Judecatorii de la Curte de Apel Bucuresti sustin ca Mircea Basescu si intermediarul Marian Capatina, prin faptele pe care le-au savarsit, au acreditat ideea ca justitia este la discretia influentelor lor si au profitat de pozitia pe care o are fratele presedintelui, relateaza Agerpres.
“Este de remarcat faptul ca inculpatii au inteles sa urmareasca obtinerea unor foloase substantiale de pe urma persoanelor interesate sa rezolve pe cai ilicite anumite probleme judiciare, promitand o hotarare favorabila in schimbul unor sume de bani, cu consecinta afectarii increderii publicului in functionarea sistemului judiciar, acreditand ideea ca justitia este la discretia influentelor lor, profitand de pozitia pe care o are inculpatul Basescu Mircea pentru a da credibilitate afirmatiilor facute”, se arata in motivarea deciziei luata de CAB pe 27 iunie, prin care a fost a fost mentinuta arestarea preventiva pentru 30 de zile.
Magistratii noteaza ca arestarea lui Mircea Basescu este necesara pentru “inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica”, acestia luand in calcul si gravitatea faptelor in acest caz.
“Raportat la criteriile impuse de art. 223 alin. 2 Cpp, pe baza evaluarii gravitatii faptelor, a modului si a circumstantelor de comitere a acestora, precum si a persoanei contestatorilor-inculpati, se constata ca privarea acestora de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica. Judecatorul de drepturi si libertati apreciaza ca masura arestarii preventive este proportionala cu gravitatea acuzatiei, raportat la modalitatea de savarsire a faptelor si la rezonanta sociala a unor asemenea activitati infractionale, in contextul in care onestitatea magistratilor este o conditie esentiala pentru infaptuirea actului de justitie. In situatii de genul celor din prezenta cauza este imperios necesar ca statul sa aiba mijloace utile pentru contracararea fenomenului coruptiei sau cel putin limitarea efectelor acestuia, data fiind evolutia acestui fenomen”, se mai arata in document.