Dupa ce directorul SRI Eduard Hellvig a dispus desecretizarea protocolului semnat in 2009 intre SRI, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, evolutii spectaculoase au avut loc.
Fostul presedinte al ICCJ, Nicolae Popa, a declarat ca semnatura de pe protocol este a sa, dar el nu tine minte sa fi semnat asa ceva. Suspiciunea de fals grosolan a fost alimentata de aceasta declaratie in extenso facuta de fostul judecator Nicolae Popa la Antena 3 :
Asadar, Nicolae Popa spune ca a iesit la pensie la 1 septembrie 2009.
Protocolul e semnat pe data de 2 septembrie 2009.
Nicolae Popa spune ca era deja la pensie pe 2 septembrie, ca nu-si aminteste sa fi semnat asa ceva, ca are memoria inca buna si ca va merge azi la sediul ICCJ sa verifice totul impreuna cu actualul presedinte ICCJ, judecatorul Cristina Tarcea.
Realitatile par insa usor diferite de afirmatiile facute de Nicolae Popa.
CSM aproba decizia pensionarii judecatorului Popa pe 10 septembrie 2009.
Presedintele Romaniei Traian Basescu semneaza decretul de pensionare pe 14 septembrie 2009.
El este publicat in Monitorul Oficial pe care-l redau aici :
Potrivit legii, pensionarea se produce la data intrarii in vigoare a decretului publicat in Monitorul Oficial. Adica 14 septembrie 2009.
De aici se nasc mai multe intrebari :
- Cat de corecta e afirmatia judecatorului Nicolae Popa potrivit careia a iesit pe pensie pe 1 Septembrie?
- Daca decretul prezidential apare pe 14 septembrie, in perioada 1-14 septembrie 2009 exista documente la ICCJ semnate de presedintele Nicolae Popa?
- Daca Nicolae Popa, un personaj absolut respectabil, spune ca dupa 1 septembrie 2009 nu a mai semnat nimic, atunci ale cui sunt semnaturile pe documentele din perioada 1-14 septembrie 2009?
- Exista o serioasa suspiciune de fals pentru semnaturile lui Nicolae Popa? Cine ar fi putut face o astfel de infractiune extrem de grava?
- Inaintea semnarii protocolului dintre cele 3 institutii pe 2 septembrie 2009, un draft al documentului a circulat intre SRI, ICCJ si PICCJ. Cine a vazut documentul, cine l-a pre-avizat, cine a purtat discutiile, cine a circulat documentul si cu ce regim?
Astept raspuns oficial la toate aceste intrebari. Voi publica imediat orice replica a institutiilor responsabile in lamurirea acestor aspecte.