Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, marţi, că ministrul Tudorel Toader ştie că are sprijin politic pentru pentru a elabora şi prezenta în Guvern actele normative pentru a reveni la o Justiţie “corectă”.
“Nu cred că există niciun blocaj. Din punctul meu de vedere, eu nu văd un blocaj. Ministrul ştie că are acest sprijin politic pentru a elabora şi a prezenta în Guvern aceste acte normative şi sunt convins că şi doamna prim-ministru îi acordă sprijin în acest sens, dar nu am discutat cu domnul ministru Toader de peste zece zile, nu ştiu care e stadiul”, a precizat Tăriceanu, la Senat.
El a adăugat că este adeptul ideii că în România nu se poate vorbi de o Justiţie corectă atâta vreme cât “nu sunt curmate” practici pe care Curtea Constituţională le-a sancţionat prin deciziile ei.
“Aceste practici trebuie curmate, trebuie să revenim la o Justiţie care este cu adevărat independentă, care nu are legătură cu serviciile secrete, care nu funcţionează în detrimentul, până la urmă, justiţiabilului, cetăţeanului. Toată ziua se vorbeşte de statul de drept, eu nu am auzit în altă ţară europeană, democrată, de asemenea tehnici, practici de legiferare pe lângă lege, nu am auzit. Trebuie să punem punct la chestiunea aceasta, în pofida unora care au naivitatea să creadă că în România singurul lucru care trebuie să ne preocupe este să funcţioneze bine Procuratura. Eu cred că trebuie să funcţioneze foarte bine Procuratura, dar Procuratura are şi ea obligaţia să respecte Constituţia şi legile. Dacă Procuratura nu înţelege acest lucru, putem să găsim modalităţile prin care legal să aibă constrângeri sau explicaţii mai clare de cum să funcţioneze”, a afirmat preşedintele Senatului.
Potrivit lui Tăriceanu, pentru ministrul Justiţiei reforma e o sarcină “grea”, pentru că “repunerea în normalitate a Justiţiei din România, revenirea la respectarea normelor constituţionale, revenirea la respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor la Justiţie, la a avea dreptul la o Justiţie corectă nu e o sarcină uşoară, iar sistemul, cum îi place să se autodefinească, vrea să-şi păstreze pârghiile pe care le-a folosit în trecut: ilegale, neconstituţionale, de stat în stat şi până la urmă de a face din Justiţie un instrument de luptă politică”.
Întrebat dacă ar trebui să aibă loc o şedinţă a coaliţiei de guvernare în care ministrul Justiţiei să prezinte toate aceste acte normative, liderul ALDE a spus că Toader şi-a asumat aceste lucruri.
“Nu e vorba că-şi doresc social-democraţii, eu cred că ministrul şi-a asumat aceste lucruri pe care doreşte să le facă şi cred că le face, numai că probabil munca pe care o presupune în spate, echipele de experţi ale ministerului au nevoie de ceva timp să termine cu elaborarea tuturor acestor propuneri de acte normative”, a explicat Călin Popescu-Tăriceanu.
El a precizat că nu şi-a schimbat părerea în ceea ce priveşte prestaţia ministrului Justiţiei, iar criticile care i se aduc acestuia demonstrează că “face ceva bine”.
“Nu mi-am schimbat părerea de o săptămână, am mai fost întrebat de acest subiect, iar criticile care i se aduc ministrului mă bucură că vin din toate părţile. Dacă îi deranjează pe aşa de mulţi, probabil că face şi ceva bine. Nu putem să mulţumim sau ministrul nu poate să mulţumească pe toată lumea”, a susţinut Tăriceanu.
Pai Toader e singura arma pe care o are impotriva lor in caz ca vor sa-l santajeze, de fapt asta si fac.