Home Articole Cred ca gresiti, dle presedinte Iohannis, in chestiunea Schengen !

Cred ca gresiti, dle presedinte Iohannis, in chestiunea Schengen !

6003
21

Presedintele Romaniei si-a asumat azi intr-o conferinta de presa in mod onest o chestiune pe care eu personal o consider o greseala. Insistenta Romaniei in a nu pune pe tapet problema integrarii noastre in Schengen face parte din acea latura o diplomatiei pe care eu o consider daunatoare : capul plecat, sa nu deranjam, sa nu cerem, sa nu insistam. In cele 10 luni de cand e presedinte, Klaus Iohannis n-a apucat probabil sa descrifreze toate mecanismele de nivel inalt la care apeleaza presedintele atunci cand pledeaza cauza tarii sale. Si e firesc, a trecut prea putin timp. Cred insa ca presedintele e inconjurat de oameni care, desi profesionisti ai meseriei lor, sunt tributari acestei mentalitati falimentare pentru Romania : capul plecat, sa nu deranjam, sa nu cerem, sa nu insistam. Ne plingem peste tot, in public si in particular, ca e nedrept sa nu fim primiti in Schengen. Ca indeplinim toate criteriile, ca sunt atitudini subiective ale Frantei, Germaniei si Olandei.
Dar cand apare o semnificativa oportunitate, singuri ne tragem presul de sub picioare. Este un proverb romanesc foarte bun care spune asa :
Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si in traista ! Asadar, cu tot respectul cuvenit functiei de presedinte si persoanei, incomparabila ca decenta, aparitie publica si mesaj in raport cu predecesorul sau, o spun fara ezitare : gresiti, dle Klaus Iohannis ! Eu zic sa va scuturati de praful institutional pagubos care e pe cale sa se aseze pe haina dumneavoastra. Mai aruncati odata paltonul, scuturati praful si mergeti curajos inainte !

============================

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nediscutarea aderării României la spaţiul Schengen la ultimul Consiliu JAI “a fost decizia ţării noastre, nefiind oportună” ridicarea acestui subiect momentan”, iar problema nu este vreo “opoziţie consolidată” împotriva României la nivelul UE.

Klaus Iohannis a fost întrebat dacă are ceva să îşi reproşeze în dosarul Schengen, având în vedere că, potrivit unor surse oficiale, principalele ţări care s-au opus includerii subiectului pe agenda Consiliului JAI au fost Franţa şi Germania, preşedintele contrazicând informaţia. “Nu ştiu de unde ştiţi aceste lucruri. Dacă ar fi aşa de bine cunoscute, atunci probabil ar exista declaraţii din acele părţi”, a spus Iohannis, cu privire la opoziţia Franţei şi a Germaniei.

Nu inteleg nici aici pozitia presedintelui : Opozitia celor 2 tari a fost exprimata oficial prin reprezentantii la ultimul Consiliu JAI. Doar daca o spun Hollande sau Merkel personal e valabil pentru presedinte?!

“Diplomaţii între ei, la Bruxelles, au discutat aceste chestiuni, însă vreau să repet că nu există o opoziţie consolidată împotriva aderării României şi a Bulgariei, dar în acest moment nu am considerat că este oportun să se discute. Nu se va discuta în Consiliului European, fiindcă această chestiune este de competenţa Consiliului JAI şi vom avea grijă ca la proxima ocazie când este potrivită o astfel de discuţie, neinflamată, nedistorsionată de alte evenimente, să se repună pe tapet”, a spus preşedintele.

Aici e si mai simplu : orice chestiune nationala importanta pentru un stat este ridicata si transmisa ca mesaj atat Consiliului European cat si Comisiei Europene. Mai ales cand vine vorba despre doua chestiuni atat de legate intre ele : valul de imigranti si problema securizarii frontierelor.

Iohannis a mai subliniat că nu are ce să îşi reproşeze lui şi nici autorităţilor şi instituţiilor române pe acest subiect, explicând că a fost decizia asumată a României de a nu cere discutarea problemei Schengen, având în vedere anumite disfuncţionalităţi la nivelul acestui mecanism.

“Problema nu a fost nici a României, nici a Bulgariei, ci problema a fost statutul zonei Schengen, având în vedere că, urmare a valului de refugiaţi, în puncte relevante spaţiul Schengen nu a mai funcţionat. Sunt politicieni relevanţi din Europa care au pus sub semnul întrebării modul în care funcţionează spaţiul Schengen, unii chiar existenţa spaţiului Schengen, şi în acest context nu am considerat că este oportun să promovăm o includere pe agenda Consiliului JAI”, a spus Iohannis.

21 COMMENTS

  • Klaus: “Nu ştiu de unde ştiţi aceste lucruri. Dacă ar fi aşa de bine cunoscute, atunci probabil ar exista declaraţii din acele părţi”, a spus Iohannis, cu privire la opoziţia Franţei şi a Germaniei.

   Deci avem doua variante
   1. Presedintele habar nu are ce se intmpla, ce face si ce spune. (Ceea stim deja de cand candida si habar nu avea cat e pensia minima)
   2. Presedintele minte fara sa clipeasca (ceea ce stim deja din campania lui Antonescu cand ne spunea ca el nu candideaza , ca nu s-a gandit, ca nu se pune problema. Si cand BMW-ul lui era intra la basescu si el ne spunea ca nu in timp ce poza cu masin lui era pe toate televiziunile )
   —————-
   Dar lumea l-a votat…sincucidere colectiva ca in sectele alea cu oameni care nu gandesc si nu inteleg nimic doar urmeaza pe unul care cred ei ca e messianic.

 1. dar circul asta cu oprescu cand statul ii ofera un tratament prea privilegiat fata de alti detinuti in aceeasi situatie! asta arata ca statul protejeaza marea coruptie si pe marii infractori!

 2. Diplomația românească ar trebui sa ia lecții de la polonezi. Poate și Iohannis sa își ia un consilier polonez o perioadă :)) căci ai noștri s-a văzut cum s-au descurcat în chestiunea migrației și dacă nu vrea sa pice totul pe el, chiar dacă nu e vina exclusiv a lui, sa facă ceva în acest sens.

  • Orice consilier din ORICE tara de pe lumea asta o sa-i spuna bolovanului ca in relatiile internationale se negociaza si nu se pleaca capul. Dar aici toti romanii sunt de vina nu numai bolovanul.

   Cum de poate Ungaria o tara pe jumate cat Romania sa negocieze si sa actioneze in forta pe plan international? Pentru ca nu sunt fricosi si lasi ca noi.

 3. Peste un an, cel mai devreme, atunci cand incep si la aia alegerile si chiar ca n-o sa fie vreo sansa. :)) Oricum, am inteles ca noi, Romania, n-am ridicat chestiunea de frica sa nu se desfiinteze tratatul acordul Schengen cu totul. :)))

 4. Ştie mă ştie! Dă telefon din avion şi rezolvă deîndată:))) după modelul Netanyahu în America.
  Ha ha ha! Chiar credeţi că va mai exista spaţiul Shengen? Sau va rămîne o noţiune menţionată în istorie? ””o afacere profitabilă doar pentru unii niciodată nu va rezista” şi ştiţi la ce mă refer. Marea Britanie a cerut cu tărie să se facă o grupare prin triere a celor din spaţiul shengen dacă nu vor ca ei să părăsească acest spaţiu! La ce atîta milogeală în genunchi dacă se întăresc graniţele cu paşapoarte la vedere? ””doar ruşii trec graniţele ca-n varză şi fac trafic de orice în orice ţară! unde ai mai pomenit ca ţigări de contrabandă şi nu numai să găseşti la vînzare în italia- elveţia-germania-franţa…”’??? Ha ha ha! mai aveţi de văzut destul de multe!

 5. Apropo de ”dăruinţa” cu ardoare a guvernului român pentru imigranţi sau refugiaţi. ”’Guvernul alocă peste 1.100 de lei pentru fiecare imigrant” Cum tati? Pe ai tăi îi ţii la nivelul: chiar sărăcie maximă încît omul nu are din ce trăi sau din ce să achite dările la stat şi în contul datoriilor este alungat din casa proprietate, ori pentru tratamentul strict necesar doar pentru a avea fonduri să li se plătească salariile medicilor: Cardul de Sănătate obligatoriu! Cum e posibil ca pensiile romanilor pornesc de la 200 lei suma nevitală pentru alimentaţia zilnică să fie mult mai mică faţă de ajutorul acordat celor veniţi şi care nu au prestat o oră pe acest teritoriu pentru a beneficia de finanţare! Sînt oameni care muncesc 8 ore /zi pentru un salariu de 1200 lei sau unii romani muncesc 8 -10 ore pe zi pentru sume mai mici decat 1100 lei! Cum de se acceptă să li se dea mai mult ca unui om care a lucrat 30-35-40 de ani căruia i se alocă o pensie de cel mult 800 lei??? Cum credeţi că poate trăi un om cu un venit de 1100 lei iarna sau pensie de la 200 lei ori cu 650 lei atîta timp cît nu beneficiază de niciun ajutor în plus de la stat? Mai mult, nu s-a schimbat grila de ajutoare pentru încălzire(fals ajutor, cu 2 luni înainte au preţul mai mare pentru compensarea ajutoarelor), cei cu pensie sau venit lunar de 615 lei chiar dacă e o singură persoană, nu mai primesc niciun ajutor şi nici alte forme de compensare nu există şi nici nu vor exista! Cazuri clare cu nume şi venituri, nu sînt vorbe spuse politic=minciuni!
  Vedeav-aş la sapă de lemn chiulangiilor perindaţi la scaune şi funcţii fără muncă serioasă!
  – CUM RĂMÎNE CU FOŞTII ARESTAŢI ŞI ÎNDOSARIAŢI, CEI DESPRE CARE SE TOT SPUNEA CĂ SÎNT INFRACTORI? ÎI VOM GĂSI PE LISTE LA VOT ÎN GRUP??? AM IMPRESIA CĂ VOR FI ÎNSCĂUNAŢI IMEDIAT DUPĂ ALEGERI PE SIGLA PARTIDELOR ŞI NU E NORMAL!!!

 6. Hmm! Daca o luam pe scurtatura ceea ce transpare din explicatiile dlui presedinte ar fi ca: unu, el nu discuta decat cu omologii sai, cum bine ati subliniat, si doi-jum’ate: ca “tara” intreaga a decis sa nu ridice problema intrarii in Schengen pana nu se termina galagia in susnumitul spatiu.(aia dinauntru se cearta de nu se mai intelege om cu pom). Chiar si-asa, chestia cu omologii scartaie, in cazul Germaniei fiindca Frau Merkel nu e presedinte, Olanda nu-si trimite regele la Consilii s.a.m.d. Iarasi, nu e clar cine e, in viziunea d-sale, “tara” care, toata in cor, i-a recomandat sa lase chestiunea cu Schengen-ul pe alta data. O fi guvernul, pe care vrea sa-l schimbe de cand a venit la putere si-al carui premier nu va participa “niciodata” la astfel de intalniri? O fi parlamentul (reprezentantii poporului) ? Institutiile de forta care pazesc democratia? Cred ca presedintele are o problema cu termenul de “reprezentare”, nu cu acela de guts/curaj care pare sa fie pe deplin inteles de d-sa, cel putin dupa felul in care manuieste limba romana: fara dictionar explicativ la dispozitie care sa-i arate substratul vocabularului curent.

 7. Pe de alta parte sa mai auzim refuzuri,ba ca nu-i aia,ba ca n-am facut aia ,n-as mai suporta,sa le aud explicatiile penibile de ce nu intram in schengen,sa ramana zona lor ingradita!Sa stai precum catelusul la un os aruncat e nedemn si nici ca-mi mai pasa daca intram sau nu,pozitia de pe harta nu o pot lua si nici negocia!Nu ne vor in politica lor,e clar!

 8. Stati putin ca nu inteleg manipularea asta. Cine spunea inainte de JAI ca nu ne mai intereseaza aderarea la spatial Schengen si va cere scoaterea de pe agenda? Ponta sau Iohannis? O noua dovada de manipulare mergand pe idea ca romanii au memorie scurta! Unii o mai au si selectiva.

  • Care manipulare? L-ai vazut pe Klaus sarind in sus ca trebuie sa cerem intrarea in Schengen? Nu, a zis ca e bine asa s-o lasam balta. Sigur si Ponta a zis ca nu ne mai agitam dar Ponta stim e un “plagiator” un “infractor” care l-a pus pe Sova ministru e un nenorocit corrupt.
   Dar Iohannis? Iohannis soarele nostru , minunea noastra nemteasca, zeul coborat pe pamant sa salveze diaspora zgribulita care nici nu stie cine e PNL si cine e PDL,….vezi aici e dezamagirea…
   Ca Ponta e arogant dar omul simplu Iohannis coborand din Mertanul lui umil sau BMW-ul ala negru urias nu trebuia sa ne salveze???

  • Mai tataie,era cat pe ce sa zic bravo iohannis,baiat destept!- dar tu mi-ai stricat entuziasmul.Pai tot Ponta nene s-o zica intai p’aia inteligenta? Ca oricum ai suci-o este penibil sa vorbesti acum de aderarea aia cand umbla si patrund pe te miri unde valurile astea de invadatori in aparenta pasnici,dar daca te-ar stii ei in Schengen pai ce-ar mai fi pe la granitele alea pe care te angajezi tu Romanica sa fie inpenetrabile,ce ar mai fi si pe Marea Neagra cand ar stii aia sau si-ar inchipui ca daca pun piciorul in ROMANIA sunt ca si ajunsi in Germania,Franta sau Olanda.Si apoi ca tara poti sa te trezesti pana la urma ca toti invadatorii sa cam fie blocati de unguri,sprijiniti si de restul occidental,si sa ramana cu zecile de mii in tara noastra si sa mai fim si acuzati ca nu am asigurat integritatea granitelor spatiului comunitar.Asa ca totusi flacaii nostri au gandit si au facut bine ca au lasat-o mai moale acum ca si din occident ar fi sarit multi sa spuna ca tocmai acum s-au gasit astia de la UE sa intinda gardul mai larg cand “navalesc mongolii” si cand altii din cauza asta pun problema chiar a desfintarii spatiului Schengen.

 9. Acum o analiză puţin cam dură dar nepărtinitoare.
  Americanii au plasat 50 mii tone de armament sirienilor care luptă”contra nr.1” şi ce să vezi: tocmai zona respectivă a fost bombardată în ultimele 24 de ore încît sînt distruşi toţi mai puţin spre deloc rusia. Cum să aibă uşile deschise ruşii dacă în raidurile lor distrug tot ce a antrenat americanii?
  Bănuiesc dar încă nu pot avea certitudinea că americanii îi vor trage în altă capcană pe ruşi-israel că acolo se amplifică pe zi ce trece războiul. Totuşi nu este nimic exclus, concluziile le-am tras în urma difuzării interviului cu Obama, dar pînă la acest moment zis periculos, Putin nu cedează uşor Siria în locul altor zone sau ţări.
  S.O.S!
  CE-I CU TÎMPENIA ASTA DE LEGE PRIN CARE ÎI OBLIGĂ PE PĂRINŢI SĂ-ŞI VACCINEZE COPII CU UN PRODUS CARE NU A FOST CERCETAT ŞI ASUMAT DE ROMÂNIA ŞI CERCETĂTORII EI??? Citez prin copiere un pasaj distrugător pentru cei care mai ştiu ce înseamnă copil-viaţa unui tînăr sănătos şi posibil îmbolnăvit sau distrus pe viaţă din cauza unor afacerişti care impun prin şantaj un tratament cu posibile urmări grave(materialul de la voi de pe site A3):”'”Statul nu îşi asumă, în prezent, complicaţiile sau sechelele apărute în urma vaccinării.”
  ”Până în acest moment, statul nu îşi asumă complicaţiile sau sechelele apărute în urma vaccinării. În acest proiect, propunem ca statul să îşi asume această responsabilitate şi să intervină prin sprijin financiar, social. Încă nu s-a stabilit în ce fel îşi va asuma acest lucru, dar, pentru prima dată, se ia în calcul acest aspect”, a adăugat Amalia Şerban.”’
  Cum tati? ne vreţi ologi sau distruşi pe viaţă prin legislaţia voastră doar ca să adunaţi fonduri pentru buzunare???
  Chiar sînteţi inconştienţi de ceea ce se va întîmpla? Continuaţi cu modelul: vaccin de col uterin la fete pînă în 13-15 ani care nici nu au umblat prin boscheţi sau la băieţi care ”au col uterin”? Ori cu gripa aviară: apă chioară pompată prin stropitori (afaceri pornite din franţa(madam ministresa care trebuia arestată şi a preferat demisia cînd s-a spart buboiul”??? Sînt destule afaceri pe plan mondial care sînt impuse, dar noi tot poporul în frunte cu guvernul indiferent care ar fi: ÎNVĂŢAŢI SĂ SPUNEŢI NU LA TIMP ŞI PENTRU CEEA CE ESTE NECESAR! Nu cum practicaţi în guvern şi în faţa poporului căruia îi cereţi votul ca” milogii” şi cînd vă vedeţi în scaun sau funcţii radeţi tot şi buzunarele voastre sînt umplute cu vîrf şi-ndesat financiar după luni de zile de chiul şi lene!
  Sau poate guvernul oricare ar fi, te consideră COBAI pentru orice, apoi, îţi asigură cînd are chef mijloc de transport la mănăstiri sau cu anumite ocazii pentru ca spiritul de turmă să continuie dar şi mătăniile sau nopţile nedormite, starea jenantă în care este aruncat un om ce se tîrîie în genunchi prin faţa unei arătări ce ascunde un chip de om blînd sau ordinar! scuze dar e realitatea de mult timp în această ţară! CE GHIVECI MIZERABIL ŞI ÎNJOSITOR PROIECTAT DE POLITICIENII-NULITĂŢI CARE-I GĂSEŞTI PE LISTELE DE VOT IMPUSE!
  scuze: e valabil pentru orice politician sau numit politic.

 10. Trebuia sa ne asteptam la asa ceva din partea lui Mutojanis . Cand Ponta a spus ca trebuie sa avem si avantajele Schengen si nu doar obligatii ,presedintele a spus ca acest prim ministru nu are ce cauta la Consiliul Europei . Acum este clar ca Johanis este un executant al ordinelor lu Merkel si nu reprezinta interesele poporului roman.

 11. Cum sa o supere Ciolhanis pe Angie. Nu-i hraneste ea pe taticul si mamica lui? Nu le da ea o mica pensioara sa aiba din ce trai? Nu ea l-a uns domnitor rasplatindu-i astfel serviciile? Cat despre Schengen, mai asteptati fratilor! Dupa ce vor trimite vreo 200 000 de refugiati sirieni,arabi, kurzi, etiopieni, irakieni si cate alte natii ne vor spune ca avem un potential terorist mare si in consecinta ciuciu Schengen. Pentru ca noi trebuie sa fim solidari cu Angie si Francois dar ei mai usor cu solidaritatea fata de noi.

 12. nu este presedintele romanilor din tara,este al celor de pe f.b. ! nu le are cu politica este o meserie in care este novice. a vrut presedentia ca sa se plimbe.

 13. Ne-apartenenta la Spatiul Schengen este benefica acum Romaniei in chestiunea migratiei din Orientul Mijlociu. Ne ajuta sa fim ocoliti si pe noi, si pe bulgari. Traseul prin BG si RO non-Schengen ar insemna pentru migranti patru granite in plus si un drum mai lung. Daca BG si RO ar fi in Schengen, odata ajunsi in Grecia sau Cipru, drumul le-ar fi mult mai simplu.
  Cred ca aici este de fapt jocul. Si este facut de serviciile secrete pentru ca este mult mai simplu si pentru ele din punct de vedere operativ. Balamucul din Macedonia, Serbia, Croatia, Ungaria ne-a ocolit. In Romania nu au fost migranti decat cativa rataciti.

 14. este şi el exact ca şi poporul pe care la ales să-l reprezinte! la aşa popor,aşa preşedinte şi parlament. e şi păcat să nu fim furaţi şi batjocoriţi când ne comportăm ca limacşii!

Leave a Reply