Ziarul Financiar explica faptul ca sumele primite de la UE, veniturile nefiscale şi TVA au fost principalele capitole unde estimările au fost mai mari decât încasările în 2016, astfel că bugetul a închis anul trecut cu venituri de 222 mld. lei în loc de 236 mld. lei venituri estimate la rectificarea din noiembrie 2016, conform unor surse apropiate Ministerului de Finanţe.
Astfel, în loc de 12,8 mld. lei venituri din fonduri UE conform programului rectificat la buget s-au înregistrat doar 4,4 mld. lei. De aici o diferenţă de 8,4 mld. lei între programul realizat şi cel bugetat.
Întrebarea este de ce guvernul Cioloş a lăsat în noiembrie 2016 în buget un nivel al veniturilor din fonduri UE de 12,8 mld. lei, cu toate că în execuţie până în luna octombrie 2016 veniturile erau doar de 3,5 mld. lei pe linia de fonduri europene?
Guvernul Cioloş a explicat ieri printr-o scrisoare postată pe pagina de Facebook a premierului Dacian Cioloş că aceşti bani au fost lăsaţi la venituri pentru ca, în eventualitatea în care proiectele s-ar fi materializat, să existe bani de finanţare.
Însă datele arată că era puţin probabil ca în 2 luni să fie gata proiecte care nu au fost încheiate în primele 10 luni ale anului şi la un nivel de trei ori mai mare. Şi într-adevăr, sumele absorbite din fondurile europene în noiembrie şi decembrie au fost de 1 mld. lei, astfel că închiderea lui 2016 pe venituri UE s-a făcut la 4,4 mld. lei.
Veniturile nefiscale au fost estimate la 20,6 mld. lei, însă realizatul a fost de 17,8 mld. lei, adică o diferenţă de 2,8 mld. lei. Veniturile nefiscale sunt constituite din dividende de la companiile de stat, din venituri din redevenţe şi din alte tipuri de venituri care nu au legătură cu fiscalitatea. Este posibil ca scăderea preţului pretrolului şi al gazului din 2016 să fi afectat această sursă de venituri. Pe de altă parte, profiturile companiilor de stat au fost în creştere faţă de 2015.
Urmează în şirul de nerealizări încasările din TVA, estimate în noiembrie 2016 la 53,2 mld. lei, însă la realizare suma încasată a fost doar de 51,7 mld. lei.
Scăderea încasărilor din TVA din lunile noiembrie şi decembrie a surprins reprezentanţii Ministerului Finanţelor. TVA-ul colectat în decembrie 2016 a fost cu 20% mai mic decât în decembrie 2015, aceasta fiind cea mai mare scădere în lună la lună în 2016.
Ministrul Anca Dragu a pus scăderea pe seama amânării achiziţiilor de combustibil de către persoanele fizice şi juridice care au aşteptat scăderea TVA de la 20% la 19% şi eliminarea supraaccizei pe benzină.
Nerealizarea încasărilor din TVA pe noiembrie şi decembrie, dincolo de umflarea veniturilor pe fondurile europene, poate fi cea mai proastă veste din execuţia bugetului pe 2016, care să indice de fapt o încetinire a economiei.
Abia această încetinire a economiei ar putea da peste cap toate calculele noului guvern PSD pentru 2017 de majorare a veniturilor bugetare pe baza unei creşteri economice reale de 5,5%.
Şi accizele au scăzut faţă de estimări cu 0,7 mld.lei, marcând iarăşi o încetinire a consumului.
Toate aceste minusuri au condus la o diferenţă de 14 mld. lei între veniturile prevăzute în rectificarea bugetară şi cele efectiv realizate.
De cealaltă parte, pentru a se încadra într-un deficit de 20 mld. lei, guvernul Cioloş a diminuat cheltuielile cu 15 mld. lei, arată datele obţinute de ZF.
Cea mai mare scădere s-a înregistrat la transferuri care în loc de o cheltuială de 117 mld. lei au înregistrat o cheltuială doar de 109 mld. lei.
Au fost făcute economii de 1,2 mld. lei la cheltuielile cu dobânzile, ceea ce înseamnă circa 10% din program, iar la bunuri şi servicii economia a fost de 2,2 mld. lei, adică 5% din cheltuielile programate. Însă ceea ce a încadrat bugetul în deficitul cerut au fost economiile la cheltuielile cu proiecte din fonduri UE, care în loc de 10,5 mld. lei au fost de 6,3 mld. lei, deci cu 4 mld. lei mai reduse.
Acestea sunt economii cu ghilimele, pentru că apar numai când există şi veniturile aferente, adică decontări de la UE pentru programe realizate, ceea ce nu a fost cazul.
Se sparg toate în capul ocupantului principal al ţării care a acceptat tehno dar şi în capăţâna partidelor care au bătut palma pentru acceptarea porecliţilor tehnocraţi care la bază au fost politicieni!
mda . continuati, poate va crede careva. sa le luam pe rand :
1. fondurile europene sunt lamurite clar. evaluarea tine de guvernul ponta gresit, nu sunt luate in calcul in rectificarea bugetara. IN 2016 AU INTRAT CEI MAI MULTI BANI. terminati cu prostiile. puteau sa lase si 1000 miliarde prognoza.
2. tva-ul pe minus, s-au facut rambursari, deci in ianuarie e lejer, bugetul pe 2017 sta relax.
3. este explicat clar rectificarile pe plus s-au facut pentru a da posibilitatea sa se faca proiectele in derulare si pe proiectele europene si pe fondul unor estimari sub ce s-a obtinut. adica veniturile fiscale au fost pe plus fata de estimari. VENITURILE FISCALE PESTE ASTEPTARI.
4. veniturile nefiscale sunt explicate clar si in articol
5. exista o scadere a productiei industriala in decembrie, romania nu mai poate sta pe consum
terminati cu prostiile si mai asteptati pana la incheierea anului 2016 cu toate datele.
mda, se vede din comentariul tau ca esti un mare “analist economic”. te pricepi, nu gluma, sa minti ca si mentorul tau. eu nu te iau pe puncte sa-ti demondstrez ca esti “tuga” la economie, ca nu pricepi nimic chiar daca vezi niste cifre in fata si primesti si o parte din explicatii. concluzia e simpla: daca nu te pricepi nu aborda un suvbiect inainte sa postezi altfel demonstrezi ca esti doar un postac pupincurist nedezlipit de fundul “tehnocratilor”.concluzia e clara: termi9na cu prostiile, lasa pupincurismele care arata cat de prost esti, cel putin in materie de economie, mai bine citeste si tu cam ce spun adevaratii analisti in economie si nu bieti pupincuristi ca tine.
Care experti ? in afara de dragnea toti spun ca e o actiune politica de imagine. Nici ministrul lui de finante nu il sustine.
Ce am zis eu sunt declaratiile lui Ciolos care se regasesc doar partial in tabelul prezentat de zf.
Sunt convins ca se vor gasi toate documentele care sa sustina afirmatiile.
Bai oaie eu zic ca tu esti mai tufa decat ala de deasupra. Ia arunca tu cu lumina din putul gandirii, pe puncte asa, de ce e gresit ce-a zis ionut! Poti sau e doar gura de tine? Bai frate nu mai poti sa dai un partz in ziua de azi de din astia ca tine care detin adevarul absolut dar cand sa lege cateva fraze logice si la obiect o dau in invective. Fraier mare mai sunt eu ca-ti dau atentie si ma obosesc sa-ti raspund. Respiri in mm de pomana.
Ma intreb de ce voi securistilor va agitati atat sa nu cumva sa se faca comisia de ancheta. Probabil ca va tremura chilotii stiind ca vor iesi la iveala fapte penale in urma audierilor. Ca tu habar nu ai ce spui este evident din imbecilitatile pe care le scrii. Ma asteptam totusi ca securistii ce va dau mesajele spre diseminare sa aiba un pic de habar de economie. Dar daca sunt dupa chipul si asemanarea lui Kovesi care nu face deosebire intre numarul de inregistrare in Registrul Comertului si data de emitere a unei facturi atunci e clar.
Domnule esti afectat rau.
Privind poza cu varsat de vant a ex-virginei premier Ciolos, as putea spune ca nu se pot recunoaste gaurile la asemenea… obraz fin, tehnocratic vorbind…:)
Mircea Cosea zice ca e o prostie ce ziceti voi aici. Nici macar nu ati adus la dezbateri oameni specialisti in domeniu , aduceti doar oamenii vostri la emisiuni care zic acelasi lucru.
Si da-i si lupta, si da-i mai tare! De manual! Repeti minciuna la infinit, ceva ceva tot ramane. Bai joasnica fiinta! Rusine.
Cam multe conturi false comenteaza la postarea asta pe facebook. Acoperiti psdisti ? 🙂