Medici din Timişoara îi îndeamnă pe pacienţii cu Covid-19 să aibă încredere în cadrele medicale, iar managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara, Cristian Oancea, a spus că medicii nu sunt inchizitori şi că au ajuns la un prag de disperare când văd că nu mai au ce face. La rândul său, medicul Virgil Musta a precizat că mulţi pacienţi confirmaţi cu coronavirus au rămas în spital pentru a-şi proteja familiile, dar sunt şi unii care au plecat, chiar cu mijloace de transport în comun.

Cristian Oancea a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în Timişoara lucrurile sunt încă ţinute sub control.

“În acest moment ne bazăm şi le mulţumim colegilor de la Spitalul CFR pe care ne bazăm ca şi supot, Spitalul Municipal şi-a format o zonă roşie şi urmează Spitalul Judeţean. Iar focarul de la Gâtaia astăzi şi mâine urmează să facă şi un pavilion pentru pacienţii lor şi sperăm că încă putem să ţinem lucrurile sub control, dar îndemnăm să se asculte glasul autorităţilor şi să se aibă încredere în medici pentru că noi suntem aici, noi nu suntem torţionari, noi nu suntem inchizitori, suntem medici, suntem oameni pentru oameni şi noi am ajuns la un prag de disperare când vedem că nu mai avem ce putem face”, a afirmat managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara.

El a mai transmis pacienţilor că în spitale au parte de toată medicaţia posibilă.

“Faptul că un cadru medical crede sau nu crede în existenţa Covidului important ca la locul de muncă să se protejeze conform regulamentelor. Pentru că nu e vorba de viaţa acelui cadru, este vorba de viaţa acelor pacienţi. Adică, crezul unui pacient nu înseamnă şi crezul celuilalt pacient. Noi suntem aici pentru pacienţi să îi vindecăm. Noi credem foarte mult în Dumnezeu. Faptul că unii dintre pacienţi aleg să creadă unele ştiri care nu au o bază nici ştiinţifică, nici fundamentală, le respectăm acest crez, dar în momentul în care vin la spital, să vină cu încredere că vom face tot ce este posibil, ba chiar mai mult pentru ei şi credeţi-ne că ne-am zbătut foarte mult ca să aducem studii clinice prin care pacienţii să aibă acces la toată medicaţia posibilă, să facem tot pentru ei”, a precizat Cristian Oancea.

El a mai solicitat oamenilor să respecte măsurile de protecţie, să se spele de pe mâini, să poarte masca şi să păstreze distanţa fizică.

“Suntem obosiţi, suntem frustraţi, suntem într-un prag în care inclusiv astăzi am avut un pacient care a semnat că vrea să plece deşi era simptomatic şi aseară domnul doctor Arafat a atras atenţia asupra pacienţilor care riscă pe propria răspundere să plece din spital şi să facă forme severe ale bolii. Rugăm oamenii să respecte aceste măsuri banale de protecţie, practic cei şapte ani de acasă, să ne spălăm pe mâini, să aerisim camerele, să respectăm distanţarea fizică şi să purtăm masca. Nu sunt măsuri coercitive, nu sunt măsuri aşa de dure, dar aceste măsuri ne pot duce la salvarea de vieţi”, a precizat Cristian Oancea.

El a mai afirmat că pacienţii asimptomatici lăsaţi acasă sunt luaţi în evidenţa medicului de familie, dar a întrebat ce se întâmplă în cazul în care starea de sănătate a acestuia se agravează brusc şi nu mai poate suna la ambulanţă.

“Sunt pacienţi asimptomatici care sunt lăsaţi acasă şi luaţi în evidenţa medicului de familie cum într-un fel cred că dacă incidenţa va creşte este şi normal să se întâmple. Dar ce se întâmplă dacă un asimptomatic sau un pacient cu simptome uşoare cum a fost la noi în două, trei zile se degradează şi nu mai ajung să sune la ambulanţă. Ce se întâmplă dacă face un stop respirator acasă? Sfatul nostru este să aveţi încredere în deciziile medicale şi toţi specialiştii, indiferent din ce colţ al ţării, vorbim aceeaşi limbă”, a precizat Cristian Oancea.

La rândul său, medicul Virgil Musta a spus că cei mai mulţi pacienţi pozitivi au ales să rămână în spital să îşi protejeze familia, dar sunt şi pacienţi cu Covid-19 care au ales să meargă acasă, unii dintre ei plecând cu mijloacele de transport în comun.

“Majoritatea au solicitat să rămână internaţi în spital pentru că, fiind pozitivi, vor să-şi protejeze familia. Sunt şi pacienţi care de-abia au aşteptat această decizie pentru a putea pleca, din păcate nu toată lumea are responsabilitate şi pleacă chiar cu mijloacele de transport în comun, noi nu putem să îi oprim, noi suntem obligaţi în momentul în care solicită externarea pe propria răspundere să facem formele de externare”, a declarat Virgil Musta.

El explicat că unii pacienţi aleg să meargă acasă pentru că se simt bine.

“Consideră că au fost trataţi suficient şi simţindu-se bine preferă ca în continuarea izolării să fie la domicliiu. Au fost şi pacienţi care au venit să ne anunţe că sunt pozitivi, le-am atras atenţia că este recomandat ca prima oară să fie evaluaţi pentru că boala, chiar dacă iniţial eşti asimptomatic sau cu formă uşoară poate evolua foarte rapid într-o formă severă şi este bine să le facem nişte investigaţii”, a transmis Virgil Musta.

El a menţionat că au fost pacienţi care au venit la spital să anunţe că sunt bolnavi şi dacă au nevoie o să apeleze la cadrele medicale.

Virgil Musta a precizat că până acum de la unitatea medicală au fost externaţi 5-6 pacienţi la cerere şi unul s-a întors cu o formă mai gravă, scrie news.ro

Si directorul medical al Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes se revolta.

Dr Simin Florescu trage un semnal de alarmă cu privire la cei care susțin teorii conspiraționale despre COVID și care refuză să poarte masca sanitară. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a medicului.

Simin Florescu le propune acestora să își imagineze scenariul în care ar sta fără mască într-o secție de terapie intensivă, alături de pacienți infectați cu coronavirus, care abia mai respiră.

“Nu crezi în Covid. Ok. Nu crezi că trebuie mască. Ok.

Păi atunci hai cu noi în terapie intensivă, lângă vreo 2 bolnavi din ăștia închipuiți, care se fac că au Covid. Intri fără mască ( că e inutilă, zici, nu?), și stai acolo 10 minute, timp în care respiri profund. Lângă bolnavii care nu au Covid. Aia care stau cu masca de CPAP sau sunt intubați. ”, spune medicul.

Ce se întâmplă cu protestatarii din Piața Victoria

”Ăia care se zbat să tragă aer în plămâni, cu disperarea unui om care se îneacă…. Aaa, parcă e altfel decât în piața Victoriei, unde te cațeri pe lăzi și urli aiurea, nu? Așa, respiră aaadââânc, trage aer în piept, dă-l afară…. ….poate mai și tușește careva pe lângă masca de CPAP….

Așaaaaa, acum așteptăm 6-7 zile. Ne chemi tu când te apucă….cum ce, Covidu ăla care nu există. Ai curaj? ….că la vorbe sunteți meșteri toți…..doctori sunteți toți….incredibil!”, este mesajul medicului Simin Florescu.

3 COMMENTS

  1. Stii ceva Radu, nu ii contest pe medicii care isi fac treaba, pentru munca lor, primesc salariul consistent(dar tot cuc mana intinsa la bolnav), ei si-au ales meseria si nu cetateanul l-a obligat sa se faca medic! Pe mine ma deranjeaza teroarea si infricosarea mentinuta in tara imbolnavind cetatenii! O dovada mai reala si clara, unde poti gasi? In calupul publicitar recitat la tv, citez:”…poarta masca, numai asa poti sa crezi ca esti in siguranta”!
    Asta e sloganul publicitar de la guvern, care iti spune fara nicio problema adevarul, si anume “…POARTA SA CREZI CA ESTI IN SIGURANTA”! Care siguranta, bre? Sa crezi inseamna ca te pacalesti, te minti singur ca esti naiv sau prost! Care siguranta bre, daca astia chiar sunt sub orice critica, nu sunt in stare sa compuna un slogan fara sa jicneasca cetateanul sau fara sa il minta! Cum naiba sa crezi in slogane, trebuie sa fii tamp sa crezi inainte de a cerceta si vedea in jur! Din start se calca totul in picioare! Acest slogan este echivalentul “guvernului troc” pus in functie cu ajutorul psd-alde plus restul! Astia isi bat joc de tot si toate care inca mai rezista in tara asta!

  2. ,,vom face tot ce este posibil, ba chiar mai mult pentru ei”. Sa fii ,,doctor” si sa o tii sus si tare sprijinind masuri abuzive ca termoscanarea care cica ,,ajuta” la prevenirea raspandirii virusurilor este pentru ,,prostii” care inca nu se incoloneaza la rand in fata portarului cu scula de masurat ,,una, alta” un semnal ca ,,doctorul” ori are un interes sa mai ramana pe scaunul de ,,sef” pe care a fost urcat ori isi apara ,,castigurile” venite legal (sau nu?) luptand pentru ele cu ,,prostimea”.
    Ce sa mai vorbim de purtatul mastii 8 ore/ zi la serviciu? Orice ,,doctor” (chiar si aia cu diplome obtinute la kg) care-a apucat sa buchiseasca cate ceva prin scoala pricepe ca-i un mare risc de aparitie a unor disfunctionalitati respiratorii purtatorului. Ca sa nu mai vorbim ca purtatu-i oricum degeaba. Avand in vedere comportamentul uman al fiecarui individ cat si a faptului ca virusurile se transmit oricum (cu masca, fara masca).
    Geaba-i spui unui analfabet functional ca pentru a lua virusul nu-i nevoie sa inghiti o flegma de la vreun infectat simptomatic/ asimtomatic. E suficient sa-si sufle nasul unul cu virus si chiar daca el crede c-a suflat tot in batista i-a ajuns si pe mana, arunca batista da’ fiind in supermarket nu fuge la baie sa se spele ,,minim 20 sec’’ ci pune mana pe o punga de cereale, da’ se razgandeste si n-o cumpara. Vine apoi alt client echipat ,,regulamentar’’ si ia punga de cereale contaminandu-se. Nu conteaza cantitatea de virus pe care a luat-o pt. ca se dezvolta in corp in cateva zile (in functie de cat de slab imunitar e individul, asta si ,,doctorii” din ce in ce mai ,,binevoitori” sa-i trateze pe infectati pot confirma). Concluzie: n-are nici o treaba masca si termoscanarea. ,,Masurile;; astea protectioniste de facut ,,bine” cu forta sunt de fapt metode de ,,instruire’’ a populatiei in vederea adevaratelor masuri care vor veni. Sigur c-a simtit cate ceva si d-nul Tudor (fiind cu o inteligenta peste medie) dar …

  3. Tare a-și fi curios cum ar mai gândi Radu Tudor după ce ar fi ținut forțat in spital ca asimptomatic peste 60 de zile

Leave a Reply