Home Articole Iliescu da de toti peretii cu Ponta si Ghita

Iliescu da de toti peretii cu Ponta si Ghita

3316
71

Presedintele de onoare Ion Iliescu a facut o analiza a situatiei din PSD si critica in termeni foarte duri actuala conducere :

ponta cu conducerea

Scrisoare deschisă către membrii si simpatizanții PSD

28/11/2014

“Dragi prieteni,

Voi fi extrem de direct. Am participat la ședința Biroului Executiv Central al PSD din 27 noiembrie 2014, prezentând colegilor din conducerea partidului un apel la rațiune și la sinceritate.

PSD trece printr-un moment dificil, după pierderea alegerilor prezidențiale. În cei douăzeci și cinci de ani care au trecut de la Revoluția din Decembrie 1989 nu este singurul moment de acest gen. Și nu este PSD singurul partid care trece prin astfel de momente. Important este să fim solidari, să înțelegem de ce am pierdut, unde am greșit, și să luăm decizii în consecință. Înainte de a căuta vinovați, avem de căutat soluții pentru problemele cu care ne confruntăm.

Din păcate, ieri am avut parte, în locul unei analize, de o măsură extremă: excluderea din partid a trei membri ai Comitetului Executiv, masură care nu a rezolvat niciuna dintre problemele partidului. De fapt, ea nu a făcut decât să le agraveze. Este motivul pentru care am votat împotriva excluderii celor trei colegi: Mircea Geoană, Marian Vanghelie și Dan Șova. Nu cred că delictul de opinie are ce căuta printre valorile unui partid democratic. În același timp fac un apel la cei trei excluși din partid: să nu se lase antrenați, în perioada urmatoare, în acțiuni îndreptate împotriva partidului. Ar face rău, crezând că fac un bine.

Mai grav decât acest gest pripit este faptul că liderii partidului nu înțeleg ce le reproșează cu adevărat membrii și simpatizanții PSD. Este vorba despre faptul că, de la o vreme, și mai ales în campania electorală care a trecut, PSD a evitat cu obstinație să-și asume identitatea sa de stânga, social democrată. Da, personal, am susținut formarea USL, și alianța cu PNL. Am susținut guvernarea PNL, până în 2008. Am făcut toate astea condiționat, insistând pentru păstrarea identității noastre ideologice, de social-democrați, lucru care, până la un punct, s-a întâmplat.

Acum se conturează la vârful partidului scuza că Victor Ponta ar fi pierdut pentru că eu aș fi communist, ceea ce ar afecta imaginea partidului. Este o mizerie, și un act de lașitate, lucruri pe care nu le pot înțelege și accepta. Cu explicația asta toți cei care trebuie să-și asume responsabilități pentru insucces sunt exonerați de orice raspundere. Fuga de răspundere nu este o soluție.

PSD este partidul Revoluției, prin filiația FSN-FDSN-PDSR-PSD. Prin Revoluție, România a făcut cea mai radicală ruptură de comunism din Estul Europei. Că partidul n-a știut să spună apăsat aceste lucruri, e greșeala noastră. Dar este de neînțeles lipsa de reacție a partidului atunci când oameni care nu știu nimic despre trecut, în afară de etichetele puse de adversarii noștri, strigă ”Jos comunismul!” într-o țară care suferă grav de pe urma exceselor și eșecurilor capitalismului. Este și mai de neînțeles-și de neacceptat-ca necesara critică a aceluiași capitalism să fie mai articulată, și mai pertinentă, la oameni de dreapta, decât la reprezentanții partidului nostru.

Așadar, refuz să primesc lecții de la oameni care cred că și-au cumpărat un partid, PSD, și îl conduc, direct sau prin interpuși, ca pe o corporație. PSD nu este proprietatea nimănui. PSD nu este o investiție, și nici programul său politic nu se confundă cu un plan de afaceri. Iar guvernarea nu este un profit, care trebuie maximizat cu orice preț. Această viziune caricaturală ne-a făcut mai mult rău decât orice altceva în această campanie electorală. Dacă vom continua pe drumul ăsta, eșecul nu este departe. Viața oamenilor nu se reduce doar la bani.

Nu fac parte dintre aceia care cred că săracii trebuie să fie reprezentați politic numai de săraci, că bogații nu au ce căuta la stânga politică. Pot da o lungă listă de oameni avuți, din familii aristocrate, care au făcut politică de stânga, în partide comuniste. Când am vorbit despre ”săraci și curați” mă refeream la modul în care este făcută bogăția de către unii, bogați și corupți. Le urez celor avuți cât mai multe succese în afaceri. Dar să nu amestecăm lucrurile. Dacă ai succes în afaceri nu înseamnă că ești automat un om politic. Această calitate nu se poate câștiga cu bani. Această calitate se dobândește în timp, cu multă muncă, și presupune câștigarea, și nu cumpărarea, încrederii oamenilor.

Refuz să primesc lecții și de la oameni care pun interesul personal înaintea interesului public, care nu au demonstrat nimic în politică, în schimb au reușit să îndepărteze oamenii de partid, prin aroganță și dispreț. Astfel de oameni, ajunși în fruntea partidului, sunt printre motivele pentru care românii nu l-au votat pe Victor Ponta în turul doi.

Plătim acum prețul confuziei ideologice din ultimii zece ani. Nu deplasarea spre centru o putem reproșa PSD. Ea este firească, până la urmă, ținând cont de schimbările din societate. Ce trebuie să ne reproșăm este obsesia noastră de a fi acceptați de cei de ”dreapta”, care nu ne vor accepta niciodată, pentru ca suntem adversarii lor firești. Nu pentru ei facem politică, ci pentru cei care se recunosc în valorile și principiile stângii. Și, orice s-ar spune despre noi, la guvernare am fost mai performanți decât dreapta. Dar și despre asta se pare că ne este jenă să vorbim!

Noi suntem pe cale să pierdem competiția la nivelul ideilor. Și o pierdem pentru că, deși sunt atâția oameni, tineri sau mai puțin tineri, cu studii de cea mai bună calitate, aici sau în străinătate, declarați la stânga, ei nu au cu cine comunica în PSD! Să nu ne ferim de acest adevăr dureros. Oamenii aceia au convingeri ferme și ne reproșează faptul că noi nu mai credem în valorile stângii. Ce să le spun celor care îmi reproșează asta? Ce să le spunem celor care ne reproșează structurarea partidului doar ca un instrument de exercitare a puterii, fără ideologie și fără preocupare pentru construcția ideologică?

Din păcate, în loc de programe serioase, noi le-am oferit generalități în această campanie electorală, care nu au avut nicio legătură cu agenda lor. Iar inițiativele sociale ale guvernului, câte au fost, au fost prost promovate și explicate. Chiar nimeni n-a putut combate convingător inepția pe care o auzim de mai bine de un deceniu, anume că măsurile sociale, destinare reducerii polarizării economice și sociale, creșterii justiției sociale și egalității șanselor, nu sunt ”pomeni sociale”, ci obligația unei guvernări responsabile? Că astea nu au legătură cu ciclurile electorale?

Sunt multe lecții de învățat din această înfrângere. Poate cea mai importantă este aceea că nu putem câștiga, dacă între partid și liderii lui există o ruptură. Din păcate, ea există acum. Mă tem că nu funcționează acel dialog necesar-și obligatoriu-cu activul de partid, cu organizațiile si membri de partid, cu cetatenii. Analiza trebuie să înceapă de la bază. Democrația internă de partid nu este o vorbă în vânt. Și nu e cazul s-o transformăm noi, un partid de stânga, într-o formă fără fond!

Am atras atenția, și nu o dată, asupra pericolului care apare ori de câte ori PSD guvernează, și anume ca toată lumea pleacă la guvernare, iar partidul rămâne de izbeliște. Din păcate așa este și acum, și rezultatele se văd. Trebuie să rezolvăm împreună această problemă, esențială pentru consolidarea partidului, în perspectiva alegerilor din 2016.

Conducerea PSD este prea stufoasă, și din cauza asta ineficientă. Multiplicarea centrelor de decizie duce la diluarea răspunderii și, în final, la nicio răspundere. Am devenit un partid-spectacol, iar organismele sale colegiale de conducere, forme fără fond.

Am afirmat, alături de alții, că nu cred că ieșirea de la guvernare ar fi o idee bună. Trebuie să ne asumăm în continuare această sarcină, și să guvernăm serios, fără concesii față de identitatea noastră social-democrată. Dacă vrem să rămânem cel mai puternic partid al țării, trebuie să guvernăm profesionist, în interesul cetățenilor. România are nevoie, în primul rând, de politici publice solide în domeniul social. În același timp nu este de ignorat nevoia unor măsuri de esență liberală în economie, dar și aici se impune o observație, care vine ca urmare a nemulțumirilor din societate: capitalul românesc trebuie pus pe picior de egalitate cu acela străin, și nu discriminat.

Se impune o remaniere guvernamentală, cu formarea unei echipe solide, profesioniste, coerente, care să guverneze în consecință. Avem nevoie de oameni care să nu poată fi atacați în niciun fel, nici în plan moral, nici în plan profesional.

O altă slăbiciune a PSD o reprezintă modul în care funcționează grupurile sale parlamentare. Este nevoie de o agendă de priorități și de mobilizarea exemplară la vot. Iar în acest sens, liderii de grup parlamentar au la ce să reflecteze. Dar să nu se mulțumească doar cu asta. PSD are nevoie de o schimbare radicală, de fond, a activității sale parlamentare.

Cred că trebuie să revenim la votul pe listă, măcar pentru Camera Deputaților. Iar cei care vor candida la viitoarele alegeri din 2016 să fie cunoscuți cât mai repede, pentru a asigura o componență cât mai solida grupurilor de senatori și deputați ai PSD. Același lucru este valabil și pentru candidații noștri în alegerile locale – primari, președinți de consilii județene, consilieri.

Este cazul ca, în pregătirea Congresului, să se pună în discuție o nouă ofertă politică, un nou proiect de țară, o nouă ofertă electorală. Toate astea plecând de la nevoile și așteptările oamenilor. Să nu ignorăm pe nimeni, mai mult, să nu uităm că sunt aproape opt milioane de oameni care nu au votat. De ce nu au votat? Poate pentru că nu le-am oferit o miză, un motiv să vină la vot. Electoratul se construiește, nu apare spontan. Dar mai ales se fidelizează, prin bună guvernare. Plătim consecințele a zece ani de vot emoțional, pe teme care nu au legătură cu viața oamenilor. Nu trebuie să mergem și noi pe acest drum, facil și periculos.

Nu avem de ce să ne fie rușine de identitatea noastră. Nu avem de ce renunța la valorile stângii. Trebuie să renunțăm însă la vanitate, la superficialitate, la abordarea conflictuală a problemelor din partid. Dacă ne concentrăm asupra căutării ”vinovaților”, în loc să căutăm soluții, vom eșua și în guvernare, și vom deveni un partid fără prea multă relevanță pe scena politică. De unde și apelul meu la responsabilitate și la sinceritate din partea tuturor.”

71 COMMENTS

 1. Scrisoarea deschisa a domnului I.Iliescu este pertinenta, obiectiva si indeamna la reflectie, iar pentru o Romania in care oamenii majoritatea oamenilor nu au o minima cultura politica, reflectia este necesara pentru a descoperii problemele si a formula solutii eficiente.

  • PSD nu intelege cateva lucruri simple:

   1. A trecut vremea anilor 90 cand PSD lua peste 50%
   2. Peste 50% e imposibil dar 40% e un scor foarte bun.
   3. Partidul nu se poate contorsiona la infinit. Adica sa le facem pe plac si UDMR-ulu dar si nationalistilor. Si pensionarilor dar si tinerilor inculti de pe face-book.
   4. Deci PSD are nevoie de o alianta. De un aliat pe care sa il trateze corect nu cum l-a tratat pe fostul PNL.
   5. A fi omnivor nu e bine, sufocarea aliatului duce la pierderea oricaror alegeri.
   6. Contextul international nu e favorabil. Ori esti in PPE ori esti curajos si ai leadership. Altfel sfarsesti ca o sluga umilita si impinsa la margine.
   7. Vehicularea de catre “geniile” lor economice a impozitului gradual INGROZESTE clasa de mijloc, tinerii din corporatii, micii afacerisiti. Eu stiu oameni care urasc basismul dar le e frica ca PSD o sa creasca taxa unica de 16%. Si voteaza cu PDL.

   Dar PSD nu intelege nimic acum or sa se bata sa castige fanii face-book-ului ca e trendy…Poate il angajeaza pe decoratul Opris pentru asta.

   • Asa este. A trecut vremea solidaritatii, vremea unitatii, vremea in care oamenii aveau grija unul de celalalt, in care rudele erau cele mai bune prietene, in care pensionarii erau ajutati de copiii si de nepotii lor, vremea in care poporul roman era unul demn, unul care nu se lasa calcat in picioare de nimeni. A venit vremea prostiei, a inculturii, a bataii de joc, a egoismului si a calcarilor pa cap. A venit vremea separatismului etnic si a mizeriei (de orice fel).

  • Ca “indeamna la reflectie” DA, dar ca scrisoarea sa fie considerata ca o suma de CONCEPTE OBLIGATORII pentru conducerea PSD la nivelul anului 2014 ar fi nepotrivita….. si o mare prostie LENINISTA(!)
   Ar fi la fel cum teoria Mrxist-Leninista era obligatorie pentru fostul Partid Comunist Roman !
   Ion Iliescu poate veni cu sfaturi pentru conducerea PSD de la nivelul anului 2014 dar care sa nu devina…….DIRECTIVE DE PARTID ( Vad ca dl. Iliescu se si contrazice prin votul sau referitor la PROSTANACUL Geoana care, lipsit total de caracter, distrugea partidul din interior impreuna cu Vanghelie ! )

   • Ca ar trebui sa fie PSD la nivelul anului 2014?Este partid social democrat sau prosteste lumea,asta spune Iliescu.Cine are alte vederi este liber sa mearga in partide care i se potrivesc,nu sa transforme partidul peste noapte intr-o magaoaie ppe-ista de dreapta ca pdl-ul basist acum si penelist.Social democratia nu exclude liberalismul ba colaboreaza bine nu numai pe la noi dar democratie fara social democratie adevarata nu exista caci foarte curand se ajunge la extremism ,dictatura,anarhie,dezastru.Vedeti ascensiunea lui hitler in germania,al carui partid nazist s-a folosit de alte partide ca sa ajunga la putere,apoi,folosind si grupuri de presiune in strada,”vointa poporului”,a eliminat pe rand celelalte partide,bagandu-i concret pe rand in lagare,pana a ramas “NAZY” partid unic.Si asta s-a intamplat datorita slabiciunii si “reformatorilor” din partidul social democrat german,partid majoritar si de mare succes la aceea vreme,(caci ridicasera tara din mizeria de dupa primul razboi mondial) care incepusera sa traga prea spre dreapta si au acceptat prea multe compromisuri chiar inutile.Se pot constata multe fapte de atunci dar si din ascensiunea bolsevismului la rusi,care se aseamana cu tendinte de acum si de pe la noi,caci avem smecherii si propaganda lor mincinoasa,avem destui fraierii care se cred inteligenti,avem o multime de indiferenti sau dezamagiti si putini care sa priceapa si sa vada cine manipuleaza si pentru ce interese o fac.

 2. Ar trebui sa stiti ca multi din strainatate ca si din tara, DIN CAUZA lui ILIESCU intr-adevar nu au votat Ponta- nu este cazul meu fiindca eu urmaresc antena 3 de ani de zile- dar este greu pentru oameni plecati din tara sa voteze iarasi oameni care stau langa Iliescu care isi petrece batranetele linistit pe cand din cauza lui au murit oameni sau si-au parasit tara, familia… Iliescu pentru multi este un criminal cu extrem de mare tupeu sa apara in fata tarii mereu si sa dea sfaturi…Cat inca este liber, in veci romanii vor avea dificultate in a-l vota pe el chiar si indirect- prin discipolii sai. Ponta ar trebui sa il condamne pe Iliescu in fata intregii tari daca vrea sa spere sa fie vreodata presedinte, nu sa se asocieze cu el: pacat fiindca Ponta este un pesedist destul de liberal pe care l-am fi vrut bineinteles presedinte in loc de Iohanis….Cat il regretam pe Antonescu….Din pacate ca de obicei nu avem de unde alege…

 3. Sincer, mie nu mi se pare ca da cu nimeni de toti peretii. Omul isi spune parerea in legatura cu cele intamplate in partid. In plus, nu mi se pare ca ar cere schimbarea conducerii, ci mai degraba a mentalitatii si a viziunii.

  Oricum, mie mi s-a parut mai palpitant cum a dat Basescu cu Blaga de toate perdelele 🙂

  • Cand iti este ciuda ca a cazut Ceausescu, normal ca un spatiu unde se pot exprima liber oamenii si unde este scris un articol despre un om care si-a riscat libertatea si viata in 1989 ca tu sa bati campii, normal ca este un spatiu inutil pentru mintea ta “dasteapta”.

  • Cand iti este ciuda ca a cazut Ceausescu, normal ca un spatiu unde se pot exprima liber oamenii si unde este scris un articol despre un om care si-a riscat libertatea si viata in 1989 ca tu sa bati campii, este un spatiu inutil pentru mintea ta “dasteapta”.

 4. Nu cintenesc sa constat (desi in eram prin Piata) ca Nea Nelu e departe cel mai mare om politic si om de stat din ’89 incoace (doar Coposu poate fi plasat la acelasi nivel).
  Uite zicere de … comunist : “capitalul românesc trebuie pus pe picior de egalitate cu acela străin, și nu discriminat” – aluzie clara la PDL, PNL si alti “nationali” si “liberali”…
  Daca Nea Nelu ar avea 50-60 de ani acum, la mintea pe care o are, am avea o sansa. Si PSD ar avea o sansa…. dar ma indoiesc ca se mai face vreo politica la Bucuresti.

 5. Pe scurt Bunicuța a zis:

  Prostule, măgarule,
  Ghiță, bucătarule.

  adică:
  Geoană, Ponta,
  Ghiță, Vanghelie.

  Râd românii și cu kurul de PSD.

 6. aaa NU. ASA NU … GHITA, RUS, ILIE, dubai viorica, PAI CE FACETI BAI BAIETI, LASATI-O DRACULUI DE TREABA, VA FACE BABACUL ASTA COMUNIST DE 84 DE ANI DIN DOUA VORBE!!!!!! 🙁 🙁 🙁

  PUNETI MANA PE PUTERE BA BAIETI, DATI CU COMUNISTII DE TOTI PERETII SI EXCLUDETII PE TOTI – JOS COMUNISTII

  PAI TOCMAI ACUM CAND VROIAM SI EU SA MA INSCRIU IN PSD, PARTID DE BORFASI BOGATI!!!!

  victoreee, te acopar eu in Dubai nu ca prostul de Ghita de te-a facut de bascalie in fata Dacianei ascunzandu-te intr-un club de exhibitionisti 🙂 Te duc eu la SUPER-DISCOTECA, se numeste Mecca si acolo poti sa te dai mare de tot cu prietenia ta cu preasfintitul Daniel, sar araboiacele pe tine de ti se ridica adrenalina la maxim

 7. E bine sa-ti tii inteleptii aproape.
  Uite ca a venit ,,comunistul”de Ilisecu si a dat o lectie celor tineri cu privire la ce inseamna stanga intr-o democratie.
  Teoretic tot ce a zis este adevarat.
  Evident ca Ponta nu a pierdut pentru eticheta de comunist.
  Ponta a pierdut pentru ca nu a ANTICIPAT diversiunea cu voturile de la extern. Stiu daca ar fi parat-o gaseau alta. Da’ asa-i intr-o lupta. Vrei sa castigi tre’ sa parezi si sa lovesti tu. Daca nu vine votul si te darama.
  Ponta a piedrut si pentru ca tinerii au fost crescuti de gasca din jurul lui Base cu mesaje jegoase la adreesa stangii.
  Iar stanga ,,saraca” nu a reactionat.
  Aici e problema pe care daca o intelege Ponta o sa mai stea in fruntea pesedistilor.
  Ei n-au fos in stare sa lupte cu drapta agresiva.
  Nu-i suficient sa vi cu mesaje de unitate cand ai in jurul tau o multime care vrea sa-i transmiti ca vei lupta pentru ei cu fapte si nu cu mesaje.
  Faptele au lipsit in ultimii 10 ani.
  Ok. ti-a atacat liderii din teritoriu dar e grav sa nu faci nimic si sa nu gasesti alti oameni care sa-i inlocuiasca.
  In loc sa-l sustii pe Mazare de ex. mai bine fortai nota si-l inlocuiai cu altul. Doar nu se poate sustine ca Mazare ar fi ceva de vis si ar fi o pierdere mare. Si sunt convins ca altul sprijinit de partid ar castiga alegerile in Constanta.
  Mitul asta ca numai ,,baronii”pot sa castige alegeri locale a dus psd-ul in situatia asta.
  Si lipsa de reactie in ultimii 10 ani la avalansa gretoasa a dreptei.
  Ca sa nu mai vorbim ca serviciile sunt intotdeauna de pastea celor mai slabi. Tocmai ca sa-i poata manevra mai usor.
  Deaia s-au pozitionat in spatele dreptei. Doar va uitati ce oameni sunt de manipulat.
  O fi greu sa-l manipulezi pe Blaza? Da pe Anastase sau Boagiu?
  Ce-i asa de greu de inteles?
  Dar si asta trebuia sa fie ceva cunoscut in tabara lui Ponta si sa aiba solutii.
  N-au avut si acum sunt la mana lui Ilisecu sa le dea cateva idei cu privire la politica. Dar poate vor cere sfatul si lui Nastase (o alta valoare politica aruncata la cos / puscarie tocmai cu ajutorul pesedistilor)

 8. “Cu toata dragostea” “bine pa”.
  (ca sa citezi doi clasici in viata).

  Dl. Iliescu vine acum sa ofere lectii la toti de parca a fost plecat pe Marte pana acum si brusc revenit pe planeta natala descopera starea deplorabila in care regaseste copilul de suflet.
  Ne-a spus in toti acesti ani domnia sa ca Nastase “este arogant”, Geoana “este un prostanac”, Ponta inteleg este fara identitate ideologica, doar domnia sa este farul calauzitor uitand ca in numele succesului personal a sacrificat pentru foate mult timp imaginea PSD-ului? Cand aroganta, coruptia si putera discretionata au atins cote maxime in PSD daca nu sub directa obladuire complice si intelegatoare a Dl. Iliescu? A plecat la drum cu o cota de incredere de peste 80% si dupa ce a obtinut tot ceea ce a putut obtine a lasat PSD-ul cu un scor de 30%.
  Sunt simpatizant PSD din ’90 incoace. Aveam 18 ani la revolutie dar prin structura interna am o afinitate catre valorile social democratiei. Am votat PSD in toate alegerile desi singura mea relatie cu statul Roman este ca eu platesc acestui stat luna de luna bani, multi bani. Rezultatul a fost ca eu si multi alti “fraieri” asemeni mie nu am facut altceva decat sa imbogatim peste masura pe toti puhavii ce s-au perindat la putere in ultimii 24 de ani (securisto-basisto, brusc si peste noapte iohanisti, nu ranjiti cati voi ati fost mai lacomi decati toti ceilalti la un loc). Daca au mai ramas ceva firmituri si pentru cei care chiar ar fi avut nevoie de sprijinul statului a fost in regula / daca nu, dumnezeu cu mila.
  Va respect varsta Domnule Iliescu. Tatal meu care era de o varsta cu dumneavoastra (din pacate tatal meu s-a stins recent) va venera. Desi stiu ca aceste vorbe l-ar fi suparat nespus pe tatal meu mi-e teama ca nu ati lasat in urma nimic pe care sa se poata cladi cu adevarat. Atunci cand fundatia este proasta, vine o vreme cand te saturi sa mai carpesti, razi tot si reconstruiesti de la zero.

 9. Ba’ ati pierdut si razboiul nu numai o batalie, domnule Tudor.
  Chiar daca doar intr-o mica masura pierderea razboiului se datoreaza si coniventei evident deloc dezinteresate, fiindca insusi Guvernul l-a cerut in mod expres ca administrator judiciar, intre Ponta si bunul sau prieten Borza.
  Cel putin jumatate dintre actualii si fostii salariati ai Hidroelectrica, maziliti samavolnic de pretinul plagiatorului, impreuna cu familiile si chiar si prietenii lor au votat impotriva spionului anti-NATO in perioada 1997-2001.
  Apropos intrebati-o pe mama lui Victor cum impreuna cu dansa a abordat-o pe maica-mea in februarie 1991 pentru ca maica-mea sa-i incheie fraudulos media pe trimestrul I al anului scolar 1990-1991 desi acesta nu a fost prezent la absolut nicio ora pe parcursul acelui prim trimestru.

  • Domnul Iliescu ne dovedește încă odată dacă mai erea nevoie că este cel mai mare om politic după revoluție.Psd-ul ,a pierdut alegerile din cauza Dna,si din cauza dorințele fără nici o bază ,a anumitor așa ziși lideri, a dorințele extreme a unor oameni care nu-și recunosc nulitatea pe plan politic,este păcat,trebuia să cîștigătorii alegerile,România nu este pregătită pt o guvernare de dreapta!

  • Cat de nesimtiti suntenti voi cei de la hidroelectrica. Unde erati voi cand Videanu & Co devalizau aceasta companie cu miliarde de euro ducand-o la sapa de lemn? Va intrebati voi nesimtitilor cati oameni onesti ai acestei tari trebuiau sa cotizeze la buget pentru a va plati voua salariile nu tocmai mici? Nu, evident nu. Puneati ciocul in pamant fericiti ca aveati cu ce umple burtoiul cand o tara intreaga saracea si participati complice la hotia generala. Nicio problema. Acum ca v-ati luat tara inapoi puteti sa-i aduceti inapoi pe baietii destepti din energie si sa reluati de unde ati lasat-o acum nici doi ani. Asta s-o credeti voi. Nu am facut o revolutie acum 25 ca sa lasam la nesfarsit aceasta tara pe mana unor hoti securisti. Am pierdut razboiul zici? Ei bine afla ca abea ne-am incalzit.

 10. Dreptul de al judeca pe Iliescu il au mortii si victimele de la Revolutie si Mineriade, romanii care au luptat si care si-au vazut visul spre o democratie autentica furat de catre acesta si gasca de comunisti, nicidecum nu il au niste interlopi, fripturisti gen Ghita. Iliescu ramane un mare politician iar scrisoarea este o lectie pentru varful PSD de astazi format din mafioti care se joaca de-a guvernarea si cu institutiile si legile statului pentru asi consolida puterea. Sper ca vor raspunde in fata legii pentru faptele comise si aruncati la groapa de gunoi a politicii.

  • Mai fesenel iohannist,nu veni sa vorbesti tu de Iliescu si mortii de la revolutie inspirat din propaganda liberal-taranista,caci nu ai fost acolo ca sa sti adevarul si ce jeg de mistificare a adevarului au tot facut “istoricii” de rahat,contra lui Iliescu.Iar mineriadele au fost doar niste efecte a unor cauze diferite de la un moment la altul,vinovatii fiind altii,nu Iliescu.Nu te baga pe ce nu sti sigur caci devi papagal.

 11. cine se mai uita astazi in gura zambaretului “mai draga” mortii de la revolutie ;mineriadele si chiar conflictele etnice din 90 poarta amprenta zambaretului

 12. Dovada ca asistam la o conjuratie la adresa PSD-ului, este faptul ca vinovatul de serviciu este dl. Iliescu. Chiar daca s-a retras din politica, mai tinerii colegi si adversari n-au somn. Ii urmareste umbra lui Iliescu peste tot. Ei, nici macar n-au curajul sa se uite in fiecare dimineata in oglinda.
  Toti cei din PSD trebuie sa fie constienti ca dl. Iliescu si ceilalti seniori ai partidului raman pilonii acestui partid. Daca vor sa distruga partidul, ceea ce adversarii vor cu tot dinadinsul, atunci sa-l indeparteze pe dl. Iliescu.
  Tinerii psd-isti n-au invatat nimic, sunt animati de aroganta, rautate, incisivitate gratuita si tot ce a trezit in ei aceasta “democratie” si nu este particulara doar acestui partid.
  Prin aceasta scvrisoare, dl. Iliescu a dovedit, daca mai era necesar adevarata sa valoare ca om si ca pilitician de prima marime a Romaniei.
  Asa ca, baietii, inchinati-va cand il intalniti, si-l aveti alaturi.
  Mucles fraierilor. (Ma refer la toti psd-istii si nu numai care-l vor plecat pe Iliescu.)

 13. Pana cand si BASISTII se bucura intr-un anumit mod(pervers) de continutul scrisorii lui Iliescu. Ei, care pana la alegeri, au asociat PSD cu comunistul Iliescu, acum se folosesc tot de el impotriva PSD.
  Dar si eu, ca simpatizant PSD, consider ca Ion Iliescu trebuie sa ramana Presedinte de Onoare, dar cat mai departe si cu unele sfaturi pentru tanara conducere a PSD si nu cu IMPUNEREA unor concepte care nu mai au valabilitate in anul 2014….
  Altfel, eu consider ca Victor Ponta este Premier Constitutional al Guvernului Romaniei si trebuie sa ramana Premier !
  Ar fi incorect si nedemocratic sa-si depuna mandatul in fata lui Iohannis care este la fel de legitim Presedinte precum si Ponta este Premierul Guvernului.

  • De unde si pana unde dl. Iliescu impune “trendul” si conceptul in PSD ? Ar fi nedrept sa afirmati asemenea lucruri. Chiar daca este confidentul lui Ghita, dl. Ponta nu trebuie sa-si depuna mandatul si ar face bine sa mai repare din anumite sincope ale guvernarii (fiind inconjurat de foarte multi sebastiani), este si ramane premierul legitim al Romaniei.

 14. Halucinant! Ce se întîmplă în ţara asta, cu siguranţă, este făcut intenţionat de nişte minţi bolnave după ceea ce înseamnă denigrare, distrugere, minciună!!! Mă gîndesc, că cei care au plecat din ţară acum 5-6ani, au avut în vedere şi aceste manifestări bolnave ale politicienilor, o societate politică cu minţi bolnave de orice, mai puţin pînă spre de loc, boală medicamentoasă cu diagnostic medical tratabil prin medicamente!!! Aici e vorba strict de orice politician din oricare partid, de orice afacerist (de carton, că tot e la modă) cu voie sau fără voie. Este incredibil cîtă mizerie au ascuns politicienii de 25 de ani de zile!!! Îţi provoacă scîrbă, ură, neîncredere totală , neseriozitate, aceşti scăunari care nu se mai satură de scandaluri, de minciuni, de hoţie, de tot ce e rău!!! Am scris întrun comentariu acum cîteva zile, că, nu vom avea linişte, scandalurile se vor ţine lanţ, dacă i-ar băga la răcoare cu siguranţă s-ar mai linişti, deşi, mizeria din mintea şi creierul lor este în curs de dezlănţuire, se decartează acum, cît pentru 25-50 de ani de zile, oribil!!! PSD-iştii nu au fost interesaţi să cîştige alegerile, în afară de Ponta şi Firea care au fost tranşanţi, majoritatea din ei vorbeau pe 2 sensuri, chiar şi în teritoriu, vina era aruncată tot pe ponta şi guvern, nu au fost susţinuţi din provincie aproape de loc, aşa că, psd-iştii sunt singurii vinovaţi, în plus, iliescu trebuia să iasă el să explice tot ce a însemnat comunism, acum s-a trezit să facă circ cu ai lui ??? Aţi văzut clar cîte au încasat pdl-iştii, dar nu s-au lăsat, au continuat pe o singură limbă, pe un singur limbaj şi au convins, metodele au fost destule. La momentul de faţă, dacă Ponta pune mandatul în alb, vom ajunge exact în gura celor care au distrus o naţiune!!! Dl. Voiculescu are perfectă dreptate în tot ce spune privind politica complicităţii !!! Mulţi din popor nici nu vor să mai audă de politicieni, sau să se mai uite la tv cînd apar ei, ar fi mult mai bine să nu mai fie invitaţi, sau, materialele cu ei, să le daţi mai pe scurt, sunt mizerabili!!! După cum se comportü aceşti politicieni, parcă sunt crescuţi şi educaţi la marginea societăţii, în ghetouri, în zonele cele mai murdare ale societăţii, sub orice critică,,excremente sociale” scuze pt. duritatea comentariului Radu, dar e adevărat!!!

 15. Povestea lui Klaus Iohannis se aseamănă într-o oarecare măsură cu cea a Cenușăresei. Până duminică 16 noiembrie, la ora 21:00, Iohannis era văzut de alegătorii săi ca luminița de la capătul tunelului, cel care a venit pentru a le transforma visele în realitate, președintele care va schimba clasa politică. După aflarea rezultatelor, vraja s-a rupt, buletinele de vot s-au transformat în simple hârtii și Iohannis a devenit în ochii tuturor cel pe care vreo 5,2 milioane de români l-au văzut încă de la început: un om scos în față de un regim obsedat să rămână la putere.
  Ei bine, iată că alegerile au trecut și ușor ușor Iohannis și-a arătat adevărata față. De la „nu trerbuie să aibă toată puterea un singur partid” la „vrem ca PNL să dețină toată puterea” a fost un pas mic. N-am văzut prea mulți să se scandalizeze atunci. Nu același lucru s-a întâmplat la anunțul că Dan Mihalache va conduce Cancelaria Prezidențială. Asta i-a lovit pe mulți dintre votanții lui Iohannis în moalele capului. „Cum adică, un om care e practic caracterizarea vie a sistemului politic de care noi vrem să scăpăm tu îl pui să conducă treburile pe la Cotroceni?”, și-au zis fanii lui Iohannis, dezamăgiți de alegerea idolului lor. Și pentru că Facebook-ul te ridică, Facebook-ul te doboară, a început să plouă cu comentarii negative pe pagina lui Klaus Iohannis, în care oamenii își exprimă nemulțumirea față de faptul că unul care a spus că Parteneriatul Strategic cu SUA îl lasă rece i-a fost consilier lui Adrian Năstase, are poze cu Iliescu şi va fi șeful Cancelariei Prezidențiale. Întrebarea evidentă este: ce făceau aceste persoane în timpul campaniei electorale, că Dan Mihalache era și atunci lângă Iohannis, a fost strategul său și nici nu s-a ascuns. De ce nu s-au scandalizat atunci? Sau nu l-au văzut pentru că le-a intrat spumă în ochi, de la cât le-au spălat Blaga, Macovei și restul creierele?
  Citeşte şi: Antonescu, către Ponta: “Nu-l vrei vicepremier pe Iohannis? Cine ştie ce altceva va ajunge…”
  Acesta este doar primul compromis pe care îl face Iohannis în fața celor care l-au făcut președinte. Nu, nu mă refer la cei care l-au votat, ci la cei care au băgat bani în campania sa și au gândit o strategie care a avut un succes mai mare decât cel scontat (aștept cu nerăbdare ancheta procurorilor privind votul din diaspora; veți fi surprinși să aflați cum a dus PNL turismul electoral la un nou nivel, cu avionul). Până una alta, Iohannis a generat un val de așteptări incredibil de mare, încât orice greșeală, oricât de mică, îl va afecta enorm
  Poate ca sunt prea prost sa nu inteleg ca toata clasa politica este condusa de oameni puternici care lupta pentru interese majore in toate domenile din informatile pe care le am numarul votantilor lui Johannis a fost de 6 milioane, sase ste de mii, 66 …..https://www.facebook.com/groups/152727958259866/permalink/291325607733433/

 16. Buna teoria domnului Iliescu, dar dupa FSN, despre care promitea ca se va ocupa numai de organizarea alegerilor democratice, dar pe care l-a trnsformat in partidul FDSR participand la alegeri a uitat?! (si multe altele pe care le-a uitat). In viziunea domniei sale FSN-FDSN-PSDR-PSD a fost „solutia” de a fi la putere o lunga perioada, incluzand politicieni ca Basescu (si alti basesti) in acest mamut de partid iflorind o specie uriasa de corupti, aroganti. Poate ca datorita fundatiei, pe care a pus-o in Romania i-a scapat din vedere aparitia unui alt urias „partid” si anume Partidul Coruptiei, din care fac parte „politicieni” de toate coloraturile, mai tare decat toate celelalte partide, si care au un singur obiectiv Ciolanul. Si anca ceva, care este oare rolul unui partid intr-o tara, atunci cand este la putere si atunci cand este in opozitie?! Asta nu am aflat din scrierile domnului Iliescu, dar desigur pe el nu-l intereseaza acest lucru, dar poate ca acolo se afla raspunsul pentru toate partidele atunci cand pierd, sau castiga alegeri.

  • P.S. Niciodata, dar NICIODATA nu l-am auzit pe domnul Iliescu sa-i para rau de cele ce s-au petrecut sub presedentia sa , considerand ca el a luat numai decizii perfecte si atunci oare de unde vine modelul de aroganta?!

 17. De acum să vedeţi traume, teroare pe la guvernare, cum şi care se vor susţine făţiş sau nu. Cred că îşi aminteşte poporul de teroarea distrugătoare asupra poporului român, au trecut 25 de ani de zile, nu credeţi că după atîta bătaie de joc, să plătească şi politicienii??? Un fel de ,,care pe care”, numai că noi poporul am îndurat enorm de mult, acum, le-a venit rîndul şi politicienilor oricare ar fi ei, să plătească în faţa lui Dumnezeu! Suntem deja în postul crăciunului şi se fac păcate uluitoare, nu ca om, ci ca spirit, acest spirit interior al fiecărui cetăţean, politician sau nu, vor plăti cu vîrf şi îndesat. Mai vedem, încă nu s-au sfărşit zilele, încă mai trăim, mai existăm, mai respirăm!!! Apropo de COMUNISM, perioada COMUNISTĂ, mai bine trăiam atunci, fără scandaluri, fără grija copiilor privind viitorul lor, chiar fără curent electric sau tv, e o comparaţie decentă, nu e părere de rău. Acum, nu ai bani pentru necesităţi, majoritatea drepturilor sunt transformate în obligaţii silite! Acum, cu ce am evoluat? Că avem tehnologie aproape în fiecare casă, curent electric şi gaze non-stop, că de plecat peste grniţă, nu ai bani în buzunare şi să pleci prin prostituţie e ceva ce numai în capul nemernicilor există, învăţămîntul şi educaţia este sub orice critică şi nu numai, în plus, taxe şi impozite en-gros pentru stat(buzunare grase), statul nu te ajută sau nu investeşt în avantajul celor care contribuie cu nimic, la sănătate CNAS se plăteşte în mai multe buzunare la stat, te iau în rîs cu cîţiva bănuţi să-ţi scoată ochii şi tot trebuie să plăteşti fără chitanţă pentru diferite servicii, altfel, mori cu zile… NIMENI NU RĂSPUNDE DE ACESTE NEMERNICII !!! De mult timp spun că în provincie nu se face nimic concret pentru populaţie şi guvernul nu a luat nicio măsură deşi aveau dreptul unor legi clare, cum să voteze omul pe cei care nu fac nimic concret pentru popor??? Mulţi au ales distrugerea, că deh, tot nu se face nimic, sau, mulţi au votat în speranţa că le vine rîndul la îmbogăţire după modelul băse-udrea-videanu şi ceilalţi-foştii…

 18. Ion Iliescu are calitati incontestabile de lider autentic. Totusi, atat de impaciuitor a fost si inca este, incat cam multi rechini au prosperat ilicit, fara ca el sa aiba reactii pe masura.
  Geoana demonstreaza inca odata, daca mai era nevoie, ca este un mare fripturist. Sub masca sa de mare diplomat, om lucid se ascunde un caracter mic, foarte mic. Se vrea fie presedinte, fie prim ministru, fie ministru de externe si, mai nou, secretar general ONU.
  La Wasghinton este greu de spus ce usi are deschise !

  • Corect,Iliescu este mult prea impaciuitor chiar si cu cei ce au fost impotriva lui,oarecum asa a fost si constantinescu,iar basescu a fost cel mai “impaciuitor” cu gasca lui.Dar Iliescu a fost singurul presedinte care a atacat public comportamentul unor psd-isti de ai lui.Asa ceva fi sigur ca nu ai sa mai vezi.

 19. Obraznicul Ghita, sa-si vada de treaba lui. La prima suparare si-a dat demisia din partid, dovada ca este animat numai de interese. Inca n-a ajuns vreun “Ion Tiriac”, nici in sport cu atat mai mult in afaceri. Dl. I. Tiriac ar trebui sa fie un model pentru tinerii oameni de afaceri, prin comportament si cifra de afaceri. Poate n-ar fi rau ca dl. Tiriac sa tina niste conferinte pentru tinerii afaceristi si antreprenori, iar marele Sebi Ghita n-ar trebui sa lipseasca de la nici una dintre aceste conferinte. Dl. Sebi Ghita daca ar fi un mare caracter si ar avea taria de caracter, ar trebui sa-si ceara scuze d-lui Iliescu, iar seniorul om cu scaun la cap si intelegator, cu certitudine, i-ar accepta scuzele.
  N-ai sa vezi de la infatuatul Sebi Ghita asemenea gest. Sper sa ma fi inselat. Nu e totul banul mai e si caracterul si buna crestere. Unii ar putea fi zei, dar le lipseste ceva, cei 7 ani de acasa.
  Dl. Iliescu cum spun unii “impaciuitor”, ramane “mare Om, mare caracter”.
  Romania e in mare suferinta de mari caractere (politice, profesionale si umane) asa cum au fost pe rand presedintii Iliescu si prof. Constantinescu.

 20. Nu trecutul comunist al d-lui Iliescu ma deranjeaza, ci pasivitatea cu care a asistat la jaful post-comunist, caruia ne-am invatat sa-i spunem capitalism. O pasivitate cu atat mai condamnabila, cu cat d-l Iliescu a practicat-o din pozitii de top ale aparatului de stat si ale celui politic. Nu ma preocupa bogatia materiala a unora, ci lipsa lor de disponibilitate in a da ceva, orice, in schimbul acestei bunastari. Schimbul corect este unul din fundamentele civilizatiei si disparitia globala a liberului schimb ne afecteaza pe toti in cel mai grav mod. Stoparea pomenilor stangii din bani publici nu poate rezolva nimic daca dreapta ii va dosi in buzunare private. Marea finanta internationala s-a dumirit demult ca cel mai profitabil produs este coruptia. Ca atare il exporta cu succes atat la dreapta cat si la stanga, transformandu-le in simple instrumente menite sa-i justifice lacomia si lipsindu-le de caracteristica fundamentala care le mentinea functionale: umanismul! Pentru ca neputinta care ma cuprinde uitandu-ma-n jur nu vine din dreapta sau din stanga, ci din banala constatare ca ne pierdem omenia!

  • Chiar nu intelegeti ca “pomenile stangii” sunt la fel de necesare ca si investitiile de stat si imbunatatirea conditiilor pentru investitori?ele trebuiesc realizate echilibrat.Uitati-va la “pomenile” pe care le acorda aia prin occident.

 21. Acum, în această perioadă, nu cumvasecuritatea naţională, dacă mai există, este pusă în pericol din cauza politicienilor mincinoşi, excroci, hoţi, să nu spun altfel, nu cumva ar trebui să se sesizeze cineva din parchet, DNA sau oricare ar fi instituţiile răspunzătoarecu legea ţării!!!

 22. Continua manipularea , doamnelor si domnilor ! Ne ocupam de comunisti dupa 25 ani de la caderea comunismului , in loc sa ne ocupam de extremistii de pe facebook ? Herr Iohannis a preluat toate lozincile lui TB si acum posteaza si elpe facebook , cum ca ar vrea “singe” prin intermediul DNA-ului . Asta nu va preocupa ? In curind vom fi terorizati de haimanalele care injura oamenii pe net sau pe strada , pentru ca nu vor sa fie ei . Vi se pare normal ? TB , UE si alti straini ne vor infricosati , ca sa poata fura in “liniste” ceea ce ne-a mai ramas in tara . Ei au hotarit ca dupa un betiv , sa ne alegem cu alt “penal”, cu idei putine si fixe . Haimanalele care ii tin hangul se vor manifesta in curind pein agresiuni , la propriu . Chiar asta va doriti ?

 23. Trebuie sa sti cand trebuie sa te retragi.
  Tataia nu stie.
  Poate sa scrie pe blog si de acasa nu din dreapta sefului PSD.
  Strica imaginea. Nimeni nu-i contesta anumite merite dar timpul trebuie sa aduca si schimbari.

  • Imaginea pnl-pdl este varza,a lui Iohannis la fel si ce a contat imaginea?pesedei sa il lse pe Iliescu in pace,daca nu vor sa mai piarda cel putin un milion de voturi .La fel si Ponta sa isi vada de treaba lui de premier,dar sa il invite si pe Iohannis sa stea la locul lui, in prerogativele lui, caci se vede ca are de gand sa fie si asta “jucator” nevoie mare.

  • Cred ca sunteti foarte tanara. Cu totii veniti cu lozincile acestea “tataie sa se retraga”, batranii, expiratii, etc. Daca existam cu totii este datorita pensionarilor si a parintilor. Daca n-aveti rabdare aruncati-i la gunoi. Aveti rabdare sa se stinga in liniste si uitare. Multi tineri traiesc inca din banii parintilor pensionari. Cauzele sunt multiple, dar nici nu se doreste sa se munceasca.
   Da, timpul a adus si schimbari. Constat si aici nu generalizez, timpul a dat tineri, incisivi, tupeisti, obraznici si prost crescuti.

   • Nimeni intreg la minte nu-si arunca istoria la gunoi.
    Dar timpurile sunt in continua miscare si transformare, nu poti sa tii pasul anchilozat in vechi idei.
    Campania de succes a lui Iliescu “din usa in usa””, azi nu a mai dat roade. Au pierdut pentru ca n-au tinut cont de…internet !
    Iliescu are ce cauta in partid dar nu mai are ce cauta in dreapta liderului PSD indiferent cine e el. Asta inseamna schimbare de imagine.

 24. Andy on November 28, 2014 at 20:37

  Excelent comentariu
  Da, cei 7,4 milioane de romani de la referendum asteptau de la liderii USL mai multa hoatarare, mai multa actiune, mai multa eficienta. Au primit, in schimb, ,,coabitare”.
  Victor Ponta s-a dovedit, paradoxal, un lider prea european si prea pacifist, in raport cu agresivitatea, diversiunea si manipularea si grobianismul – atribute specifice actualei drepte.
  Victor Ponta plateste si ca imagine in partid, datorita faptului ca ,,a indraznit” sa creada ca STANGA nu este prin definitie SINDICAT si poate sa promoveze, cu curaj, masuri economice carora unii le spun, exagerat, ca fiind ,,de dreapta”. MASURILE BUNE NU AU CULOARE POLITICA.
  Ar insemna, prin antiteza, sa credem ca cei din dreapta lasa pe cei in nevoi sa moara de foame, srijinul lor nefiind ,,un punct de program” al dreptei. 😉
  Total fals, Germania este un stat economic – eficient dar si unul al solidaritatii sociale.
  In fine, tatutul Iliescu nu se dezminte, dovedind acelasi discurs lucid, coerent si perfect articulat (ca orice limbaj de lemn bine fasonat). La fel a vorbit in intreaga sa cariera politica. A avut vreun efect in viata economica si sociala ? Absolut nesemnificativ. In timp ce Iliescu, cel ,,sarac si cinstit” isi etala ,,experienta” profesionala si deprinderile politico-ideologice, in jurul sau, economia si agricultura nationala se transformau in fiare vechi si deseuri, iar bancile erau dezumflate de lichiditati precum baloanele.
  Ion Iliescu ne mai spunea ceva prin decembrie 1989: ,,Se apropie de Bucuresti 2000-3000 de teroristi. Sa fim vigilenti, dragi romani !”
  Ceva mai tarziu, multumea minerilor pentru reducerea la tacere a ,,tinerilor si nelinistiti” din Bucuresti.
  De fapt, dreapta nu este interesata sa plece Ion Iliescu la pensie. Dimpotriva. Astfel, vor avea mereu, in campanii, la indemana, laitmotivul ,,anticomunismului”. Dreapta se teme de Victor Ponta.
  Argumentul ? Klauss Yoahnnis da ultimatumuri Parchetului General sa aresteze ,,vinovatii” care au primit deja verdict de vinovatie pe Facebook. Pana isi rezolva ACL problemele de organizare (in special in teritoriu) , ,,fenomenul Diaspora” nu trebuie lasat sa moara, dpdv mediatic. Pur si simplu, Yohannis si acolitii sai, sunt condamnati sa marseze in continuare pe imensa divesiune cu prezumtiva impiedicare a romanilor sa voteze. Asa se intampla cand deschizi ,,cutia Pandorei”. Trebuie sa inchizi capacul, daca se poate, cu mana procurorilor ,,independenti”, sau, timorabili. Daca nu, macazul constiintei publice se poate schimba cvasiinstantaneu. In acest contest, exista si ceva bun: aflam ce fel de presedinte isi doreste sa fie Klauss Yohannis..el, sau mai probabil, cei care il manevreaza pein fiere greu (dar nu imposibil) vizibile. (Z)
  Dupa ce vor veni la putere, dreptacii vot trebui sa faca ceva pentru romanii de dincolo. Ce vor face ? Ei, asta e alta chestiune, un fel de noua ,,cvadratura a cercului”. (Z)
  De aceea, Ponta trebuie mentinut cat mai mult la conducerea guvernului, dar mentinuta si presiunea pe imaginea premierului, cat timp este nevoie pana le vine vreo idee salvatoare celor care s-au folosit de naivitatea tinerilor.
  Va garantez ca nu le va veni, pentru ca ea nu exista in viitorul previzibil. Cu cat acest timp se va prelungi, in mod aparent paradoxal, cel care va fi castigator are un nume: Victor Ponta. Pana la urma, dupa extaz si emotie, toata lumea vrea stabilitate si siguranta, in contextul in care anii de guvernare ai USL s-au dovedit net mai buni decat cei in care au zburdat cu banul public Basescu, Boc, Udrea, Bica si compania.

 25. DEsi PSD are o are majoritate in Parlament, nu a fost niciodata intr-o situatie mai proasta decat acum. Iliescuaduce 30% din voturile PSD-ului. Actritele alea trecute care isi tot declarau dragostea si admiratia pentru Ponta pe Facebook, suntde fapt votantele lui Iliescu.

 26. Tot ce a scris domnul ION ILIESCU este de luat in seama nu doar pentru psd-ul din romania,este un lucru ce trebuie bine gindit si sa se transmita dupa ce se va deschide ochii in partid si spre cei din europa,stinga europeana,nu poate accesa intr-o treapta superioara din cauza ,unei teorii si ideologii false formate de capitalisti totalitari ai europei combinati cu america care au format populismul uniunii europene ! de ce se plimba liberalii din alde in ppe? nationalismul si extremismul a prins floare,o floare ce trebuie scoasa din acest partid democrat ,care la formarea lui primele lucruri care au fost facute ,au fost sa dea poporului libertate la exprimare si dreptul presei si televiziunilor ,pentru dezvoltarea societatii democratice , ca sa putem lua legatura directa cu intraga lume si sa vedem ce se intimpla in tara si in lume direct de la noi din casa ! Nu cum era in comunism ,asa propunea Iliescu impreuna cu ceilalti care au fost linga el ! inca din inainte de a vota constitutia!

 27. O opinie foarte pertinenta din partea domniei sale, insa din pacate pentru partidul a carui parinte a fost, ca si pentru adversarii si aliatii lui, este deja aplicata de alti oameni care cunosc importanta pe termen lung a unei “armate” de partizani loiali. Deceniul urmator va fi foarte interesant din punct de vedere politic.

 28. M-am format ca om in timpul regimului comunist.Am vreo vina pentru asta ?Ceea ce am lasat pe pamint pina acum,poate fi un motiv de mindrie si pentru mine si pentru tara mea.
  PSD a pierdut alegerile din cauza faptului ca a avut in frunte pe V V Ponta.Dupa evenimentele din vara lui 2012 si alegerile din iarna aceluias an,intr-o discutie avuta cu un parlamentar PSD,i-am dat lui V V POnta doi ani si jumatate la conducere.
  Putin probabil ca la 01 MAI 2014 el v-a mai fi Prim Ministru.Sustin asta in conditiile in care-mi doresc raminerea PSD la guvernare.
  Comentariile pe care le-am facut pina acum,fie n-au fost postate,fie au fost postate partial,fie au fost postate si eliminate dupa foarte putin timp.
  In rindul populatiei, PSD este partidul cu cea mai mare sustinere.Lasati portile partidului deschise si-o sa vedeti rezultatele.
  Capitalismul cu polarizarea bogatiilor si concurenta inumana actuala,cu austeritate pentru cei mai multi si cu mai mult decit au nevoie,pentru foarte putini,nu v-a dura mai mult de 20 de ani.
  LA MULTI ANI TUTUROR ROMANILOR SI LA MULTI ANI ROMANIA !

 29. ciufutii astia tineri,nu-si dau seama de ce greseala ar face sa-l dea afara pe ilici!!pai,p.s.d-ul nu mai atinge in veci 30 procente!:”babele si betivii” voteaza candidatii p/s/d/ doar pentru ca este partidul lui ilici!sa-l pupe-n…….pe nea ion;fara el ponta nu lua 35!ponta a pierdut din cauza mizeriilor aruncate in public de madam firea si mizeria de u/s/l 2.0!!!wow!!ca in dosarul Microsoft?bau!

  • ce legatura are asta cu scrisoarea domnului presedinte Ion Iliescu? il vrei inapoi pe ilici ? oricum nu se va intoarce!

 30. D-le Radu Tudor,
  Noi cei din transilvania am obtinut pentru PSD un scor destul de bun la alegelirile Prezindentiale comparativ cu alte alegeri, dar graba de analiza a condus la degringolada din varful conducerii PSD.
  Eu cred ca alegerile prezidentiale au fost pierdute in Moldova, unde in primul tur a fost al PSD.
  Conducerea PSD ar trebui sa se intrebe de ce in Moldova in turul 2 prezenta la vot a fost mai mica decat media pe tara, ca s-au pierdut in judete in care PSD era castigator.Nu cumva cazul Chevron a dus la acest rezultat (tratamentul aplicat taranilor din acea localitate).
  Alt motiv cred ca a fost prost gestionat acuzele cu organizarea votului in diaspora: nimeni din staful de campanie, guvern, nu a venit cu textele de lege care sa fie puse pe scrolul televiziunilor care prevedeau imposibilitatea mariri numarului de sectii de votare (Declaratia de la Venetia, Legea electorala, Constitutie), desi li s-a oferit posibilitatea, inclusiv la Antena 3.D-l Melescanu ainvocat cate ceva din aceste documente, dar dupa parerea mea trebuia sa vina cu textele de lege si sa le citeasca, sa inteleaga tot nemul ca legea trebuie respectata in orice imprejurare. Purtatorii de vorbe care au aparut trebuiau sa-si cera iertare pentru neajunsurile constate, dar sa spuna ferm ca legea trebuie respectata.
  Apoi o alta constatare a mea era ca atat D_l Ponta si staful lui de campanie trebuia sa-i cheme pe cei 7,4 miloane sa desavarseasca votul de la referendumul din 2012, nici unul n-a zis nimic, parca aveau fermoar la gura.
  Cat despre punerea de catre D-l Ponta a mandatului sunt dezamagit. A uitat oare pentru ce a fost adus in fruntea Guvernului in 2012, a uitat cele 7,4 milioane de voturi si cele mai recente 5,3 milioane.
  D-le Radu Tudor amintiti-i acestui om sa nu-si bata joc de aceste voturi, daca mai doreste sa faca politica in Romania, l-am ales sa se bata pentru aceste voturi, mai departe, pentru ce reprezinta ele.
  De ziua Romaniei Va doresc un Calduros La Multi Ani,
  D-stra, Echipei Antena 3 si tuturor celor care simt si traiesc Romaneste!

 31. se pare ca sint atinsi si alti refugiati care ati comentat nereguli,recunoastetiva acum de ce sau cu ce sinteti vinovati! ati vrut nationalism social?

 32. In plina campanie a lui Ponta, Iliescu si-a lansat o carte de amintiri din comunism si cum vorbea el cu Ceausescu. Nu sunt anti-Iliescu, dar i-a facut numai deservicii lui Ponta in campanie.

Leave a Reply