Aproape nouă din zece persoane (86%) au crezut cel puţin o dată o informaţie falsă (infox) apărută mai ales pe reţelele sociale, potrivit unui sondaj internaţional publicat marţi în Canada, relatează AFP.
Platformele de social media sunt desemnate ca fiind principalele responsabile pentru răspândirea de “infox” de către o majoritate covârşitoare (82%) dintre cei chestionaţi în cadrul unui sondaj Ipsos pentru think-tank-ul canadian Centre for International Governance Innovation, citat de Agerpres.
Trei sferturi (77%) dintre utilizatorii de Facebook chestionaţi au declarat că au văzut circulând informaţii total sau parţial false, potrivit sondajului. Această cifră scade la 62% în rândul utilizatorilor de Twitter.
Majoritatea internauţilor din Egipt (60%), Nigeria (58%), India (52%), China (56%), Mexic şi Hong Kong au fost induşi în eroare de aceste informaţii false.
În schimb, doar 38% dintre francezi şi 36% dintre americani au declarat că au crezut “câteodată” sau “adesea” informaţii false. În Pakistan, ţara cea mai sceptică conform acestui sondaj, această proporţie se ridică la 26%.
Majoritatea respondenţilor au declarat că doresc să se promoveze o educare a utilizatorilor faţă de ştirile false şi o moderaţie a conţinuturilor de către platformele de social media pentru a combate răspândirea informaţiilor înşelătoare.
Sondajul a fost realizat în rândul a 25.229 de internauţi chestionaţi între 21 decembrie 2018 şi 10 februarie 2019 în 25 de ţări, între care Franţa, Statele Unite, Brazilia, India, Turcia şi Nigeria, şi comportă o marjă de eroare de plus/minus 3,5 puncte procentuale.
În 21 dintre aceste ţări a fost utilizat un sondaj online, în timp ce în Kenya, Nigeria, Pakistan şi Tunisia persoanele au fost chestionate faţă în faţă (marja de eroare plus/minus 3,1 puncte procentuale).