Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, duminică, că nimeni nu poate garanta că drama din clubul ‘Colectiv’ nu se poate repeta oriunde în ţară.

Întrebat dacă sistemul de prevenire a situaţiilor de urgenţă s-a îmbunătăţit după această tragedie, Raed Arafat a răspuns afirmativ, dar a adăugat că ‘o prevenire sută la sută’ nu există nicăieri în lume.

‘Astfel de dezastre din păcate nimeni nu poate garanta că nu se pot întâmpla. Orice situaţie poate să se întâmple, oriunde în ţară. Se pot cumula anumiţi factori favorizanţi care să ducă la apariţia unui incident sau a unui dezastru. Rolul nostru este să facem tot posibilul să prevenim acest lucru. O prevenire sută la sută nu există, nimeni nu va garanta că un dezastru nu poate să aibă loc. Orice dramă se poate repeta, dar într-o altă formă, nu va fi o copie identică. Dacă ne uităm în lume, în SUA, Belgia, Olanda au avut drame similare cu cea de la noi, iar unii au avut drame repetate. Măsurile de prevenire luate în ultima perioadă sunt în măsură să reducă acest risc şi această probabilitate’, a declarat, pentru Agerpres, doctorul Raed Arafat.
Totodată, Raed Arafat a spus că în cazul unei calamităţi majore, de tipul unui cutremur, în urma căruia apar victime multiple, se ia în calcul transferarea pacienţilor în alte judeţe care nu au fost afectate de seism.

‘Dacă vrem să luăm multiplele victime care pot să apară în Bucureşti este posibil să fie nevoie, în caz de calamitate majoră iar o parte din spitalele să nu funcţioneze, să muţi bolnavii în alte spitale din zonele care nu sunt afectate. Acesta este modul în care se lucrează oriunde. Nu te bazezi doar pe oraşul care este afectat ci pe oraşele neafectate şi unde poţi transfera pacienţii. Orice situaţie de dezastru este o provocare. Pregătim sistemul pentru aceste provocări. Există proiecte de pregătire a spitalelor să facă faţă nu din punct de vedere al consolidărilor, ci din punct de vedere inclusiv al fixării echipamentelor în spitale. Pregătim un proiect pilot la Bucureşti pe două spitale, împreună cu primăriile. Continuăm pregătirea ca sistemul să facă faţă la un dezastru. Acest lucru nu se va opri, nu putem spune că suntem perfect pregătiţi. Întotdeauna trebuie făcut ceva în plus’, a declarat Raed Arafat.

Duminică a avut loc, la Piatra Neamţ, ceremonialul de înmânare a Drapelului de luptă către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Petrodava’ al judeţului Neamţ. La eveniment a fost prezent şi doctorul Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

5 COMMENTS

 1. 🙂 🙂 avem morgă cu fonduri europene(banii românilor)pe roţi în care sunt ”adunaţi cartofii” la grămadă şi pe alese…la noroc!
  🙂 🙂 avem pompieri care ne salvează(dacă pot)!
  🙂 🙂 avem militari care fiind detaşaţi în zonele de război vin de ne salvează urgent!
  🙂 🙂 avem…minţi luminate de lăcomie şi furăciuni care ne salvează de la sărăcie trimiţându-ne pe lumea cealaltă nevinovaţi!
  Wowww! Câte avem! Nu cumva prea….multe?

  • Daca nu e “guvernul meu” se v-a repeta desigur….
   focul asta a picat la fix ca sa fie numita cucuveaua mov de “guvernul meu” pentru ca vechii prieteni Ponta si Ghita nu mai puteau coabita cu pasarea.

 2. Buna seara,
  Intebati-l pe Dragnea de podul de raul Vedea din comuna Socetu Teleorman cand a fost ales presedintele consiliului Judetean teleorman.
  S-au tocat cateva milioane cesau dus la firmele lui si ce sa inceput se strica.
  In ce secol va fi terminat?????????????????

 3. Mi se pare exagerat si imoral sa compari drama Colectiv,o catastrofa care putea fi prevenita daca acel club ar fi fost inchis de cei competenti sa o faca iar acel concert n-ar mai fi avut loc acolo cu o catastrofa naturala unde se pot face unele lucruri dar nu suficiente intotdeauna vor fi victime indiferent de tara…Dar cum “toti trebuie sa traiasca” niciodata la noi nu s-au luat masuri radicale in situatii ca cel de la Colectiv concluzia fiind ca unii chiar mor in conditiile in care coruptia este institutionalizata iar acea zicala de care multi asazisi smecheri care apar pe sticla fac permanent misto poate este adevarata,coruptia poate sa si ucida.

 4. Dl. doctor Arafat este un om extrem de inteligent. Incerc sa-mi dau seama de ce a adus in actualitate ca drama Colectiv se poate repeta, contextul era unul de festivitate iar, faptul ca daca Doamne Fer vine peste noi vreo grozavie nu suntem pregatiti cu toate eforturile depuse de echipa d-lui doctor Arafat. Mai toate institutiile au implementat “proceduri” insa toate numai pe hartie (trebuie si exersate) si Doamne Fer sa ne loveasca ceva ca vom disparea sau ne vom calca in picioare cu miile cu toate procedurile lor. “Procedura” nu tine loc de educatie si multe altele care ne-au disparut in acesti ultimi ani.

Leave a Reply