Declarația Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, in cadrul ședinței de bilanț a Serviciului Roman de Informații pentru 2015.
Concluzia bilanțului nostru este că suntem performanți, dar nu suntem perfecți.

Suntem performanți pentru că:
am prevenit orice posibil atentat terorist în România,
am sprijinit determinant justiția în combaterea corupției la nivel înalt,
am ținut sub control extremismul și crima organizată,
am construit un nivel adecvat de securitate cibernetică,
am furnizat permanent decidenților și partenerilor noștri intelligence de calitate.

Nu suntem perfecți pentru că mai avem de lucru în ceea ce privește transparența activității Serviciului. Și nu suntem perfecți pentru că nu am atins maximum în gestionarea resurselor.

Toate acestea le-am făcut într-un mediu de securitate extrem de complicat, cu un cadru legislativ inadecvat și în continuă schimbare. La 26 de ani de la înființarea SRI, prioritatea noastră este siguranța cetățenilor. Pentru că terorismul, corupția, crima organizată și agresiunile cibernetice îi vizează astăzi în mod direct.

În 2015, aceasta s-a tradus, spre exemplu, prin nepermiterea intrării în țară sau expulzarea din sânul societății a peste 340 de persoane cu risc terorist. Am avut și avem în atenție alte 9.000 de persoane care nu au acces pe teritoriul naţional.

Am trimis organelor de aplicare a legii peste 3.800 de informări și factorilor de decizie aproape 10.000 de informații, toate privind riscuri cu impact la nivelul concetățenilor noștri. Specialiștii SRI au gestionat peste 550.000 de alerte cibernetice. Avem un raport de bilanț plin de astfel de cifre. După parcurgerea procedurilor parlamentare, vi-l vom pune la dispoziție.

Țin să subliniez, însă, că evaluarea noastră în 2015 nu a fost atât despre cifre, cât despre oameni și misiunile lor. În spatele fiecărui rezultat stau zeci de ofițeri și sute de zile de muncă.Și mai stau și adevărații eroi ai intelligence-ului: sursele noastre.

Mai avem de lucru în ceea ce privește dezvoltarea unei percepții publice corecte. Și pentru că vorbim de percepții, precizez că în lumea serviciilor de informații continuitatea și predictibilitatea sunt atuuri strategice. Din acest motiv, niciun director responsabil nu generează seisme. Asta ca să răspund la unele dintre întrebările din spațiul public.

Un alt atu este respectarea legii. Deciziile recente nu au un impact major în intelligence, dar pot afecta eficiența aplicării legii. Ne-a fost încredințată o misiune pe care am îndeplinit-o cu succes și cu eforturi considerabile.

Spre exemplu, volumul de prelucrare a datelor din capacități tehnice era de trei ori mai mare decât nivelul optim. Abia acum ne îndreptăm spre normalitate. Asta, ca să răspund altor întrebări din spațiul public.

În ceea ce privește prioritățile pentru anul în curs, acestea sunt prevenirea terorismului pe teritoriul național și sprijinirea efortului internațional de combatere a acestui flagel.

Vrem să păstrăm și să dezvoltăm cele peste 100 de parteneriate active, cu accent pe relațiile regionale. România este astăzi o redută de securitate, dar avem grijă să nu ne transformăm într-o insulă între vecinii noștri.
Gestionarea migrației poate deveni un risc în condițiile degradării continue a stării de securitate din Orientul Mijlociu și a modificării rutelor balcanice. Trebuie să fim pregătiți să o gestionăm.

Suntem, de asemenea, atenți la provocările de securitate din est, indiferent dacă vorbim de agresivitatea Rusiei, instabilitatea Ucrainei sau lipsa de predictibilitate a Moldovei.

Fluctuațiile economice, resimțite rapid în plan social, continuă să ne preocupe, în condițiile în care sunt intrinsec legate de nivelul de corupție și de evaziune fiscală, respectiv de volatilitatea unor piețe externe.
Nu putem să ne asumăm singuri aceste responsabilități, de aceea mizăm în continuare pe sprijinul tuturor partenerilor noștri instituționali.

Inclusiv astăzi, în cadrul bilanțului, am primit astfel de asigurări. Chiar și așa, nimeni nu poate garanta succesul absolut și, după cum s-a demonstrat în Europa, nu există serviciu de informații infailibil.

Dar avem o reputație solidă în lumea intelligence-ului și aceasta se bazează pe fapte, nu pe percepții. Avem un nivel ridicat de securitate individuală și colectivă în România. Și acestea sunt fapte, nu percepții. Și sunt totodată angajamentul nostru pentru viitor. Ca de la cetățeni la cetățeni.

Vă mulțumesc!

==============

Iata si declaratia presedintelui Klaus Iohannis :

„Am participat astăzi la bilanțul Serviciului Român de Informații și le-am dat un mesaj, pe care pot să îl sintetizez simplu: Serviciul Român de Informații și-a făcut datoria – pe deplin, cu eficiență și seriozitate.

Am ținut să mulțumesc celor care lucrează în Serviciul Român de Informații și care, prin profesionalismul lor, fac România mai sigură, într-o perioadă cu multe probleme și riscuri.

Cred că cea mai bună recunoaștere a activității Serviciului este însă gradul de încredere de care se bucură din partea cetățenilor României.

Pentru 2015, am dorit să subliniez câteva aspecte. În primul rând, România este o țară sigură, scutită de incidente de securitate și terorism. Am mulțumit celor care lucrează în SRI pentru că au asigurat securitatea cetățenilor României.

În al doilea rând, SRI a contribuit esențial la lupta împotriva corupției, care rămâne unul din cele mai sensibile subiecte, relevant deopotrivă pentru instituții, dar și pentru opinia publică.

Am remarcat și activitatea împotriva rețelelor de evaziune și crimă organizată, dar și rolul jucat de SRI în zona de cyber intelligence. Nu în ultimul rând, mă bucur să constat că SRI este un partener respectat și credibil în comunitatea de informații euroatlantică și contribuie la profilarea României ca furnizor de securitate în regiune.

Cu această ocazie, ne-am îndreptat atenția și asupra viitorului. Am spus celor prezenți ce aștept de la Serviciul Român de Informații și ce cred că așteaptă cetățenii. În primul rând, aștept continuitate și consecvență în acțiuni și în rezultate. În materie de securitate nu este loc decât de profesionalism 100%. Consider că pe fondul creşterii alarmante a ameninţării teroriste în Europa, colaborarea şi coordonarea serviciilor de intelligence din toate statele europene este esenţială.

În plan intern, Serviciului îi revine în continuare o misiune esențială în ce privește apărarea statului de drept și lupta împotriva corupției. Pe de altă parte, cred că cetățenii așteaptă de la Serviciu două lucruri în mod special: să fie în siguranță și să le fie respectate drepturile și libertățile. În ambele direcții, SRI are o datorie importantă.

Am vorbit și despre restanțele pe care le avem în materie de legislație. Mă refer aici atât la reluarea discuției cu privire la legislația din domeniul securității cibernetice, cât și la ansamblul reglementărilor în domeniul securității naționale. Absența unei legislații coerente, unitare și actualizate în materie de securitate națională rămâne o temă sensibilă. Avem nevoie de o reformă legislativă, care necesită timp, dezbatere și coordonare, dar nu mai poate întârzia.

În fine, într-o societate democratică controlul parlamentar eficient este esențial și poate să asigure premisele transparenței, colaborării între instituții și credibilității publice a Serviciului.

O atitudine deschisă a SRI în raport cu Comisia de Control Parlamentar și în raport cu societatea este semnalul că Serviciul respectă rigorile unui stat democratic și acționează în acord cu principiile lui.

Într-o democrație consolidată, politicile şi strategiile de securitate trebuie să beneficieze de un cadru de dezbatere şi susţinere la nivelul societăţii.

Vă mulțumesc!”

9 COMMENTS

 1. Aha! Eu crezusem ca SRI-ul e primul organism planetar care atinsese perfectiunea! Sa zicem ca e doar un truism ce a spus Sefu’ SRI, ca parca truism se cheama cand spui ceva ce n-are rost, pentru ca stie tot prostu’ ca perfectiunea nu exista! Ea nu a fost atinsa in niciun domeniu. Pa

  P.S. Nea Radule, pagina ia f mult la incarcare, pentru ca are multe reclame, imagine, istoric in ea. Vrei sau nu sa ma crezi, eu iti spun ca asa e! Cu PC-ul stau top, deci nu se pune problema. Intelegi… Sal

 2. Off-topic:

  Transmiteti-i ministrului economiei prin intermediul emisiunii dvs. daca puteti, ca “planul de dezvoltare al economiei” este de fapt “a economiei”, si nu “al economiei”. Asa ca o face el plan de dezvoltare pe durata lunga desi guvernul din care face parte este provizoriu, dar transmiteti-i ca indiferent ce plan de dezvoltare vrea sa faca, sa inceapa mai intai cu limba romana, asa cum am facut toti in viata aceasta. Sa se apuce dupa aceea de ministeriat, ca ne-am saturat deja de tot felul de retardati in inaltele dregatorii de stat.

 3. sunteti performanti o duda.cica au prevenit orice atentat terorist.normal,cine dracu vine sa se arunce in aer in romanica?ar avea acelasi impact mediatic ca atentatul de zilele trecute din asia sau turcia daca nu chiar mai mic.au tinut sub control extremismul.sa mori de ras.au arestat un ametit de ungur care dorea sa faca show de revelion si mama ce victorie rasunatoare . apropo ,ce a patit ungurasul pana la urma?ca in decembrie era mare terorist, ii dadeau 20 de ani cel putin.

 4. Cum bre?
  ””Suntem performanți pentru că:
  am prevenit orice posibil atentat terorist în România,
  am sprijinit determinant justiția în combaterea corupției la nivel înalt,
  am ținut sub control extremismul și crima organizată,
  am construit un nivel adecvat de securitate cibernetică,
  am furnizat permanent decidenților și partenerilor noștri intelligence de calitate.”’
  Gata ai terminat lista laudelor? Mai ai cel puţin 2 fraze importante şi anume:
  – i-am ocolit pe fabricanţii de acte false sau legale pentru imigranţi(acum cîteva săptămîni au fost dovezi)
  – CNP-urile şi numele cu prenume le-am ocolit dîndu-le şansa escrocilor să se folosească de ele(împrumuturi în baza altor nume şi nu a celui care a împrumutat, acte româneşti false în mîinile unora care sunt plecaţi în străinătate)!
  Şi sunt destule! Şi toate au fost pe micile ecrane în ultimii 3-5 ani !

 5. Off-topic:

  Transmiteti-i daca puteti jurnalistului Ovidiu Zara care se afla la o lungime de masa de dvs., ca nu e frumos ce baga la Romania TV in urma cu nu mai mult de doua saptamani de zile ca, citez: “…ce face Voiculescu pe postul lui…”. Va dati seama ce baga, era ceva cu conotatie negativa despre ce se transmitea pe postul dvs., Antena 3. Asa incat, eu inteleg ca sunteti deschisi la dialog cu oricine si ca va invitati in studiou la discutii nu numai sustinatorii sau prietenii, ci si adversarii, dar eu cred ca dl. Ovidiu Zara face totusi eforturi sustinute pentru a se ridica la statutul de “gaozar” la care l-a ridicat cu ceva timp in urma primul sticlist al tarii, Sefu’ Statului.

  P.S. Spune-mi cu cine te imprietenesti, ca sa iti spun cine esti!”

 6. Domnule director lasati pe altii sa spuna ca suntem performanti. Eu unul simt zi de zi cat de performant este SRI-ul, ma uit in jur si constat.
  Normal ca un serviciu secret national sa fie performant, totusi lasati cetatenii s-o spuna iar, colegii de breasla sa va respecte si sa va aprecieze.

 7. “Suntem performanti dar nu perfecti.”
  La capitolul performanta se poate vorbi DOAR prin raportul cost-eficienta-performanta. Esential pentru a defini si stabili performanta corect.
  De ex. ce cheltuieli (detaliat) au fost facute in 2015 pentru desfasurarea unor servicii operative de orice tip si altele: urmarire, supraveghere , combatere actiuni teroriste, protectie atac economic, alerta/stopare atac cibernetic, noi achizitii – mijloace specifice de lucru…… etc.
  Cu alte cuvinte cat s-a cheltuit si in ce mod pentru nivelul de performanta.
  Altfel suna frumos ca o expunere generala de realizari si reusite in termeni vagi si in cuvinte frumoase.
  Cifre domnilor-bani cheltuiti : la un popor cu cel mai mic nivel de trai din Europa -rusinos si NEDREPT DE MIC, laudele de performanta de tip general, nu ridica si tara pe o culme a performantei. Poti sa ai un serviciu ultra-dotat (performant) si o tara ultra-saraca. Datele raman aceleasi in acest caz : proaste. Nimic de LAUDAT, ok? dimpotriva -trist.

Leave a Reply