. Circuitul petițiilor este încârligat și nu duce nicăieri. Primăria își declină competența și petiția pleacă mai departe la Garda de Mediu, care o trimite la Ministerul Mediului. De la Ministerul Mediului se duce la Agenția pentru Protecția Mediului, de unde pleacă la Garda Națională de Mediu, se intoarce înapoi la Primărie și tot așa.

Cetățenii afectați de groapa de gunoi Glina, ajunși la disperare, au apelat la această formă de scrisoare deschisă adresată autorităților în speranța că se vor găsi soluții pentru stoparea funcționării gropii de gunoi după aplicarea sancțiunilor de suspendare a activității de către Garda Națională de Mediu și că vor găsi înțelegere pe această cale de comunicare publică pentru a nu fi reautorizată bomba ecologică de la Glina, împotriva sănătății și a vieții lor pașnice.


Despre Asociația Europeană pentru Dezvoltare Ecodurabilă
A.E.D.E are ca obiectiv siguranța și protecția mediului și reprezintă interesele comunității locale din localitățile Glina și Popești-Leordeni afectate de factorii de mediu dăunatori proveniți de la groapa de gunoi Glina și apără cetățenii de abuzurile comise pe seama sănătății acestora. 
Experiența consolidată a membrilor Asociației A.E.D.E în cadrul altor asociații au dus la obținerea de rezultate remarcabile în lupta pentru protecția mediului.
A obținut un prim succes privind identificarea funcționării fără Autorizație de mediu a gropii de gunoi Glina. În perioada 21.06-26.06.2017, la sesizarile noastre, Garda Națională de Mediu a efectuat o acțiune de control la depozitul de deșeuri Glina și a descoperit funcționarea fără autorizație a acestuia, motiv pentru care a aplicat o amendă contravențională de 60.000 lei, precum și sancțiunea complementară de suspendare a activității operatorului economic.

8 COMMENTS

  1. Incercati sa documentati si ma refer la titlul afisat pe A3 cu “cetatenii respira cianuri”. Cianura, ionul “cian”- CN(-) este o otrava puternica si mortala in cantitati mici prin ingerare. Actioneaza prin blocarea pozitiei libere a fierului din hemoglobina utiilizata de organism pentru transportul oxigenului in celule si priveaza de oxigen in mod rapid celulele neuronale responsabile pentru comenzile sistemice critice (respiratie, inima).

    Intoxicatia cu cianura este fie fatala la o concentratie potrivita, fie neutra, cianura nu se acumuleaza in organism fiind puternic hidrosolubila si se elimina total in ciclul biologic zilnic. Cu alte cuvinte daca nu ai primit o doza fatala a doua zi esti ca nou.

    In plus nu exista compusi gazosi ai ionului CN(-) ce se pot evapora si circula pe distante mari. Acidul cianhidric singurul compus gazos care poate rezulta doar in prezenta unor acizi tari (sulfuric, clorhidric) cu cianuri metalice, este un acid slab ce sufera rapid alte reactii si oricum nu actioneaza pe aceeasi cale ca si cianurile metalice direct ingerate cunoscute ca otravuri fatale.

    Ar fi util de consultat un chimist si in ce priveste marea dilema a cianurilor si in ce priveste exploatarea zacamintelor aurifere si impactul real,

    • Pesedeul demult reprezinta cea mai mare amenintare asupra Romaniei! Si mai ales acum cand a pus mana pe CCR si poate face ce vrea ca nu -i mai poate opri nimeni pe hoti !

  2. In primul rand patronul ala si altii, daca s-a descoperit ca sunt vinovati de crima asta -fiindca e crima da, sa arunci deseuri cu cianuri si alte substante periculoase -AR TREBUI SA FIE IN PUSCARIE! Procurorii si-au facut treaba asa pare, justitia ce a facut?.
    Imi pare rau dar merita PUSCARIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Sa fie un exemplu clar pentru toti care isi bat joc de VIATA oamenilor.
    Dupa ce ca mancam alimente cu tot felul de chimicale, apa e cum e ….. luam din aer si cianuri. Adica cancer pe “tava” la “desert”.

    “De la Ministerul Mediului se duce la Agenția pentru Protecția Mediului, de unde pleacă la Garda Națională de Mediu, se intoarce înapoi la Primărie și tot așa.”
    Asta arata clar bataia astora de joc, Ministerul Mediului si toti cei resp. dau dovada de totala indiferenta. Pai sa nu isi mai primeasca salariile, daca NU FAC NIMIC!. Si zburati din functii-de la Ministru pana la toti sefii din agentii.
    In Romania nu se poate decat cu masuri radicale.

  3. Dar Rapidul va fi salvat, se va da premiu pentru cel mai frumos balcon și se vor culege pătlăgele din curtea școlii/dintre blocuri. Se compensează.

  4. Mai conteaza ce descopera procurorii ? “Traim in republica procurorilor,in plin stalinism” repeta niste domni politicieni zi de zi la TV sau “traim in tara abuzurilor procurorilor” ! Au ajuns un fel de lozinci, un folclor,se induce in randul populatiei un fel de ostilitate fara perdea catre tot ceea ce inseamna control, respectul pentru lege,prinderea si pedepsirea infractorilor.OK,tot aud in ultimele zile niste primari foarte nonsalanti,degajati,relaxati…”trebuie sa salvam un brand,o valoare nationala”.I-as ruga daca se poate sa se gandeasca in primul rand la brandul numit Bucuresti… Salvati mai intai Bucurestiul doamnelor si domnilor,salvati viata si sanatatea milioanelor de locuitori de aici pt ca acesta era contractul dvs electoral cu ei nu sa dati buzna la banul public pentru ca Partidul v-a dat o portita si sa-l risipiti pe prostii.Salvati Bucurestiul,salvati Romania de la autodistrugerea la care in curand nu va mai putea singur(e) rezista,vom avea o tara frumoasa doar din avion dar murdara,batjocorita,otravita aici jos,de noi si de nepasarea voastra….Sa va fie gandul la treburile serioase,vitale altfel dati-va la o parte,ati ajuns acolo prin minciuna doar ca sa aveti acces la banii nostri,sa-i cheltuiti cum va vine voua mai bine.Asta nu se va intampla !!!

  5. Bună seara domnule Radu Tudor

    Felicitări pentru emisiunea cu privire la poluarea din zona Glina și alte zone.

    Ați atacat frontal o problemă care arde dar care, din fericire, are o soluție care poate face din România cea mai curată țară din lume.

    Există o stație care poate prelucra 100.000 de tone de deșeuri menajere pe an FĂRĂ NICIUN FEL DE POLUARE! Soluția tehnică este următoarea. După selectarea sticlei, plasticului și metalului din gunoi, acesta se toacă și se introduce într-o cameră de gazeificare. Aici gunoiul se transformă din stare solidă în stare gazoasă. Fără poluare. Pentru că gazul conține macromolecule, gudroane și alte componente se introduce într-o cameră închisă sub jet de plasmă (o invenție românească a domnului Frâncu) În urma acestui tratament totul se descompune la nivel de molecule și atomi. Se obține Syngazul. Care este un gaz chimic pur. Acest gaz poate fi utilizat ca materie primă în industria chimică, la termocentrale care pot fi trecute de pe cărbune pe gaz, în consumul casnic etc. Instalația a funcționat, cu rezultate peste așteptări (avem buletine de analiza, puncte de vedere ale unor specialiști, inclusiv din partea Academiei Române. Din păcate, din considerente obscure, deși documentația este ănaintată, Ministerul Mediului nu prelungește autorizația de funcționare.

    Ei, bine, de peste 3 ani această soluție este ignorată și blocată la Ministerul Mediului. Vă solicităm sprijinul pentru a debloca și promova această soluție. România produce anual cca 7 milioane de tone de gunoi. Care, poate fi gazeificat. Aceasta ar reprezenta transformarea unei probleme de poluare într-o resursă energetică. Putem veni la dumneavoastră, dl. ing. Frâncu, eu Ion Corbu și dl. Cincu. Vă putem expune detaliat toată soluția. Iar dacă vă vom convinge v-am ruga să o invitați pe doamna ministru de la Mediu. Fie să-i explicați dumneavoastră fie să-i explicăm noi.

    Vă rog să mă credeți că este o soluție extraordinară. Pe care o puteți vedea la Săcele, oricând doriți. Venim să vă luăm, vă prezentăm fabrica, răspundem la întrebări și vă aducem înapoi.

    Vă mulțumesc pentru răbdarea de a fi citit acest comentariu și pentru eventualul sprijin pe care, cu siguranță, ni-l veți putea acorda.

Leave a Reply