Vad o stire pe un site basist si ma ingrozesc : un lider liberal anunta cu senintate ca un serviciu secret va scana cartile de identitate ale alegatorilor la alegeri. Sa le luam pe rand :
1. In loc sa pledeze pentru eliminarea aberatiei antidemocratice cu implicarea unui serviciu secret – STS, UM 0572 – in procesul electoral din Romania, un liberal spune si acest proces se va amplifica. Are STS destula treaba in Romania si fara implicarea in controlul unui proces liber, democratic si deschis, cum sunt alegerile
2. Din cate imi aduc eu aminte, liberalii sunt acei politicieni care lupta impotriva incalcarii drepturilor si libertatilor fundamentale, pentru pastrarea si protejarea acestora in fata ofensivei institutiilor de forta, tentate sa le limiteze mereu. Firesc era sa aud prin vocea liderului Mihai Voicu faptul ca liberalii se opun unei astfel de idei, nu ca o incurajeaza
3. Sub masca unor actiuni antifrauda de tot felul, asistam la militarizarea spatiului destinat eminamente prezentei si actiunii civile intr-o tara cu pretentii democratice. Daca si PNL agreaza un derapaj de asemenea natura, de la altii nu mai avem speranta, ei fiind inrolati demult.
4. Sunt convins ca o tara civilizata si cu respect pentru normele democratice poate gasi o alta solutie pentru a stopa frauda in alegeri, alta decat una care incepe cu UM….
—————–
La urmatoarele alegeri, cartile de identitate vor fi scanate cu echipamente achizitionate deja de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, pentru a elimina votul multiplu si turismul electoral, a declarat, la Europa FM, presedintele Comisiei pentru Cod Electoral, deputatul liberal Mihai Voicu, citat de Hotnews.
Acesta a explicat ca STS a testat deja scanerele inca de acum doi ani, iar acestea vor fi folosite la alegerile locale de anul viitor, daca si Camera Deputatilor voteaza aceasta modificare a legii, aprobata deja de Senat.
Pe de alta parte, parlamentarii vor vota, pana la sfarsitul acestei sesiuni, Legea votului prin corespondenta.
Deputatul Mihai Voicu spune, la Interviurile Europa FM, ca romanii aflati in strainatate vor trebui sa se preinregistreze la Autoritatea Electorala, dupa care vor primi acasa buletinul de vot si o declaratie pe proprie raspundere.
Pana in acest moment, senatorii au votat 3 din cele 5 legi alectorale, iar ele vor intra pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor in urmatoarele saptamani, pentru a putea fi promulgate pana in luna iunie. In acest fel, urmatoarele alegeri locale si generale, care vor avea loc in 2016, vor putea fi organizate dupa noi reglementari.