Thursday, January 23, 2025
2.5 C
Bucharest

Dezvaluiri bomba ale ministrului de Finante la Antena 3

Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a oferit explicații miercuri seara la Antena 3 privind principalele schimbări aduse Codului Fiscal modificat miercuri prin OUG.

Guvernul a aprobat, miercuri, prin modificarea Codului fiscal, o serie de măsuri privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale.

Modificările cruciale decise de Guvern

Una dintre cele mai importante măsuri este reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, a spus ministrul, miercuri, la Antena 3.

Scade impozitul pentru pensiile mai mari de 2000 de lei, se reduc impozitele pentru veniturile din chirii, iar impozitul pe dividende se menține la cota actuală.

Informații despre salarii și taxe

Ionuț Mișa a  declarat că s-a pus reflectorul pe subiectul privind transferul contribuțiilor sociale, neglijându-se alte subiecte din OUG.

Ce spune ministrul Finanțelor despre transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat

În 2017 avem un impozit pe venit de 16%, contribuțiile salariatului de 16,5 procente și angajator de 22,75%. În 2018, impozitul scade la 10%, contribuțiile salariatului ajung la 35%. Din contribuțiile pe care un angajat le plătește, 15 procente trec în continuare în 2018, 1,5 procente sunt eliminate, angajatorul din 22,75 procente 20 procente sunt transferate și vor fi beneficiu la salariat, rămânând o contribuție de 2,25 procente contribuția angajatorului.

Întrebat de ce a fost nevoie de aceste modificări, ministrul Mișa a spus: „S-a discutat foarte mult de motivație. Din date avem aproape 158.000 de companii care nu au plătit contribuțiile pentru angajați în cursul acestui an”.

„Este vorba de 2.100.000 de angajați”, a precizat ministrul.

Dacă cumva le scade unora veniturile, ce e de făcut?

„Am responsabilitatea necesară pentru a face lucrurile așa cum trebuie, pentru că eu ca părinte am responsabilitatea faptelor. Dacă exista riscul ca salariile să scadă spuneam de la început”, a răspunsul ministrul, la întrebarea lui Mihai Gâdea.

Potrivit ministrului, dacă mediul privat dorește să reducă salariile o poate face, dar nu are legătura cu transferul contribuțiilor. „O poate face și azi”, a spus Ionuț Mișa.

Ministrul Finanţelor Publice: Orice angajator responsabil și de bună-credință nu va reduce salariul angajatului

„Orice angajator responsabil și de bună-credință nu va reduce salariul angajatului și nu se va gândi să ia din beneficiul pe care statul îl acordă unui angajat în interes propriu. Doar un angajator care nu e responsabil poate face un astfel de lucru. Vorbim de mediul privat, pentru că la stat acest lucru e exclus”, a adăugat ministrul Finanțelor.

Ce se întâmplă cu salariile românilor în 2018

Ministrul Ionuț Mișa a explicat transferul contribuțiilor.

Sunt scutiți de la plata CAS și CASS cei care în anul precedent au obținut venituri lunare mai mici decât valoarea salariului minim.

Vezi în materialul video de mai jos cum se schimbă salariile după mutarea CAS de la angajator la angajat:

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a sustinut miercuri seara, la Antena 3, ca “supararea majora” provocata de ordonanta de urgenta privind noi masuri fiscale este provocata implementarea directivei europene privind evitarea reducerii artificiale a bazei de impozitare, si care a deranjat anumite companii multinationale prezente in Romania si care dispun de “bugete consistente de publicitate”.

“Directiva europeana ne va ajuta sa nu mai dam posibilitatea grupurilor multinationale sa stabileasca dobanzi uriase. Avem o situatie in care se imprumutau de la compania mama la 17% si plasau pe piata interna la 4%”, a spus Misa, invitat la emisiunea lui Mihai Gadea.

Acesta a sustinut ca “supararea majora” este provocata de “masurile adoptate in cadrul acestei directive care deranjeaza multe grupuri multinationale care foloseau aceste practici in trecut si care beneficiaza de bugete consistente de publicitate si incearca sa distraga atentia catre alte subiecte pentru a crea emotie”, relateaza Hotnews, care preia si reda masiv din declaratiile ministrului Misa facute la Antena 3 :

“Vreau sa ii rog pe romani, stiu ca poporul roman e inteligent, sa se gandeasca, am vazut ca sunt multi care incurajeaza iesirea in strada, un drept al fiecaruia dintre noi, sa citeasca aceasta ordonanta, sa se duca la sursa si sa se gandeasca daca ies in strada pentru interesul lor propriu sau nu cumva e o diversiune si ies in strada pentru interesul altora, pentru interesul unor companii”, a spus Ionut Misa.

Ministrul Finantelor a acuzat faptul ca “anumite companii nu au avut interesul ca aceasta directiva sa fie introdusa, pentru ca le va impiedica sa mai transfere anumiti bani in afara tarii, sa realizeze evitarea platii impozitelor in Romania”.

HotNews.ro transmite LIVE TEXT cele mai importante declaratii ale ministrului.

  • Una dintre cele mai importante masuri este reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%
  • Scade impozitul pentru pensiile mai mari de 2000 de lei, 250.000 de pensionari
  • La nivelul venitului din activitati independente se realizeaza aceeasi reducere la impozitul pe venit. Drepturile de autor se incadreaza la activitatile independente
  • (Gadea: care ar fi impactul?) Nu stiu exact suma exacta, dar discutam de zeci de mii de persoane
  • Se reduc impozitele pentru veniturile din chirii de la 16 la 10%
  • Cei are au venituri din arenda vor lua mai multi bani in 2018, la fel care obtin venituri din premii
  • Impozitul pe dividende se mentine la cota actuala
  • Va insemna o crestere de 7,1% la venituri din chirii, arende, pensii de peste 2.000 de lei, investitii, spre exemplu bursa, PFA si activitati independente

Despre transferul contributiilor sociale

  • S-a pus reflectorul pe acest subiect, neglijandu-se alte subiecte din OUG
  • In 2017, azi avem un impozit pe venit de 16%, contributiile salariatului de 16,5 procente si angajator de 22,75%
  • In 2018, impozitul scade la 10%, contributiile salariatului ajung la 35%. Din contributiile pe care un angajat le plateste, 15 procente trec in continuare in 2018, 1,5 procente sunt eliminate, angajatorul din 22,75 procente 20 procente sunt transferate si vor fi beneficiu la salariat, ramanand o contributie de 2,25 procente contributia angajatorului
  • Aceasta contributie a fost o solicitare din partea sindicatelor. Aceasta contributie in propunerea sindicatelor era mai mare. Am preferat sa alegem un procent mai mic
  • Exemplu concret, salariu brut de 3.200 lei avem net 2.244 lei in 2017. In 2018 netul e 2.246 de lei.
  • (Gadea: de ce a fost nevoie de o astfel de abordare? Pana la urma, nu se castiga foarte mult pentru angajatExista o situatie atat de problematica la neplata contributiilor, care nu mai e de natura penala in prezent?) Avem aproape 158.000 de companii care nu au platit contributiile pentru angajati in cursul acestui an. E vorba de aproape 2,1 milioane de salariati. Angajatul stie azi care a contributia pe care trebuie sa i-o plateasca angajatorul si ca poate solicita angajatorului sa ii faca dovada ca a platit aceste contributii. Se va introduce stopajul la sursa – retinerea angajatului a celor 35 de procente din salariu, dar nu le vireaza la buget si foloseste banii in scop propriu. Statul vine si spune daca ii furi banii angajatului noi iti facem dosar penal. E un element important care il va face sa se gandeasca de doua ori daca nu plateste acele contributii
  • Se vor intensifica si vor continua masurile de executare silita pentru angajatorii care nu platesc aceste contributii
  • ANAF a inceput masuri pentru recuperarea acestor creante. Sumele colectate au inceput deja sa creasca
  • Fiecare angajat se poate duce la angajatorul lui si sa-l traga de maneca: mi-ai platit contributiile, pentru ca eu vreau o pensie mai mare in viitor
  • Am discutat cu colegii de la Ministerul Muncii, e vorba de 6 milioane de contracte, dar transmiterea acestor date si informatii se poate realiza electronic
  • Nu trebuie sa te duci la Ministerul Muncii si sa depui in REVISAL acest contract. Lunar se depun un milion de contracte. Colegii nostri ne-au asigurat ca nu vor fi cozi si nu vor fi blocaje, nici macar la sistemul IT
  • (Mihai Gadea: Ce se intampla daca unor persoane le vor scadea veniturile?) Am responsabilitatea necesara pentru a face lucrurile asa cum trebuie, pentru ca eu, ca finantist, ca parinte, am trei fete, am responsabilitatea faptelor. Daca exista riscul ca salariile sa scada spuneam acest lucru de la inceput. Acolo unde mediul privat doreste sa reduca salariile o poate face, dar nu are legatura cu transferul contributiilor. O poate face si azi
  • (Gadea: Sub cuvantul de onoare de tata si de ministru, aveti deplina incredintare ca pentru cei de buna credinta si care nu vor sa profite de prilej, puteti da garantia ca asa ceva e exclus?) Da, si va spun si de ce. Orice angajator responsabil si de buna credinta nu va reduce salariul angajatului si nu se va gandi sa ia din beneficiul pe care statul il acorda unui angajat in interes propriu. Doar un angajator care nu e responsabil poate face un astfel de lucru. Vorbim de mediul privat, pentru ca la stat acest lucru e exclus.
  • Despre beneficiile la nivelul bugetului asigurailor sociale: se reduce deficitul de la 3,5 mld in 2017 la 4,6 mld in 2018.
  • Incepand de maine, in fiecare luna publicam primele 500 de companii care nu si-au platit contributiile la bugetul de stat. Cred ca va fi un nou stimulent pentru companii sa plateasca contributiile angajatului
  • Directiva europeana ne va ajuta sa nu mai dam posibilitatea grupurilor multinationale sa stabileasca dobanzi uriase. Avem o situatie in care se imprumutau de la compania mama la 17% si plasau pe piata interna la 4%
  • Cred ca supararea majora azi vine din masurile adoptate in cadrul acestei directive care deranjeaza multe grupuri multinationale care foloseau aceste practici in trecut si care beneficiaza de bugete consistente de publicitate si incearca sa distraga atentia catre alte subiecte pentru a crea emotie
  • Vreau sa ii rog pe romani, stiu ca poporul roman e inteligent, sa se gandeasca, am vazut ca sunt multi care incurajeaza iesirea in strada, un drept al fiecaruia dintre noi, sa citeasca aceasta ordonanta, sa se duca la sursa si sa se gandeasca daca ies in strada pentru interesul lor propriu sau nu cumva e o diversiune si ies in strada pentru interesul altora, pentru interesul unor companii
  • Anumite companii nu au avut interesul ca aceasta directiva sa fie introdusa, pentru ca le va impiedica sa mai transfere anumiti bani in afara tarii, sa realizeze evitarea platii impozitelor in Romania prin transferul unei licente in afara tarii unde impozitul e zero, spre exemplu.
  • La nivelul unei singure banci s-a diminuat profitul cu aproape 700 de milioane de lei
  • Sunt roman, cred in Romania si iubesc aceasta tara.
  • Nu am cedat niciunei presiuni, niciunei recomandari din afara sa stopam acestei practici
  • Pe parcursul timpului au fost destul de multe recomandari de a lasa lucrurile mai usor

 

Hot this week

PNL a fost avertizat în 2024 de Preşedintele Parlamentului European că e ceva în neregulă pe TikTok

Doi lideri #PNL recunosc faptul că preşedintele Parlamentului European,...

Câteva amintiri la dispariţia lui Teoharie Coca Cozma

Dispariţia unei voci consacrate a transmisiilor sportive, Teoharie Coca-Cozma,...

Crin Antonescu, despre suvernaniști : Suntem sănătoși la cap?

Moment antologic cu Crin Antonescu, despre suvernaniști : Suntem...

Aliaţii din NATO ne-au compensat financiar sistemul Patriot donat Ucrainei

Interviu acordat de ministrul apărării agenţiei Agerpres. AGERPRES: România a...

Purtătorul de cuvânt al NATO pleacă după doar 1 an

Purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Daklallah, pleacă din...

Topics

PNL a fost avertizat în 2024 de Preşedintele Parlamentului European că e ceva în neregulă pe TikTok

Doi lideri #PNL recunosc faptul că preşedintele Parlamentului European,...

Câteva amintiri la dispariţia lui Teoharie Coca Cozma

Dispariţia unei voci consacrate a transmisiilor sportive, Teoharie Coca-Cozma,...

Crin Antonescu, despre suvernaniști : Suntem sănătoși la cap?

Moment antologic cu Crin Antonescu, despre suvernaniști : Suntem...

Aliaţii din NATO ne-au compensat financiar sistemul Patriot donat Ucrainei

Interviu acordat de ministrul apărării agenţiei Agerpres. AGERPRES: România a...

Purtătorul de cuvânt al NATO pleacă după doar 1 an

Purtătorul de cuvânt al NATO, Farah Daklallah, pleacă din...

Trump schimbă Atlasul Mondial prin Ordin Executiv

Odată reinstalat la Casa Albă, Donald Trump va semna...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img