Secretul bancar trebuie să aibă o limită în ceea ce priveşte legislaţia cu privire la siguranţa cibernetică pentru că sunt grupuri mari, care, în goana după profit, trec graniţe, a declarat, joi, Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR.
‘Nu ştiu cum arată legea (securităţii cibernetice – n. r.) astăzi, dar încerc să răspund dintr-o perspectivă care are în vedere secretul bancar. Este limită şi la secretul bancar, pentru că sunt grupuri mari, care nu numai că în goana după profit trec graniţele, există totuşi o etică în afaceri. În goana după profit se trec anumite graniţe. Foarte grav este însă când se fac afaceri cu inamicul statului democrat. Ştiţi la ce mă refer. Grupuri bancare mari, care au avut de plătit miliarde din acest punct de vedere – şi nu mă refer numai la manipularea pieţei’, a spus Dăianu.
El a dat ca exemplu companii din mai multe state, cu cifre de afaceri mari şi care nu plătesc nimic fiscului.
‘Avem companii care au cifre de afaceri de zeci de miliarde – vedem în Marea Britanie, în Belgia, în Franţa – şi nu plătesc fiscului aproape nimic, în virtutea unei optimizări fiscale. Ce înseamnă optimizarea fiscală? Pentru ce? Că mutăm centrul de referinţă într-un paradis fiscal, în condiţiile în care statele sunt încordate la extrem cu bugetele naţionale, când sistemele financiare au fost salvate de bănci centrale, cetăţenilor, în ultimă instanţă, li se cere să plătească taxe şi impozite ca să ţină statul, statul care trebuie să furnizeze siguranţă. Acestea sunt probleme foarte mari la care trebuie să se găsească răspunsuri’, a subliniat economistul citat de Mediafax.

5 COMMENTS

  1. Uitaţi-vă naibii în grădina voastră pe care aţi distrus-o prin legi după mofturile şi cheful vostru!
    Ce?
    Acum după mizerii dai pe goarnă totul ?
    Nu mai aveţi credibilitate şi nu mai aveţi de unde să sugeţi fonduri? Leneşilor escroci!

  2. pai do nu Daianu, cum sa nu te optimizezi fiscal, daca poti, cind statul socialist are pretentia sa-ti ia 40, 50, 60% din profit? Nu va ginditi si la cauza? Nu va ginditi ca voi, politicienii, conducatorii, sefii nu aveti de fapt nici un drept in a fura banii astia de la proprietarii lor?
    La un 10% corporate tax, la 0% impozit pe venit, la 0% TVA, la ma im 10% accize pentru bunurile cu adevarat de lux (adica nu energia electrica, benzina, etc) si la multe alte biruri comuniste 0% n-ar mai face nimeni nici o evaziune, consumul ar creste de cinci ori, economia cu 30% pe an… singura chestie nasoala e ca 1-2 milioane de functionari care nu produc nimic de prin Anaf, MF si alti taxatori ca ei ar trebui sa inceapa sa munceasca, nasol ar fi ca unii ca matale si ca parlamentarii si europarlamentarii n-ar mai avea salarii, pensii, privilegii…. nasol ar fi ca politicienii ar cam disparea ca n-ar mai avea ce promite fara acoperire in schimbul voturilor si nici n-ar mai avea de unde fura… nasol ar fi ca lumea s-ar apuca de afaceri, de munca si ar exista bunastare si voi, conducatorii, n-ati mai avea o armata de umili carora ba la mariti taxele de trei ori ba le reduceti cu 10%.. nasol ar fi ca voi n-ati mai conta, pentru ca noi, ceilalti, nu am mai fi la mina voastra.
    Statul social e o utopie si e falit si falimentar ca si statul comunist, asta nu intelegeti voi, cei mai mari economisti ai lumii, economisti care insa nu reusti sa iesiti din paradigma lui Marx.

  3. Prin anii 1983-1984, dispărutul Institut de Cercetare de la Fundulea a dat publicității rezultatul cercetărilor privind cultivarea fasolei. Se preciza – în urma cercetărilor – cultivarea fasolea printre rândurile de porumb dublează producția de fasole la ha. Țăranul roman – fără cercetare – cultiva de zeci de ani fasolea prin lanul cu porumb. Dl. Daianau – un specialist cu multe perle din adâncul puțului gândirii sale – zici ca lucrează la Banca Națională de la Fundulea. Parca a fost ministrul … de fasole?

Leave a Reply