Mult prea ofensivul Vladimir Putin spune ca se teme de scutul nostru defensiv. Care nu ataca pe nimeni, cum au facut rusii prin lansarea rachetelor din Caspica in Siria, ci apara teritoriul nostru. Stim tristetea veche a Moscovei ca tara noastra e aparata si protejata in fata poftelor ei teritoriale nestavilite. Suntem intr-un moment al istoriei in care – Slava Domnului ! – le putem spune sa-si puna pofta-n cui in privinta Romaniei. Din pacate insa, la est de noi, Basarabia se pierde sub cizma ruseasca din nou.

===============

Extinderea sistemului antirachetă al Statelor Unite în Europa de Est reprezintă o ameninţare la adresa capacităţilor nucleare ruse, afirmă, potrivit Reuters, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, exprimând preocupare că infrastructura ofensivă a NATO se apropie de frontierele ruse.

Extinderea sistemului Statelor Unite de apărare antibalistică reprezintă o ameninţare la adresa capacităţilor nucleare ruse, a declarat Vladimir Putin la Formul de discuţii Valdai, desfăşurat joi în staţiunea Soci, pe litoralul rus al Mării Negre.

“Bazele antibalistice americane construite în Europa de Est pot găzdui sisteme militare ofensive”, a subliniat Vladimir Putin, potrivit Reuters, exprimând preocupare că infrastructura militară a Alianţei Nord-Atlantice se apropie de frontierele Rusiei.

“Folosirea ca pretext a unui atac nuclear al Iranului a distrus baza securităţii internaţionale moderne – Tratatul Anti Balistic (ABM). Statele Unite s-au retras unilateral din acest tratat. Coincidenţa face că problema iraniană a fost rezolvată, astfel că nu mai există nicio ameninţare din partea Iranului, cum nici nu a fost, exact cum a spus Rusia de la început. Cauza pentru care partenerii noştri americani au ajuns să extindă sistemul antirachetă a dispărut. Ar fi rezonabil ca planul dezvoltării sistemului antirachetă să fie oprit. Ce se întâmplă însă? Nimic de acest fel, chiar invers, totul continuă”, a adăugat Vladimir Putin.

“Recent, Statele Unite au efectuat primul test al sistemului antirachetă în Europa. Ce înseamnă acest lucru? Că am avut dreptate când ne-am certat cu partenerii noştri americani. Încearcă încă o dată să inducă în eroare întreaga lume. Pentru a o spune clar, au minţit. Nu a fost vorba de presupusa ameninţare iraniană, care nu a existat niciodată. Este vorba de o tentativă de distrugere a echilibrului strategic, de schimbare a balanţei forţelor în favoarea lor, nu doar pentru a exercita dominaţie, ci pentru a le dicta tuturor: concurenţilor de la nivel geopolitic şi aliaţilor. Este vorba de un scenariu foarte periculos, dăunător pentru toată lumea, inclusiv pentru Statele Unite. Sistemul de disuasiune nucleară şi-a pierdut valoarea”, a atras atenţia liderul de la Kremlin, potrivit site-ului Preşedinţiei Rusiei.

Statele Unite au efectuat efectuat marţi, în largul Marii Britanii, un test pentru interceptarea unei rachete balistice, verificând sisteme de tip SM-3, similare cu cele care vor fi instalate în România. Un obuz balistic fără încărcătură a fost interceptat cu un sistem de tip Aegis SM-3 maritim. Un sistem SM-3 terestru va fi instalat în baza antirachetă de la Deveselu (judeţul Olt).

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. În prezent, există cel puţin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui “scut antirachetă” NATO în Europa, scopul declarat fiind contracararea ameninţărilor reprezentate de ţări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România) şi în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

===================

BOGDAN AURESCU : “Acest sistem antirachetă nu este îndreptat nici împotriva Federației Ruse, nu este nici ofensiv, ci doar defensiv, nu poate să pună în pericol nici capacitatea de descurajare nucleară a Rusiei”

Acum 3 zile, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a facut cateva precizari importante despre Rusia si scutul antiracheta intr-un interviu acordat Agerpres :

AGERPRES: Scutul antirachetă de la Deveselu va fi operațional în scurt timp, până la sfârșitul acestui an. Ce înseamnă acest lucru în planul securității României, dar și din perspectiva parteneriatului strategic româno-american?
Bogdan Aurescu: Aș spune că înseamnă numai lucruri bune, pozitive. Pe de-o parte, reprezintă finalizarea unui proiect la care s-a lucrat foarte mult și foarte bine de la momentul zero la care s-a început, undeva în 2010, negocierea acordului privind amplasarea sistemului antirachetă al Statelor Unite în România, trecând apoi prin finalizarea acestui proces, în 2011, intrarea lui în vigoare, încheierea aranjamentelor de implementare, apoi lucrările din teren până la momentul la care, la finalul acestui an, vom vedea această facilitate antirachetă operațională. Or, asta înseamnă un proiect finalizat cu succes, dus la bun capăt în interiorul dimensiunii, poate cea mai importantă, cea de securitate politico-militară, a parteneriatului strategic cu Statele Unite. Deci, reprezintă un plus pentru relația bilaterală de parteneriat strategic, dar aduce și mai multă securitate pentru România, pentru Statele Unite și, pentru că această fază a doua a abordării adaptive în etape (…) a scutului antirachetă american se finalizează, asta înseamnă un pas înainte și pentru sistemul antirachetă al NATO.

În primăvara anului viitor, la un moment dat, se va decide integrarea acestor elemente ale scutului american antirachetă care sunt deja gata în sistemul NATO antirachetă. Nu e vorba doar despre facilitatea de la Deveselu, e vorba și despre cele patru nave americane staționate în portul Rota din Spania, mai sunt și alte contribuții voluntare ale altor state membre ale alianței. Progresăm, prin urmare, și cu sistemul NATO antirachetă, deci avem o acoperire mai bună din punctul de vedere al protecției împotriva unor eventuale atacuri cu rachete ostile împotriva teritoriului, populației și forțelor statelor NATO europene. Putem, la summitul din Polonia, de la Varșovia din iulie 2016, să mai facem un pas înainte formal și în ce privește sistemul NATO antirachetă. Prin urmare, o mai bună protecție nu doar pentru România, deci nu doar securitate mai bună pentru România, nu doar pentru Statele Unite, dar și pentru NATO în ansamblul său.

AGERPRES: Rusia a avut în mai multe rânduri o serie de amenințări voalate legate de acest scut antirachetă, nu s-a arătat foarte fericită în legătură cu construirea acestui scut în România. Ce ar trebui să înțeleagă oamenii din aceste amenințări? Ei probabil se întreabă cât de reale și cât de serioase sunt aceste amenințări.
Bogdan Aurescu: Sunt niște elemente de retorică cu o anumită argumentație care nu este nouă, în primul rând acest lucru trebuie subliniat. Sunt declarații care se repetă în aceiași parametri de câțiva ani de fapt și care exprimă o anumită stare de nemulțumire a Federației Ruse față de acest proiect. Din punctul nostru de vedere, pozițiile pe care le-am exprimat — atât România, cât și Statele Unite, cât și NATO în ansamblul său — sunt poziții care explică foarte clar, și cred că Federația Rusă înțelege foarte bine, de ce acest sistem antirachetă nu este îndreptat nici împotriva Federației Ruse, nu este nici ofensiv, ci doar defensiv, nu poate să pună în pericol nici capacitatea de descurajare nucleară a Rusiei și că în general nu reprezintă o problemă, o amenințare pentru Federația Rusă din nicio perspectivă, din niciun unghi.

Ne putem aștepta și în continuare la o serie de astfel de declarații, poate chiar la o intensificare a acestei retorici pe măsură ce ne apropiem de finalul anului, de operaționalizarea sistemului sau de summitul din Polonia de anul viitor. Acest lucru nu trebuie să îngrijoreze, pentru că România este un stat membru al Alianței Nord Atlantice, este protejată de Tratatul de la Washington, de articolul 5, există o prezență consistentă a Statelor Unite pe teritoriul României și a altor aliați care participă la măsurile de reasigurare pe care le-a decis NATO încă de la summitul din Marea Britanie de anul trecut. Continuăm cu aceste măsuri de reasigurare, cu exercițiile pe care le desfășurăm, chiar și în aceste zile, și cu siguranță ați ascultat zilele trecute și pozițiile exprimate de către asistentul secretarului de stat american, Fra

nk Rose, și de către secretarul general adjunct al NATO, domnul Vershbow — nu sunt motive de îngrijorare.

15 COMMENTS

  1. Am văzut conferinţa lui Putin şi mi-a lăsat impresia că e lovitură îndirectă dată americanilor. Vedeţi subtilitatea rusului care a fost folosită în Siria(aţi avut timp destul acum ne-a venit rîndul nouă), la fel se va întîmpla şi cu ţara noastră. E un plan f. bine stabilit de care americanii nu au profitat la timp, ei s-au întins păcălind popoarele după care au distrus zona şi ţara. Rusul pune punct la distrugeri în cel mai scurt timp posibil dar rămîne şi beneficiază de absolut toate bogăţiile subsolului acelei zone sau ţări încît americanii şi marile puteri nu prea mai au încotro din cauză că nu se încumetă la un război contra rusiei.
    PS. Am scris că ruşii nu vor pleca din zonă şi că rămîn pînă la final şi nici atunci după nu pleacă. din ce se dă pe micile ecrane se adevereşte ceea ce am scris.
    (Chiar nu vreţi sau nu puteţi să furnizaţi emisia continuă pe site de ştiri? Se repetă întreruperile. vreţi să vă automarginalizaţi?)

  2. ptr ruşi echilibrul înseamnă ca toţi să fie la mila lor.noi, româniiştim ce înseamnă acest lucru. nu sunt de acord cu politica americanilor, dar singuri nu facem faţă nimănui!nici măcar să murim cu demnitate nu mai putem!

  3. Reclama publicitară la”maşina de spălat vase” v-a spălat, vă curăţă şi pe voi de audienţă. De fiecare dată cînd aveţi această reclamă publicitară este imposibil să mai găsim ceva live pe site! Dezamăgire totală!
    Suuces la publicitate fără susţinători!
    Nu cred că poate rezista cineva să deschidă site doar pentru publicitate!

  4. E foarte firesc ca Rusia sa se simta amenintata de scut, si doar cine nu vrea nu intelege de ce. Si atunci mimeaza mirarea.
    Sa ne imaginam 2 cowboy care au o confruntare cu pistoalele, in mijlocul drumului. Amindoi au acelasi tip de pistoale, numai ca unul dintre ei are, pe dedesupt, vesta antiglont. Cum se simte celalalt?

  5. Cică: să trăieşti în România e rău! Vezi cazuri incredibile gen Udrea şi nu numai! Doar pentru cei care muncesc real destule ore pe zi şi plătiţi mizerabil doar pentru a nu rezista şi nu avea un nivel de trai decent! vorba românească din bătrîni:”carte multă nu se cere prost să fii să ai putere” şi” cine-i harnic şi munceşte ori e prost ori nu gîndeşte”. E valabil pentru orice politician sau numit şi pentru orice om care încă mai gîndeşte!
    ”Hai să dăm mînă cu mînă
    Să furăm doar împreună
    D’arestări ne protejăm
    Şi-mpreună iar furăm.
    Las’că îi prostim pe toţi
    Şi bunici dar şi nepoţi
    Că sîntem curaţi cu toţii
    Pînă revenim în funcţii.
    Procurorii mereu show
    Avocaţii la …miştow
    Judecata-i nulă frate
    Că minţim cît se mai poate.
    Nu vă enervaţi degeaba
    Că merge cu brio treaba
    Rămînem tot noi pe liste
    Alţii să nu mai reziste.”

  6. Mesajul pare sa fie: Potoliti-va cu Moldova, altfel vi-l trimitem pe Usatii sa va faca scutul discoteca. Nici macar nu-i vorba de umor de proasta calitate, cred ca Putin e cu adevarat ocupat in Orient si-si lasa locotenentii sa se descurce cu flancul vestic (european). Iar locotenentii, astia sunt, banditi de frontiera, iar daca spun tampenii prea mari iese Putin si anunta ca nu e “nebun” sa inceapa un razboi cu NATO. Interesant ar fi sa pricepem ce se intampla la Washington, care e rostul miscarii lui Carter (povestea cu harta indicand pozitiile ISIL). Si, daca tot a venit vorba de “House of Cards”(seria TV despre manevrele criminale ale politicienilor) intr-o emisiune a lui Mihai Gadea: exista o serie care face furori acum, cel putin printre studentii mei “politizati”(politically aware), care poarta titlul apetisant “Scandal” si care se ocupa smack (direct, la tanc) de Casa Alba si ocupantii ei, cu accent pe atentie! Servicii Para-secrete ( echivalent cu para-militare, in sensul literal) care au constituit o republica in interiorul republicii americane de unde fac si desfac presedinti, senatori, procurori, pe deasupra dubland CIA in actiunile externe, adica punand la cale lovituri de stat pe alte meleaguri, masacre, si in cel mai recent episod, arderea Luvrului! ca diversiune (fiindca le-a fost bagat seful la puscarie si fondurile le-au inghetat) impreuna cu agenti rusi deghizati in mafioti. E un fel de varza cu multa actiune, sex si tradare, “gen”dar exprima curentul general de opinie (in Nord America) referitor la atacul institutiilor de forta asupra democratiei reprezentata de presedintie si Congres. Ring a bell?

  7. Oare cine este atat de prost Sa creada aceste minciuni?o racheta (sm-3) care are ca raza de actiune intre 700si 2500km este impottiva rachetelor cu raza mica SI medie(intre500 si2500km)?minciuna maxima.desi nu pot sa il sufar putin are dreptate.interceptorul sm-3 este o arma ofensiva: La 2500 km raza de actiune intercepteaza tinte in spatiul aerian al rusiei.americii i-ar conveni ca rusia sa isi amplaseze propriile rachete anti racheta in cuba?nu stiu cat timp va mai continua aceasta propaganda mincinoasa.care ar fi problema daca ar recunoaste: Da, sistemul sm-3 protejeaza america de rachetele yaris si topol( vorba vine o protejeaza ptr. Ca din toate testele doar 3 au fost reusite si asta impotriva unor rachete din anii 60.ori yaris este o racheta de tip inteligent care lanseaza tinte false si executa manevre evazive)

Leave a Reply