Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat în ianuarie cu un excedent de 4,7 miliarde lei, reprezentând 0,63% din PIB, în creştere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, veniturile avansând cu 11%, iar cheltuielile cu 8,7%, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.

Acest paradox romanesc dureaza de ceva timp : avem excedent de peste 1 miliard de euro, dar guvernele refuza cu incapatinare irationala sa dezvolte infrastructura rutiera. Una din cauzele concrete ale diferentei de civilizatie intre Romania si Vestul Europei.

Mii de angajati de la Dacia Pitesti vor iesi in strada sa protesteze impotriva batjocurii proiectului autostrazii Pitesti-Sibiu, amanata atat de guvernele politice cat si de cel tehnocrat.

Nici coridorul 4 paneuropean Arad-Constanta nu se va finaliza intr-o perspectiva cat de cat decenta.

Romania se zbate intr-o subdezvoltare de tip african in privinta transporturilor – rutiere si de cale ferata – dar se mandreste ca are in plus un miliard de euro pe care nu-l cheltuie cu inteligenta.

Vai de noi !

13 COMMENTS

 1. Se observă de ceva vreme cheltuieli, pur şi simplu în bătaie de joc şi o să detaliez:
  – iniţial, parlamentarii îşi alocaseră bani pentru combustibil/deplasări dar nu şi maşini,
  – şi-au alocat drepturi privind aerienele pentru a nu mai avea contact cu şoselele,
  – şi-au aprobat SPP-işti la cerere dar nu pe traseu aerian(toţi vor cere),
  – deja au alocat fonduri pentru nu mai ştiu cîte maşini pentru 1-2 instituţii de parcă nu tot pe şosele merg,
  – iar bani pentru combustibil şi pentru acest ultim lot de maşini(deocamdată),
  – au scumpit cît mai mult serviciile pentru transport şi utilităţi,
  Cum să mai construiască şosele sau drumuri naţionale dacă absolut tot ce se vorbeşte sunt vorbe vorbite şi laudaţio permanent?
  E bine că sunt interesaţi doar de RCA şi de impunerea multor cheltuieli nejustificate şi în practică nimic nu funcţionează sau funcţionează greu!
  Se vede clar că nici morţii nu pot avea calea liberă de noroaiele drumurilor de care nimeni nu se ocupă şi nici nu sunt interesaţi!
  Avem implementate tot felul de programe ”de încasat bani fără finalitatea reală în practică” dar niciunul nu e viabil!
  Mai trebuiesc drumuri sau şosele dacă întersul e ”umplerea buzunarelor prin orice formă” legală?
  Nimic nu funcionează clar şi corect în românica noastră!

 2. Valeriu Zgonea a fost aspru criticat și i se cere demisia pentru că a solicitat să îi țină pe parlamentari cu forța.E un motiv destul de bun de a îi solicita demisia?

 3. e o abordare simplista. sunt bani , de ce nu se aloca pentru constructia de autostrazi.
  sunt intarzieri mari si la cele incepute, care nu tin doar de bani. ministrul transporturilor zicea de o ordonanta de urgenta care sa simplifice exproprierile si autorizatiile.
  a declarat ca a gasit si multe proiecte blocate. pe sibiu – pitesti nu e gata studiul de fezabilitate. pe ce sa aloci bani ?
  daca macar le termina la termen astea care sunt si simplifica procedurile sa nu mai fie intarzieri in executie, e suficient pentru un an.

  • sa aloci bani spre exemplu pentru finalizarea portiunilor mici si proaste incepute de 5 ani si nefinalizate? la transporturi e carcera, ar trebui acolo sa fie dna zilnic, nu pe adversarii politici ai regimului basescu

   • Da pe proiectele lui Boc se mai finalizeaza cate un tronson de autostrada…cu proiectele lui Boc mai inaugura si ponta ceva. Iar Ciolos in 3 luni de iarna de cand este la guvernare vrea sa reduca birocratia in eliberarea avizelor si autorizatiilor de construire, io zic ca ponta 4 ani a adunat bani pentru campania electorala de anul asta ca sa o castige deturnand sute de milioane si miliarde de la investitii…lasati-ma cu dualul si duplicitarul ponta…este o pata neagra in istorie

    • Ca sa se mai ridice nivelul salariilor in Romania cand s-a ivit o situatie favorabila si in plus sa mai ramana cineva sa mai munceasca in tara asta , inseamna, la nivelul tau pueril de intelegere, treaba de campanie electorala si pata neagra in istorie.De ce vrei tu sa te bagi musai in seama, cand de fapt doar te faci de kko. E MAI BINE ACUM CUM PRIETENII TAI BASISTO-IOHANNISTI NU STIU CUM SA II VRAJEASCA PE FRAIERI INCAT SA LE DEA JUMATATEA LUI ZERO SI NICI AUTOSTRAZI NU MISCA,IAR MILIARDUL DE EURO LASAT DE PONTA SA IA ,CAT SE POATE DE POSIBIL,DIRECTII NESTIUTE?

 4. Comparatia cu Africa este nefericita si incorecta. In acest moment in Africa subsahariana se construieste masiv, e vorba de proiecte imense de infrastructura, facute cu banii chinezilor si de catre ei. In schimb, africanii isi ofera resursele enorme, pe care inca le mai au, si care sunt strategice, de la resurse de hidrocarburi la minereuri si minereuri radioactive.
  Urmatoarea problema economica pentru Europa i America de Nord va fi in cativa ani Africa subsahariana.
  🙂

 5. Avem excedent bugetar ! Problema lor este cum sa-i fure !Dupa alegerile din toamna PDL va ocupa din nou Romania si atunci se va aplica tactica basescu, dupa cum a spus un clasic in viata , furati-le si zaharu din ceai !!!

 6. -excedent de peste 1 miliard de euro,
  Gândim pe zece ani un proiect dar nu-l gândim pe stadii de execuţie, de construcţie, de finanţare”, a adăugat Pâslaru
  Problema nu este de finanţare. BEI ne dă 6 mld. euro pentru infrastructură cu dobândă aproape de zero. (…) Mergem aşa din ignoranţă şi pentru că nu există nicio presiune de jos în sus care să determine mai multă coerenţă. România este o ţară uşor de cumpărat cu pâine şi circ”, a arătat Pâslaru.

  Alt ministru tehnocrat plin de intelepciune filozofica debitand tampenii: poporul e vinovat :
  “romanii vor paine si circ si nu pun presiune de jos in sus sa determine mai multa coerenta”.
  Dl. ministru, pana acum confrati de-ai dvs. si-au aratat potenta si putinta oferind gratis paine si circ la ora de maxima audienta (gen Guseth si ala sexy -Doctor Who! in chiloti si alte “perle” de exceptie ale altora) , asa cum au facut de altfel multe alte guverne, marcate printre altele de MAREA lene a mintii + dorinta de a sifona si ultimul ban public.
  NU poporul vrea circ si paine, ci unii de-ai dvs. se fac singuri de CIRC (cacao) & for free.
  Presiune de jos in sus ptr. mai multa coerenta ?????. Serios? … cu alte cuv. sa urle lumea in strada vrem autostrazi! sa iasa ongisti si tot poporul fluturand asfaltul in mana, sau ce? ,sa scrie petitii : pleaseeee…. construiti ceva si nu mai dormiti in papuci.

  Fara presiunea poporului nu aveti coerenta?- lipsa coerentei denota nepricepere, lipsa de profesionalism, si o totala lipsa a asumarii raspunderii. Si totusi va luati salariile -pacat!
  “Nu gandim pe stadii de executie, de constructie, de finantare”
  asadar, cu presiunea de sus in jos ….el, poporul sa va dea una dupa ceafa ca sa ganditi cum trebuie- sau cum?
  – UN PLAN ORGANIZATORIC in constructii, pe vremea lui Ceasca se manca pe paine si de catre un simpu tehnician- stia stadiile : finantare, constructie, executie si mai e si verificare vad ca Ministrul tehno nu stie. Vai steaua voastra de mari specialisti…..!
  Pe cuvant! Ce naiba cautati la Guvernare? asteptati sa fiti trasi de maneca -presati -sau luati la suturi sa GANDITI tehnic si sa aveti coerenta?
  Dle Ministru, nu stie ca nu e treaba noastra si cu presiunea de jos in sus- Hello! noi suntem aia, contribuabilii de o viata cu taxe si impozite, el, BINE platit , este (angajat) sa Gandeasca si coordoneze sefii de proiecte si sa urmareasca aplicarea lor INTOCMAI si la TIMP. Fiecare sa-si vada de treaba lui.
  Nu poate, asta e: Bye, bye ! altcineva!

Leave a Reply